Assalamualaikum..ni pestaim wat kuih koci..kuih feveret seisi rumah tp selalu beli jer la! kali ni mkn homemade punyer..mmg puashati!! korang tgk laa bungkusan daun pisang ku itu yg senget benget..buruk bebeno rupanye..mmg haghu tul..hehe!! tp yg penting sodaap kan..kita guna resipi alongroz nan jelita itew..sedap sgt!! thnx along for sharing..muaaah! jom kita zaas resipi..
BLACK KOCI
(Makes 18 pieces)
INGREDIENTS:
200g Glutinous Rice Flour
100g Black Glutinous Rice Flour
1 tsp Salt
275ml Water (adjust if necessary)
- Mix until smooth dough is formed
FILLING:
50g + 50g Black/White Sugar
50ml Water
150g Desicated Coconut
1 Screwpine Leaf
- Heat up sugar & water until boiled. Add the rest & cook for a while.
GRAVY:
1 packet Coconut Cream
1 tsp Flour
1/2 tsp Salt
- Mix & microwave for 1 min.
METHOD:
1. Wrap filling into a small portion of the dough.
Place on a piece of banana leaf & pour 1 tsp of gravy.
Wrap.
2. Steam for 25 minutes.
Assalam kak Ina, sedapnya!! my fav kuih koci ni kak...tapi tak pernah buat sendiri lagi ..nk kena try la nanti:)
ReplyDeleteSalam inahar.Kak Ros pun sama suka makan dan beli tak penah buat kuih koci. dan beli tepung pulut hitam sebungkus dah berbulan tapi belum disentuh.Nampaknya boleh la buat lepas ni.lagi pun dah nak puasa ,mesti sedap ya.
ReplyDeletepuas hati buat sendiri ni..makan hingga pengsan hehe...sedap pulak tu:)
ReplyDeletenieza..buat sendiri lg puas makan..bestwoo!
ReplyDeletekak ros..iyela sama cam kite dh beli tepung pulut hitam dr thn lepas lg..sebaik x expired..haha!!
cikmanggis..betul tu cm..sgt puashati dgn hasil airtangan sendiri kan..
Arghhh... terbaik la sis... ayu suka sangat... tapi dek kerana mood cuti2 Msia, sume kuih muih main tunjuk2 jer skang... macam2 ada... ehehee... tapi still buat sendiri feel lain mcm... :)
ReplyDeleteaymy..mmg terbaekk la kuih ni..semua kuih yg ada pulut2 mmg akak suker banget!!
ReplyDeletewah sedapnya kuih koci ni. btw saya x reti nak bungkus kuih koci bentuk macam ni. hehe.
ReplyDeleteadeh, adeh, adeh... teringat kat arwah mak.... kueh feveret arwah ni :(
ReplyDeletekak inaaaaa
ReplyDeletesedapnya kuih koci..mieza suka banget dgn kuih koci tp tk reti nak buat sendiri..sekali tu bb sitter kasi koci labu..ya Allah sedap tatau nak ckp dia kasi 5 biji tak cukup nak mintak lg maluuuuu..kak ina meh amik award kat umah mieza :)
amir..akak pun x reti nk bungkus tu..main belasah jek..yg penting sedap..hehe!!
ReplyDeletefiza..iyala kan fiza..selalunye owg2 tua kita mmg suker kuih2 traditional camni kan..
mieza..waah dpt award ek..okay nnti akak zaass pi umah miezaa..tungguuuu!
Sumpah sedap sangat kuih koci ni... bulan puasa mesti pi carikkk... dah ada resepi ni nak gak try buat... kita pun mungkin ada problem nak bungkus kuih ni...
ReplyDeleteassalam ina..berjaya jugak buat kuih koci pulut hitam ye..
ReplyDeleteakak sendiri tak pernah cuba lagi..biasanya koci pulut putih je.
kuih2 yang berinti ni..sedap inti kita..sedap le kuih nye..betul kan..
wana..mmg sumpah sedap koci pulut hitm nih..hahaha!!
ReplyDeletekakerna..inti kelapa tu kena wat lembap2 gitu..mmg syok makan kan kak!!
lamanya tak makan kuih koci. Ada kut 3 tahun puasa kuih koci. Wah first time pun dah nampak pro.
ReplyDelete