Monday, December 24, 2012

CHOCOLATE CAKE..VERY THE BEST ONE!!



Assalamualaikum..moga semuanye sihat ceria dipagi isnin nih..
Pn. Doc tak berkeje arini jadi sempat la memblogkan diri jap nk tunjuk kek cekelat yg dibuat beberapa hari yg lepas..perghhhhh..mmg terbaekk..very the moist one giteww!! resipi ni kita adjust dari resipi kek coklat beryogurt yg ada kt sini..so ikut suker uolls laa nk ikut resipi yg mana satu..dua2 pun sodaap banget..the best one!! so jom zaaaass resipi!

MOIST CHOCOLATE CAKE
sumber - inahar's cooking time

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
  • 13/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula kastor 
  • 1 cawan cocoa powder- kita guna chocolate powder 3/4 cawan jer
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 tsp baking powder*
  • 1 tsp baking soda*
  • 3 biji telur
  • 1 cawan buttermilk (boleh juga ganti ngan yogurt)
  • 1 cawan corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp garam,
  • 1 cawan air biasa (boleh juga dicampur 1suduteh nescafe ngan 1 caw air panas)
Cara Membuatnya:
  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 hingga 60 minit bergantung kpd oven memasing ye .


Bahan Topping/Ganache:-
  • 300 gm dark chocolate compaund (guna jenama beryl's)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150ml susu segar
  • sedikit butter     

    Semua bahan diatas dimasak atas api kecil @ guna double boiler hingga rata dan berkilat. sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.




24 comments:

  1. sedapnya tgk lelehan cekelat tu....mata cam berpinar je....

    ReplyDelete
  2. mesti sedap dinikmati bersama teh o kurang manis... boleh tertidur dibuatnya lepas makan tu, hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam kak..cuti ye...sdp tu lelehan coklat nyam2..suka2...

    ReplyDelete
  4. Asslmkum Kak
    Part coklat yg meleleh tu tak tahan. Apapun coklat kek memang terbaik.. :)

    ReplyDelete
  5. salam dri bahrain kak...nk buat knjung bls n3 ramadhan hri tu...hahaa...mengigau ke niii...smga kak sklrga sihat hndaknya....muahhhhh..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. asyifa..mata berpinar..uishh jangan nnti pengsaann..hehe!!

    ReplyDelete
  8. yusa..pas makan kek cekelat mmg ngantuk kan..hahaha!!

    ReplyDelete
  9. sheila..lelehan cekelat tu membuatkan meleleh ayaqliuq tu haa..hihi!

    ReplyDelete
  10. sue..kek cekelat apa jenis pun mmg terbaekk kan!

    ReplyDelete
  11. maz..winduuuuuunyer dier..akak sihat jek..moga maz sekeluarga pun sihat ceria hendaknye ye..muaah!

    ReplyDelete
  12. waduhhhhh pn doc sudah goda aiii dngn kek cekelat yg mengancam ni...tetiba jadi nak makan kek cekelat ni....terpaksalah buat sendiri kan....he3...

    ReplyDelete
  13. yatie..mengancam lg terancam ekk..apalg cepatla operasi kt dapur tu..hehe!

    ReplyDelete
  14. adoiiii... mau setengah loyang gue makan nih!

    ReplyDelete
  15. amie..jgn kate 1/2 loyang..habuk kek pn dh licin..hehe!

    ReplyDelete
  16. salam pn doc..kite datang ni nk copy resepi..tapi kan..kalau pn doc buat kan lagi..mbak sini seloyang ye..pssst..semalam kite dh buat nasi ikan grg tu..dap ..;-)

    ReplyDelete
  17. sury..kalu pn doc wat seloyang..6/7 loyang msk pewut sendirik anak beranak..1/7 loyang lehla akak pos ke sury ek..hehe!

    ReplyDelete
  18. Salam Ina cayang... Uiiiiih... nampak marveles sesangat... rasa cam nak ngap dah ni...

    ReplyDelete
  19. along..mmg marveles sesangat..nnti along tryla wat ek!

    ReplyDelete
  20. aduh puan doc..meleleh ayaq liuq..bak mai ckit..ada lagi ke tu

    ReplyDelete
  21. lama dah nak try resepi ni... tak tercuba jugak lagi sebab stok susu pekat manis takde... agak susah nk dpt kat Nihon ni pasal org jepun dok minum fresh milk je...hmmmm...

    ReplyDelete
  22. Sungguh menyelerakan.. lelehan coklat itu sangat menggoda.. ;)

    ReplyDelete
  23. Mengiurkan... lelehan cekelatnya tu.
    Setiap kali saya buat topping coklat dia tak mahu meleleh gitu...

    ReplyDelete
  24. salam kak doc,
    takleh tahan , tak leh tahan..
    takleh kata apa dah ni. mesti sedap punyerr..

    ReplyDelete