
Assalamualaikum..arini Pn Doc nak updet menu minuman petang kami yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Memang selalu sangat buat cucur jagung nih iaitu hampir setiap minggu mesti ada menu ni..hihi!. Sempoi dan sedap rasanye..Alhamdulillah..Jom kita zaas resepinye!!
RESEPI CUCUR JAGUNG
sumber- inahar's cooking time
Bahan-bahan
Tepung gandum
1 -2 biji telur
Isi jagung secukupnye (saya guna jagung tin whole kernel)
Bawang besar - potong dadu
Cili merah- potong halus
udang kertas kering secukupnya (boleh juga guna ikan bilis)
garam dan perisa
sedikit serbuk kunyit (optional)
air secukupnya
Cara
Campurkan semua bahan di atas dan kacau sebati. Panaskan minyak yang banyak dan sudukan bancuhan tadi ke dalam kuali. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan tos. Boleh dihidang bersama sos cili atau kuah kari/kurma. Wallaaa..
Assalam,
ReplyDeletebeginilah resepi cucur yang saya selalu buat, anak-anak suka sangat, saya suka gunakan telur supaya cucur lebih lembut heheeee.
Amie..iye betui tu amie..makan cucur cenggini ngap2 tak sedor dah berbelas biji mkn..hihii
Deleteakak ada ni ha jagung dalam tin kat dapur.
ReplyDeleteboleh buat cucur udang esok nampaknya hehehe
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteK.laili..cepat operasi jgn tak operasi..hihi
ReplyDeleteAlhamdulillah dah berjaya operasi semalam. Habis se tin hahaha
DeleteK.laili..Alhamdulillah
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete