Sunday, June 7, 2020

AYAM MASAK MERAH KEGEMARAN

Assalamualaikum.. Ayam masak merah adalah menu paling digemari seisi keluarga. Lauk wajib hampir setiap minggu mesti masak punyer..hihi. Ni ayam masak merah menu raya ke 3 aritu dimakan bersama nasi minyak dan gulai kambing. Alhamdulillah.. 

RESIPI AYAM MASAK MERAH
sumber - inahar's cooking time


1 ekor ayam potong sederhana kecil ikut suka, cuci bersih dan lumur garam kunyit kemudian goreng 
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji bawang besar-kisar
2 biji bwg putih-kisar 
1 inci halia- ketuk saje
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(kita guna jenama kimball) 
2 sudu besar sos tiram
cili hidup potong 
2-3 sudu besar gula
garam
minyak
perisa jika suka


Cara-

Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar & halia sampai naik bau . Kemudian masukkan cili giling, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sos tomato,sos tiram ,gula,garam , ayam goreng & cili potong juga hirisan bawang besar . Masak sampai mendidih, jika kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pun kita mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)

p/s Jika masak untuk jamuan yang istimewa sedikit seperti kenduri, jamuan raya dimakan bersama nasi berperisa kita akan tambah sedikit kayu rempah tiga sekawan semasa menumis masakan ni.

No comments:

Post a Comment