Bahan:
Base biskut:
200g oreo cookies minus filling
100g butter, dicairkan
*Alas dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan butter cair dan baking paper. Campurkan kesemua bahan base biskut dan tekan padat pada dasar loyang spring form/loose pan. Bakar pada suhu 160C untuk 10 minit atau hingga biskut masak. Ketepikan pada suhu bilik.
Inti:
500g cream cheese, suhu bilik
120g gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream atau mangganya manis
30g tepung jagung
350g isi mangga, diblend halus,
4 biji telur Gred A
250g whipping cream - (boleh juga ganti dengan yogurt perisa mangga )
Hiasan:
Isi mangga diblend halus @ puri mangga-hias ikut suka
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 150C.
2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad dan kacau sebati. Masukkan isi mangga yang diblend halus dan pukul lagi.
3. Masukkan telur satu per satu, sambil dipukul rata. Masukkan whipping cream@fresh cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
4. Tuangkan adunan ke dalam base biskut tadi.
5. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake dan bakar selama 1 jam 30 minit.
6. Tutup suis oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan bekas berisi air dari oven. Biarkan kek betul-betul sejuk di dalam oven dengan pintunya direnggangkan sedikit. *** (Permukaan kek akan kelihatan sedikit kering tapi jangan sampai merekah, dan tengah-tengah kek akan bergoyang/jiggle sedikit apabila loyangnyadigoyangkan).
7. Sesudah kek sejuk, keluarkan dari oven dan hiaskan ikut suka.Biarkan kek sejuk dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dikeluarkan dari loyang spring form/loose pan dan dihidangkan.
Sedapnya cheese cake...tergoda gue..
ReplyDeletesalam syg kak ina..seyess kecurrr..gilerrzz::))
ReplyDeletewahhhh kak ina...nak try jugak, nk try jugak
ReplyDeleteWow ! Mabeles la kak.....
ReplyDeleteMntk sepotong......hehehe.....
sedappppnya...
ReplyDeleteterliur tengok kek tu dah potong.. nampak isi dalamannye.. wahhhhhhh syok la penggemar cheese mcm ni..
as-salam
ReplyDeletelooks fabulous deliciously....
Aslmkm Doc...sedapnya ciskek..hari2 makan ciskek pun saya rela..cemana tuh...
ReplyDeleteaduh....tak tahan tgk cis kek ni..telan air liur saya...sib baik dah abis, kalo tak, nak jer stat kete g umah akak...hehe
ReplyDeletelaaaa... ingatkan ada lagi
ReplyDeleterahel..cheesecake ni mmg sedap..kalu terguda kena wat sendiri ek..hehe!
ReplyDeletezila..kecur gilerz ek..pi wat kt dapur tu sendiri..hahaha!
faiz..alaa cian dier dh abih pun..kena wat sendiri la nmpaknye..adehh..hehe!
ReplyDeleteasyifa..mmg marbeles tp dh abihh laa! sowiiii ek!
jassnani..mmg heaven tul ciskek ni utk penggemar cheese woo!
ReplyDeleteady..mmg betul..so delicious & fabulous! nnti ady try wat ek!
anna..hari2 makan ciskek mmg conpem kena jumpa doc selalu nk kena mamam ubat colesterol..hahaha!
ReplyDeletenoorma..kalu akak wat agi..akak calling2 ek ajak noorma mai umah mamam ciskek..hehe!
amie..tu laa terlambat sudaa..hehe!
ReplyDeleteSedapnya tengok K Ina... Tapi saya ni tgh demam.. Tak selera nak makan apa2pun...
ReplyDeleteyusa..laa iyeke..cian dier..kena tunggu sihat baruler tekak tu leh terima makanan yg sedap kan..moga cepat sembuh ye!
ReplyDeleterekahan itu kelihatan sgt cantik doc...sedkit pun tidak mencacatkan pandangan mataku huhuhuuu meh2 sepotong.ayat dah skema abis tu!hahaha
ReplyDeleteasyik ni kak..asyikkk...asyikk tgk kek yg orang buat,nak buat sendiri asyikk malas je..hehe (banyaknye asyikkk..hi2)
ReplyDeletefiza..ayat skema mu x sedikit pun dpt mengembalikan ciskek ku yg dh abiss itew..huhuu!
ReplyDeleterohah..asyik malass asyikk lapar laa..hahaahaa!!
Tergodaaaa... ;) nyummm nyummmm..
ReplyDeletenur..tergodaaa aarr..apalagi jom ke dapur membaking..huhuu!
ReplyDeletehwaaa...nanges tengok...
ReplyDeletewahhh.. yummy!!
ReplyDeletelom penah rasa lagi cheesecake yg digabung dgn mangga...
fnf..huwaaaa dh abihh punn..huhuu!!
ReplyDeletemadihaa..mmg yummy..nnti tryla wat ciskek campur mangga..mmg terbaekk!
Slm kak, ada amek tmpahan x?
Deleteanonymous..eh xdelah akak baking2 utk family jek..hehe!
ReplyDelete