Assalamualaikum semua! Hari ni Pn doc baru nak updet resipi ayam masak lemak cili api yang dimasak minggu lepas..Sangat jarang masak ayam lemak ni sebab anak2 asik nak makan ayam masak merah kegemaran diorang jer..hehe! Sekali sekala masak lomak ni bertambah2 gak pinggan nasi..aduhh!
RESIPI AYAM MASAK LEMAK CILI API
sumber : inahar's cooking time
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam- potong sederhana kecil
3 biji kentang- belah 4
1 keping asam gelugor
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, disiat
800-1000 ml santan (secukupnya)
1 kiub pati ayam (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Bahan kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
10-15 biji cili padi (ikut kepedasan yg disukai)
Cara:
- Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar serta serai hingga naik bau. Masukkan ayam ke dalam periuk dan gaul rata. Masak sekejap hingga ayam berubah warna, kemudian tuang santan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah kentang dan masukkan kiub pati ayam. Kacau dan masak hingga kentang dan ayam empuk.
- Masukkan asam gelugor, kacau dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan daun kunyit dan masak dengan api sederhana hingga mendidih, kacau sentiasa. Masak sekejap lagi dan rasa. Jika ok boleh matikan api.Siap utk dihidang bersama nasi putih juga lauk2 lain.
Lain rupa masak lomak dr.ina..rupanya tumis dulu ye
ReplyDeleteEhh..kenapa warne macam berbeza je dari masak lemak biasa...menarik!
ReplyDeletehttp://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html
sedapnya doc ina, dah lama kaknoor tak masak cilipadi ni
ReplyDeleteAcikerna..iye kita x wat style nogori..kita tumis dulu!
ReplyDeleteSuhana..nnti bolehla cuba resipi akak ni pulak ye..hehe!
ReplyDeleteKaknoor..shekali shekala masak cilipadi..berasap tinger kan kak..haha!
ReplyDelete