Assalamualaikum semua! Minggu lepas sempat ler kita wat kek cekelat sebab teringin dah lama tak mamam hok homemade punyer. So as usual kita guna resipi feveret dari dapur AlongRoz..ni memang ..one of the best choc cake recipes. Rasanye geng2 blogger mmg dah ramai hok guna resipi ni as favourite kan.
Mekacehh Alongroz berkongsi resipi yg sgt marbeles ni..Muuuaaahhss! Jomm zaass resipinye...
RESIPI KEK COKELAT MOIST KUKUS
resipi: AlongRoz MYresepi
sumber 1: cikgu dzana
sumber 2: inahar's cooking time
Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..
250g gula kastor*
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder
Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin.
Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan.
Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. **(kita bakar secara waterbath @ 180c selama 50-60 minit)**
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ganache.
Bahan Topping/Ganache:-
300 gm dark chocolate compaund (guna jenama beryl's)
1 sudu teh esen vanila
150ml susu segar
sedikit butter
Semua bahan diatas dimasak atas api kecil @ guna double boiler hingga rata dan berkilat. sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.
adehhh kak ina.. terliur nengoknya..
ReplyDeletemayang..mudah jer resipinyer..moh ler try!
ReplyDeleteSalam Doc Ina... walaaa... cantik nya kejadian... Along pun dah lama tak buat ni.
ReplyDeletepssssssstttt..... bila nak dating? hehe
Huissh... Sedapnya!
ReplyDeletealongroz..tu laa bila nk mai klimik? leh la kita dating along..hehe!
ReplyDeletenina..insyaallah sedap! resipi wajib try tau ni nina!
ReplyDeleteHuwaaaaaaaa... balik skol nk buat jugak laaas
ReplyDeleteWaaaa..teringinnya...
ReplyDeleteCikgu dzana..hahahaa!!
ReplyDeleteRohah..klu teringin cepat operasi kt dapur nun..sempoi jer watnye!
ReplyDeletesalam nak tanya, kalau guna tepung kek naik sendiri, perlu guna soda n baking powder gak ke?
ReplyDeleteterima kasih
khairul..wasalam..rasanye kalu guna tepung naik sendiri just perlu tambah soda penaik sahaja..tak perlu baking powder dah. Harap membantu ye..
ReplyDeleteTak pernah menjadi buat kek nie..bnyak dah resepi cuba...nak try yang ni pulak
ReplyDeleteIryanti..cuba jgn tak cuba ye..insyaallah menjadi..hehe!
Delete