Wednesday, May 6, 2020

KUIH SERIMUKA MARBELESS

Salam ramadhan buat semua pengunjung dapur mayaku ini. Alhamdulillah..begini lah kejadian kuih serimuka yang dibuat pada minggu lepas sbagai manisan berbuka. Aritu nampak Datin Elani @telani_hsn post di instagram beliau..perghh terus tergoda cepat2 save resepi. Resepi asal oleh Sifu Mariana zainal. Mekaseh ye Ana dan kaknie berkongsi resepi "Serimuka less tepung" yg marbeles nih. Jom kita zass resepi yok.. 

SERIMUKA PANDAN LESS TEPUNG
Resepi asal - Mariana Zainal
Sumber - inahar's cooking time

BAHAGIAN BAWAH
2 CAWAN PULUT (BASUH..TOSKAN)
2 1/2 CAWAN SANTAN(KISAR 1/2 BIJI KELAPA PARUT TAPIS DAN SUKAT)
1 SUDU TEH GARAM
1 HELAI DAUN PANDAN (DI SIMPUL)

BAHAGIAN ATAS
2 CAWAN SANTAN (1/2 BIJI KELAPA PARUT DI KISAR DENGAN 6-7 HELAI DAUN PANDAN DAN 1 SUDU TEH JINTAN MANIS. TAPISKAN DAN SUKAT)
3/4 CAWAN GULA
5 BIJI TELUR GRED A @ B
3 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
1 SUDU TEH GARAM
SEDIKIT PEWARNA HIJAU EPAL (sy tak letak)

Cara :
(guna loyang 9*inci)
PANASKAN AIR KUKUSAN HINGGA MENDIDIH GUNA API BESAR.. OLESKAN SEDIKIT MINYAK DALAM LOYANG DAN LAPIK PLASTIK
MASUKKAN PULUT, SANTAN, GARAM DAN DAUN PANDAN
KUKUS SELAMA 25 MINIT..APABILA DAH MASAK BUANGKAN DAUN PANDAN DAN TEKAN2KAN BAGI PADAT GUNA SENDUK.. SAMBIL2 TU SEDIAKAN BAHAN LAIN

SATUKAN BAHAN BAHAGIAN ATAS KE DALAM BEKAS..
KACAU GUNA WHISK HINGGA GULA LARUT DAN TAPISKAN KE DALAM PERIUK..
MASAK SEKEJAP GUNA API PERLAHAN(SENTIASA MENGACAU YER GUNA WHISK)HINGGA NAIK WAP
APABILA BAHAGIAN PULUT DAH SIAP DIPADATKAN TUANGKAN BAHAN ATAS/HIJAU..
KUKUS SEMULA SELAMA 30 MINIT GUNA API SEDERHANA PERLAHAN..
APABILA DAH MASAK BIARKAN SEJUK BARU POTONG GUNA PISAU PLASTIK

TIPS UNTUK DAPATKAN PERMUKAAN SERIMUKA YANG CANTIK
- SEMASA MENGUKUS BAHAGIAN ATAS/HIJAU..BUKA TUDUNG KUKUSAN SETIAP 7 MINIT DAN LAP BAWAH TUDUNG KUKUSAN..PASTU TUTUP DAN KUKUS LAGI.. ULANG HINGGA SIAP
- APABILA DAH SIAP.. BUKA TUDUNG KUKUSAN DAN KUKUS TANPA TUDUNG KUKUSAN SELAMA 5 MINIT HINGGA AIR DIPERMUKAAN SERIMUKA TU KERING..

No comments:

Post a Comment