Tuesday, August 12, 2014

KEK MINYAK




Assalamualaikum..ni lah dia the only cake yg Pn Doc sempat buat masa raya lastweek..itupun dah raya ke 4 baru berkesempatan nak membaking..hehe! Kek minyak ni rasanya memang dah ramai geng blogger yang menerainye..tapi itula kita ni kan sokmo ketinggalan ketapi jap..huhu! but I can tell you..mmg sedap sangat kek nih..soft & gebu giteww! tak muak makan langsung sebab agak ringan cam kek span tau..memang tak rugi mencubanye..so uolls yang blum try tu..cepatla operasi kek ni..mmg sedap walaupun tanpa mentega! jom kita semak resipi yg kita cnp dari dapur geng blogger marsita yahya my mintroom..mekaceh ye ita! pasni mmg akan buat lagi & lagi..leh try mcm2 perisa lain..hehe!

Kek Minyak
Original : MyResipi
Sumber : LiNa Pg, mymintroom

Bahan: (8x8inci / 9in)

5 biji telur gred A 
1/2 cawan gula halus / gula kastor 
2 cawan tepung gandum* 
1 sudu kecil baking powder*(* diayak bersama) 
1 cawan susu pekat 
1 sudu besar ovallate 
1 cawan minyak masak
perasa dan pewarna kegemaran(kita letak perisa rose & pandan) 
1 sudu teh esen vanila

Cara:

Panaskan oven suhu 170'C 
Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan 
Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper. 
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang. 
Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. 
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata. 
Akhir sekali masukkan tpng gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna. 
Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (saya bakar suhu 170'C selama 45min api atas dan bawah) 
Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.



16 comments:

  1. Ya kak...sy dah cubanya...hehe....sedap kan...tp tak ingat dah letak dlm blog ke blom...huhuhu....

    ReplyDelete
  2. asyifa..mmg sedapkan..langsung tak muak makan berulang-ulang!

    ReplyDelete
  3. kek minyak? mesti mahal ni... minyak mahal...

    hehe

    ReplyDelete
  4. uncle gedek..hehe! kalu minyak ron 95 tu meme mahal dan mengancam jiwa..hahaha!

    ReplyDelete
  5. salam lebaran kak ina ... puasa-puasa ni memang tergoda tgk kek minyak tu. Kita dok berangan nk buat lama dah, akak juga yg kayuh dulu ye ;)

    ReplyDelete
  6. saya suka resipi menggunakan minyak instead of butter,kalau pakai butter nnt mangkuk butter tu susah nak basuh.jauh lebih susah dari minyak.hehehe

    ReplyDelete
  7. ain..mmg akak kayuh awal dari ain tp dh lama ketinggalan ketapi banding owg lain..hehe!

    ReplyDelete
  8. mai has..betui tu kek minyak lg senang nk membuatnya juga..xyah pukul adunan lelama kan klu banding nk pukul butter..hehe!

    ReplyDelete
  9. salam Pn. Doc...
    memang sdp kek ni..
    rasa mcm kek butter pn ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syapex..mmg betui tu..rasa yg sedap n lbh ekonomi banding kek butter kan!

      Delete
  10. ok tu Kak Doc raya ke 4 baru buat kek. Sy satu apa kek pun tak buat tauuuu.. hihihi

    ReplyDelete
  11. betul la tu puan doc..acik pun dah 5 kali kot buat..memang sekejap je licin

    ReplyDelete
  12. SKTJ..hahaha okayler tu asal dpt merasa kek owg lain wat pun xper la kan..hehe!

    ReplyDelete
  13. acikerna..amboi nmpak gaya saya pun mmg kena berkali-kali buat kek ni..hehe!

    ReplyDelete
  14. baru tau rupanya boleh buat kek guna minyak..slalu tau guna butter je..ni lagi senang nampaknye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy dina..mmg betui buat kek guna minyak lbh senang pembuatannye n lebih jimat..hehe!

      Delete