Kek Minyak
Original : MyResipi
Sumber : LiNa Pg, mymintroom
sumber 2: inahar's cooking time
Bahan: (8x8inci / 9in)
1/2 cawan gula halus / gula kastor
2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*(* diayak bersama)
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
perasa dan pewarna kegemaran(kita letak perisa rose & pandan)
1 sudu teh esen vanila
Cara:
Panaskan oven suhu 170'C
Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tpng gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna.
Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (saya bakar suhu 170'C selama 45min api atas dan bawah)
Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
Panaskan oven suhu 170'C
Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tpng gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna.
Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (saya bakar suhu 170'C selama 45min api atas dan bawah)
Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
Ya kak...sy dah cubanya...hehe....sedap kan...tp tak ingat dah letak dlm blog ke blom...huhuhu....
ReplyDeleteasyifa..mmg sedapkan..langsung tak muak makan berulang-ulang!
ReplyDeletekek minyak? mesti mahal ni... minyak mahal...
ReplyDeletehehe
uncle gedek..hehe! kalu minyak ron 95 tu meme mahal dan mengancam jiwa..hahaha!
ReplyDeletesalam lebaran kak ina ... puasa-puasa ni memang tergoda tgk kek minyak tu. Kita dok berangan nk buat lama dah, akak juga yg kayuh dulu ye ;)
ReplyDeletesaya suka resipi menggunakan minyak instead of butter,kalau pakai butter nnt mangkuk butter tu susah nak basuh.jauh lebih susah dari minyak.hehehe
ReplyDeleteain..mmg akak kayuh awal dari ain tp dh lama ketinggalan ketapi banding owg lain..hehe!
ReplyDeletemai has..betui tu kek minyak lg senang nk membuatnya juga..xyah pukul adunan lelama kan klu banding nk pukul butter..hehe!
ReplyDeletesalam Pn. Doc...
ReplyDeletememang sdp kek ni..
rasa mcm kek butter pn ada...
syapex..mmg betui tu..rasa yg sedap n lbh ekonomi banding kek butter kan!
Deleteok tu Kak Doc raya ke 4 baru buat kek. Sy satu apa kek pun tak buat tauuuu.. hihihi
ReplyDeletebetul la tu puan doc..acik pun dah 5 kali kot buat..memang sekejap je licin
ReplyDeleteSKTJ..hahaha okayler tu asal dpt merasa kek owg lain wat pun xper la kan..hehe!
ReplyDeleteacikerna..amboi nmpak gaya saya pun mmg kena berkali-kali buat kek ni..hehe!
ReplyDeletebaru tau rupanya boleh buat kek guna minyak..slalu tau guna butter je..ni lagi senang nampaknye..:)
ReplyDeletemummy dina..mmg betui buat kek guna minyak lbh senang pembuatannye n lebih jimat..hehe!
Delete