Assalamualaikum..lagi menu tertunda yang kita share arini iaitu sup ayam hadnyai yang sedap banget nih.. Dah selalu kita share resepinye sebelum nih tp takper jom kita semak resepinye lagi sekali yok!
RESIPI SUP AYAM HADNYAI
Resepi asal - pyhonda @myresepi
Sumber - inahar's cooking time
BAHAN - BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi* (kita taruh 8 biji)
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
5-7 biji cili padi- ketuk sikit (kita tambah)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Perahan limau nipis
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan cili padi yg diketuk, tomato , tambah perahan limau dan masak beberapa minit lagi.
Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja..
Sedap betul sup ayam hadnyai ni! Lain dari yang lain.
ReplyDeleteamie..betul kan amie..rasa dia lagi ummphh kaaan. hihi
ReplyDelete