Assalamualaikum..taraaaaaaa! Pn doc sekeluarga mmg demam masakan arab la nih..asik2 makan kt restoran jek..mahal woo! kali ni kita wat sendiri..haa amik ko..puas makan anak beranak..jimat lagi kan! ekcelinye dh lama pn.doc dok cari rempah arab readymade mcm rempah khabsa & rempah mandhi..last2 jumpa kt kedai barangan masakan arab kt carrefour wangsa maju..alahai dekat jek rupanye..hehe! korang leh tgk kt foto dibawah nun..apalagi semalam dgn penuh semangat jek kita wat projek nasi kabsa..perghh! mmg terbaekk..anakandaku adam leh makan ulang2 sampai 5 x tau sepjg malam tadi..ish..ish anak ibu ni..sebaik x sakit pewut terlebih makan..haha! resipi ni amik dari dapur lydiahoney yg duduk di kuwait sana..mmg enak banget!! korang kena try tau..kalu korang x jumpa rempah kabsa readymade tu..boleh saja ikut semua bahan2seperti yg tertera diresipi ye (di blog lydia gak ada diberikan resipi utk wat sendiri homemade arab mixed spices..korang x yah beli @ cari kt kedai rempah2 arab tu dah) okayla..jom kita semak resipi..mekacehh bebanyak ye lydia..akak cnp resipi tp ada few thing yg akak derhaka sikit..hehe!
ROASTED CHICKEN KABSA RICE
resipi- lydiahoney
sumber- inahar's cooking time
Ingredients:-
4C basmati rice
1kg Chicken- cut into half, wash & drain
1 large onion-quartered
300g fresh Tomatoes*-blended together without water
2 large green pepper*
1/2 tsp Black pepper#
1/2 tsp Cardamom powder#
1/2 tsp Cinnamon#
4 pieces Cloves
2-3 pieces Bay leave
1 tsp Mixed spices#
1 tbsp Salt
2 pieces dried lemon (lomy) - xletak (ekceli dlm rempah kabsa readymade tu dh ada loomy powder)
1/3C Oil/ Ghee
1/2C Raisin, soak for 15 minutes
(semua rempah powder yg bertanda # di atas pn.doc telah gantikan dgn 2 sudu besar rempah kabsa readymade tu)
How to prepare:-
Wash rice well, soak in salted water for 30 minutes.
In a medium casserole, add water, chicken, onion, cardamom, cinnamon, cloves, black pepper, bay leave, all spices, *, lomy and bay leave, bring to a boil and cook for 30 minutes or until chicken is tender. (pn doc tumis dulu bawang serta bhn berempah sebelum dimasukkan bhn2 lain tu)
Remove chickens from the stock and keep aside, strain the stock.
In a medium casserole, fry raisin until golden, remove and set aside.
Fry rice for 1-2 minutes, add water/ stock to get 4 cups of stock.
Add 1tsp salt and kabsa spices.
Bring to boil in high heat for 10-15 minutes until water boils then cover tightly and reduce the heat.
Simmer for 20-25 minutes until rice is cooked and dry.
Arrange chicken nicely and roast until golden brown.
Place the rice in the platter, arrange chicken and sprinkle with nuts and raisin on the top.
Serve it with dakous or salsa tomato and salata/ salad.
Salsa Tomato (Dakous)
2 tbsp oil
1 small onion, chopped
3 cloves garlic, chopped fine
1 tbsp lemon juice/ white vinegar
4 medium tomatoes- blend without water
2 tbsp tomato paste
1/4 cup water
Salt to taste
1 pcs loomy
Fry onions and garlic till golden.
Add remaining ingredients, stir and simmer 5 minutes.
SOS SALATA HARA
sumber- wana
( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau – saya tambah
garam.
sedikit gula
Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur.
** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.
acar timun tomato
salsa tomato@dakous
sos salata hara
wahhh demam masakan arab nie:)..huby sy mesti suka klu sy buat...dia dh merindui masakan arab camnie..sy jew yg x der kerajinan nk membuatnya..he hee beras tu cantik jew..pnjang2..mesti sedap nie:)
ReplyDeleteHamboiii kak!..makan beso tu...Nasi arab. Rajin betul kakak ku ni...Sedap ka ya. Ramai kata nasi arab ni sedap.
ReplyDeletelike like like...dh tak larat nk komen panjang2. :)
ReplyDeletepergh.. sedapnye..
ReplyDeletearini pn nk bukak pose mkn nasik arab jugak..
nampak sedap nasi kabsa ni puan doctor!!!..kita & anak2 suka nasi2 berperisa macam ni..cuma hubby yg kurang sikit..
ReplyDeleteDah beberapa hari ni tekak akk mcm nk mkn mknn arab je. Kat sini xtau ada ke tak. Bosan dgn mcd dan kfc.
ReplyDeleteNanti nak cuba jg sesekali.
Selamat berpuasa puan doc:-)
ya Allah kak..terliur sudah ibu mengandung ni tgk homemade nasi kabsa sis..
ReplyDeleteharus ku try jugak nanti..akan ku cari smpai jumpa itu rempah nanti hehehe
Zila..akak guna basmati brand moghul..mmg elok berasnya..nnti tryla wat ye!
ReplyDeleteSue..mmg sodap tau..cubala try resipi ji nnti!
Kakjee..hahaha..no comment
Viva..pesta nasi arabla pulak ek! Hehe!
ReplyDeleteAyu..tu laa kt umah ni mmg tgh kemaruk ngan nasi arab cenggini..mmg laku punyer!
K.zana..alaa cian dier..nk kita poskan rempah arab ke kak? Hehe!
Greenjade..klu x jumpa rempah tu..boleh ikut jek bahan2 kt resipi ni..mesti jadi punyer..hehe!!
ReplyDeletewaduh set nasi yg lengkap..rajinnya Pn dr kita ni...menyelerakan sungguh...
ReplyDeleteowh mieza tatau ada dijual rempah kabsa ni..brnad durra..boleh la mieza cari2 gak..kat mana tu kak ina beli...honestly, mieza dan suami mmg suka sesangat dengan makanan timur tengah..satu lg nasi arab yg digemari ialah nasi mandhey..sedapnya kak..terus rasa mcm nak masak gak hari ni :)
ReplyDeleteyatie..mmg menyelerakan tau..nnti yatie tryla ye!
ReplyDeletemieza..akak beli rempah tu kt kedai arab kt carrefour w.maju tp klu xde pn xper..mieza ikut jek resipi asal lydia tu..arab mixed spices boleh dibuat sendiri!
slm pn doc, saya suka sgt nasi arab. Nasi yg pn doc tayang sungguh menyelerakan.. blh tahu carefour cawangan mana boleh dapat rempah kabsah nin? TQ
ReplyDeleteanonymous..akak beli kt kedai jual bhn masakan arab di carrefour wangsa maju (lot kedai di bhg luar carrefour)
ReplyDeletesalam.syabas n tahniah dpt masak nasi arab sebegitu rupa, gebuuu.insyaAllah nak try jugak la suatu hari. selamat.
ReplyDelete