Assalamualaikum..arini saya kongsikan resipi kurma ayam yg enak boleh di makan bersama nasi putih atau nasi minyak, beriyani dan sebagainya sebagai lauk berbuka nanti. Resepi dari blog amie ni mmg sedap dan agak mudah juga penyediaannye. Kita cnp resepi dari blog amie ye..macehh amie for the recipe. Jom kita zaass resepinye yok!
resipi asal - Che Jah
sumber 1 - Amie's little kitchen
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong 8
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan rempah kurma, dan gaul sebati menggunakan api perlahan.
4. Masukkan daging ayam bersama kentang. masak hingga empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina.
Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma ayam diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
Wah! Langkah kanan saya ke sini dapat jamu mata dengan kurma ayam Che Jah! Terima kasih sudi cuba resepi ini. Sedapka!
ReplyDeleteAmie..mmmg sedap resepi ni amie. Mekaseh share resepi yg mantap ni ye 😍
ReplyDeleteWahhh.....first time tengok ada perahan limau nipis. Kena cuba ni
ReplyDeleteK.laili..iye lagi harum kurma tu jadinye
ReplyDeleteselamat hari raya aidilfitri 1441H ina.
ReplyDeleteK.sweetie..SHRMZB juga buat kak sefamily ye
ReplyDeleteacuyuhan..SHRMZB juga buat sis ye. Insyaallah nnti saya gi melawat blog sis ye.tq
ReplyDelete