Assalamualaikum..alahai kita baru nk updet lauk ayam masak cili api yg dimasak minggu lepas..hihi! Masakan feveret anak2 semua..alhamdulillah! Resipinye senang banget..jomm zaass!
AYAM MASAK LEMAK CILI API
sumber- inahar's cooking time
bahan
1/2 kg ayam - potong sederhana besar
3 batang serai
1 keping asam gelugur
3 biji kentang - potong 4
santan secukupnya (saya guna santan serbuk satu peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ayam (optional)
2 helai daun kunyit-disiat halus
garam & gula secukupnya
minyak untuk menumis
bahan kisar/tumbuk
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit kunyit hidup (guna serbuk kunyit pun boleh)
10-15 biji cili padi ikut kesukaan
Cara
Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan santan dan masak hingga hampir mendidih. Kemudian masukkan ayam dan ketang. Bila hampir mendidih masukkan asam keping , daun kunyit, kiub pati ayam juga perasakan garam dan gula secukupnya. Masak hingga ayam dan kentang empuk dan rasa jika okay boleh tutup api. Siap!
sedapnyaaaa..nyam2
ReplyDeleteSunah..mmg sedap dan mudah dimasak..nom nom nom!
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete