RESIPI ROTI JALA
(sumber resipi dr dapur hana -thnx hana!)
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 biji telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Lepas ni kalau buat roti kirai bleh cuba letak tepung kastad, then tak yah letak pewarna kuning lagi pasal tepung kastad dah menguningkan. Hasilnya akan lagi lembut pastu wangiiii je.... try la... hehe he
ReplyDeletesedap kalo cicah kuah doyan ni kak... aduii...kat rumah saya sentiasa ada stok roti jala ni sbb saya buat frozen...tp kuah doyan tu yang yang takde...
ReplyDeleteroti jala ni kalau kat umah liza mkn ngan kari @ dalca cnfrm licin pinggan...hihihi
ReplyDeletesaya pon belom beli lagi acuan roti jala yang 3 lubang tu. tengok orang lain buat macam senang je. tak sememeh @ kotor dapur. senang keje nak mengemas.
ReplyDeletelieya..iyeke?? wah leh try nnti..thnx ye lieya!
ReplyDeletenoorma..uish kalu ada kuah doyan..mmg x hengatkan!!
liza..samala kt umah akak pung conpemm licin..hehe!
nuwairani..tu la akak pun x sabor nk guna acuan 3 lubang tuh..
menjala dapat ikan banyak tak?hehe tak apa puan doc..asalkan sedap.Apa ada pada rupa:)
ReplyDeletenamoak cantik ape kuih jala nie..saya rasa stail nie makan 2 kpg dah kenyang jika yang guna muncung botol ...cantik tapi kena makan lebih sikit la baru kenyang ...hihi
ReplyDeletecikmanggis..kalu menjala dpt bnyk ikan..tiap2 hari saya menjala..hahaha!
ReplyDeletenoor..betui tu..sbb roti jala cenggini lg tebal dan mengenyangkan kan..hehe!