Thursday, July 18, 2013

AYAM MASAK KURMA

Assalamualaikum..selamat berpuasa utk semua kengkawan..arini kita masak ayam masak kurma atas permintaan anak2..mudah jek buatnye tapi kali ni saje nak try resipi kak hanieliza..mmg sempoi dan sedap! jom kita semak resipi..mekaceh ye kak liza!!

RESIPI AYAM MASAK KURMA
resipi asal - kak hanieliza
sumber - inahar's cooking time

Bahan-Bahan: 
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan] 
1/2 cawan susu cair atau 2 cawan santan [1 biji kelapa] 
4 biji kentang [belah 4] 
2 labu bawang besar [belah 4] 
1 batang carrot [potong kecil] 
2 biji tomato [belah 4] 
2 biji lada hijau 
1 pokok daun sup [potong kecil] 
3 s/b minyak 
2 s/b minyak sapi 
3 s/b rempah kurma ] bancuh ngan sikit air 
1 s/k lada sulah ] 
1 s/b kacang tanah tumbuk halus 
1 s/b jus limau nipis - ganti ngan asam keping
garam 

Bahan tumis 
1 in kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
5 biji bunga cengkih 
2 biji buah pelaga 

Bahan mesin/tumbuk: 
6 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
3 sm halia 


Cara: 
1. Panaskan minyak & minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. 
2. Masukkan bahan tumbuk dan rempah kurma yg dibancuh. Kacau sehingga naik minyak. 
3. Masukkan ayam, kentang, carrot, garam dan susu cair atau santan. Biarkan sehingga mendideh. 
4. Masukkan bawang besar, lada hijau, tomato dan kacang tanah tumbuk. 
5. Perlahan api sehingga naik minyak. 
6. Masukkan jus limau dan daun sup dan biarkan sehingga pekat. 
7. Angkat dan hidangkan. 
sedap makan ngan roti atau nasi tomato.


17 comments:

  1. ayam kurma, memang sempoi dan sedap..anak2 kita pun suka juga ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu..bulan pose ni senang msak yg sempoi jerkan!

      Delete
  2. menyelerakan nampaknya...tak leh pandang lelama. puasa2 ni nampak apa pun sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. fazian..betui tu..bulan pose semua nmpak sodap..roti kering pn nmpak sodap..haha!!

      Delete
  3. ayam kurma la sedap...! anak pun laju mknnya sbb x pedas...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyifa..anak akak mmg x tahan pedas..tu yg diorang suker masak kurma cenggini!

      Delete
  4. sedap masak kurma ayam atau pun daging.. saya dan anak2 pun suka.. :) nanti nak wat lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jassnani..masak kurma yg sempoi..buat jangan x buat..hehe!

      Delete
  5. Puan Doc pernah try tak... masak kurma ni masukkan kobis bulat... tapi jangan potong2... kopek selai-selai, bubuhlah dua tiga helai je. Saya pernah makan kenduri rumah orang.. sedap jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.sweetie..oh iyaka? pestaim dgr kurma taruh kobis..leh try nnti!

      Delete
  6. Waw...sedaapnyer..klau nekcik ni masukkan benerapa kelopak kobis tu..sedap!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekchik..tu la pasal sy pn br tahu psl kobis lam msk kurma..next time leh try..sedap ye kak?

      Delete
  7. sedapnya masak kurma doc tu, patutlah anak2 suka... maknya mesti lagi suka.. akak pun sukaaaaaa... hihihi

    ReplyDelete
  8. antara lauk fav QH ni..tp takat ni ni lom penah masak sdri..leh la try masak nti..hihi..nmpk sedap

    ReplyDelete
  9. QH..kalu masak sendiri lauk nih lg puashati tau qh..cubala ye nnti!

    ReplyDelete
  10. Lauk ayam kegemaran saya ni.. Hehe

    ReplyDelete