Assalamualaikum..Bubur terigo aka biji gandum ni adalah salah satu manisan yang sedap sebagai manisan berbuka puasa. Dah lama tak buatnya..jadi teringin pulak..hihii! Fave bonda masak utk anak2 sejak kami kecil lagi. Jom kita zaas resepinye yok!
Resepi bubur terigo
Sumber - inahar's cooking time
200gm biji terigu @ gandum..dicuci dan rebus hingga kembang
2 cawan santan
1 cawan brown sugar (gula melaka tiada stok)
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Rebus biji gandum hingga kembang..bila dah kembang masukkan santan, gula perang, garam dan daun pandan. Masak hingga mendidih dan kuah agak pekat. Siap utk dihidangkan.
Baru makan bubur gandum beberapa hari lepas... dah teringin nak makan lagi!
ReplyDeleteAmie..hahaha mmg sedap pun kan.
ReplyDeleteJudi Online
ReplyDeleteJudi Bola
Agen Bola
Agen Sbobet