Thursday, March 31, 2011

FRUIT COCKTAIL CUSTARD PUFF



Jemput minum petang dgn fruit cocktail custard puff nih ye...syedaap!! memula nampak kt umah Kak Ida 1001 resipi..pastu nmpak kt dapur CMG lak..nk wat pun mudah so terus kita operasi puff pastry jenama kawan then preparekan krim kustardnye..pastri tu bentukkan dulu..cara2 leh tgk camner Kak Ida wat kt sini ye..pastri baked for 12-15 minutes then taruh kastad & hias ngan fruit coctail @ any fruits yg uols suker..pastu ayak gula icing kt atas puff tadi...siap!!
resipi custard kita cnp dr dapur kak ida..thnx ye kak!!


ingredient for custard
1 cup milk
1 cup cream (saya guna ideal milk je)

1 tsp vanilla

4 egg yolk

1 1/2 tbs cornflour

1/3 cup caster sugar


combine milk and cream...place on medium heat, do not boil, remove.
whisk egg yolk, corn flour and sugar in heatproof bowl until well combined.
pour hot milk mixture over egg yolk mixture, whisking constantly.
return mixture to saucepan over low heat, cook stirring constantly for 15 to 20 minutes or until custard thickens.


Wednesday, March 30, 2011

OREO CHEESE CUPCAKE

Assalamualaikum..yuhuuu kembali mengeciss..oreo cheese cupcake resipi Kak Wan ni dh ramai yg wat tp puan doc br nk menerai..waduh sedap banget!! berebut anak2 semua..x cukup wat satu adunan..next time mmg kena doublekan adunan nmpak gaya..ishish!! thanx ye kak wan for this marveles recipe..minta izin ye kita cnp resipi...jom zaaasss!!!

Oreo Cheesecake Cupcake
resipi: resipi citarasawan
sumber: inahar's cooking time

Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang creamnya)
250gm cream cheese - suhu bilik

30gm mentega

100gm gula kaster

2 biji telur

1 sudu teh esen vanila

50gm serbuk oreo
1 sudubesar tepung (kita tambah)

Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek)

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar). Ketepikan dahulu.
2. Putar cream cheese, mentega, gula dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.
4. Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.


Tuesday, March 29, 2011

THAT LITTLE GERAI AU5

Assalamualaikum..dh lama x bersiarankan..almaklum ler tuan rumah bertugas spjg minggu kan..so arini xder main masak2 ...br stat cuti..x sempat nk mendapurkan diri lagi..hehe! ini kisah minggu lepas..besela time berkeje abih kul 10pm..mesti makan luar punyer utk dinner! pestaim dengar psl gerai nih kt blog sapa ek(terlupa dah)..tp disbbkan pujian yg melambung..dh rasa x sabor sgt nk pi terjah..padahal gerai ni dekat area AU5 lembah keramat jek somewhere near restoran syed bistro (br tau jek ni!)..bukan jauh mana pun dr klinik..hehe! memula gi ngan my hubby..mamam lamb chopnye..mak datuk sedapnye..dipadankan pulak ngan mashed potato homemade punyer..mak aiihhh mmg sedap x terkata! apalg esoknye terus angkut family lak menjamu selera kt gerai nih..menu2 yg semuanye mantopp belaka! dahla sedap..portion hidangan pun besor dan rega yg sgt berpatutan..mmg puashati woo! sgt2 berbaloi!! kalu sapa yg duk area keramat wangsa maju ker..kalu x tau tempat nih mmg rugi..tuanpunyer gerai adalah Chef Aidy Adnan..berpengalaman sbg chef di US lebih 20 tahun..patut pun masakan western nye terbaekk wok!! kalu korang nk tgk blognye kt sini..chef pun ada FB gak..boleh klik sini! kalu tgk reviews dr blogger2 psl gerai nih..mmg semuanye pun penuh ngan pujian so apalagi jom serang THAT LITTLE GERAI ni reramai..huhuuu! sebelum tuh meh layan foto makan2 aritu....

lamb chop wif blackpepper sauce & mashed potato yg sgt syeddaapppp (msh terasa ketul2 kentang yg x berapa hancur dilenyek tuh)..issh kecur dh nih!!!


grill chicken wif blackpepper sauce..rasa blackpepper saucenye just nice!


lasagne


fish & chips


set burger.. homemade punyer..beef pattynye sgtla besor & tebal..mmg kenyang woo!!


spagheti aglio olio seafood..mmg terbaekk!!


mashed potato yg plg enak pernah kita makan...yummmyyy!!

Sunday, March 20, 2011

TERIMA KASIH CINTA!!

Assalam..alahai ni citer 2 minggu lepas ekceli...masa gi nonton Teater muzikal 'TERIMA KASIH CINTA' @ istana budaya pd hari terakhir pementasan 6 mac 2011..thnx to tengku azura (supermodel top malaysia) yg telah mendapatkan tiket free buat kitorang..kami pergi berempat selain me & zura , aton & ana (both my clinic staffs..ekceli ana ni adik kpd t.azura). wah mmg best teater nih..puashati dgn lakonan & nyanyian semua pelakon yg terdiri dari norish karman, faradhiya, deja moss, tony eusoff, safura, shajiry, andeng af, vince, nadia, latif ibrahim, diddy af & ramai lagi. lagu nyanyian seme best2!!teater muzikal ni diadaptasi dari filem 'CINTA' yg ditayangkan beberapa tahun lepas arahan kabir bhatia yg mendapat sambutan hangat dulu.. tahniah wat pihak produksi serta krew terlibat yg telah berjaya menghasilkan teater yg menghiburkan..bnyk gak part sedih tau..bergenang gak airmata nih! pas habih nonton balik umah dan-dan cari balik dvd filem "cinta" yg lama tu..hahaha! sajer nk layan citer tu balik.. so korang layan jerla foto2 kt bawah ni ek...(more foto di FB..hehe)





safura & deja moss


tony eusof & deja moss



norish karman, faradhiya & nadia


aton bersama pengarah teater juga koreografer Pat Ibrahim

aton & tony eusof


hepi sgt dapat bergambo ngan hero baru Arja Lee filem '...dalam botol'..mmg kontroversi uuu!


ana & aton

aton & tengku azura top supermodel malaysia juga antarabangsa (thnx zura for the tickets..lebiuuuuu!!!macehh daun keladi ye..hehe!)


ana & jehan miskin



Friday, March 18, 2011

SPAGHETI CARBONARA MUSHROOM



Menu sempoi semalam..spagheti carbonara mushroom..feveret sri (kalau boleh nk suh wat tiap2 hari..hehe)..jom tgk resipi!!

RESIPI SPAGHETI CARBONARA MUSHROOM

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 biji bawang putih-cincang halus @ parut
  • 250ml susu segar (boleh juga guna cream utk lbh creamy)
  • 750ml air atau lebih.
  • 1/2 mangkuk isi ayam potong dadu secukupnye
  • 1-2 ketul kiub pati ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
  • 2 sudu besar butter
  • 1-2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk lada itam
  • 1 sudu teh daun parsley kering
  • sedikit oregano & 1-2 helai daun bay (guna yg kering jer)
  • garam sedikit
  • perisa
  • parmesan cheese atau sliced cheese-optional
  • pasta secukupnye
Cara-cara

Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi ayam. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama pasta,garlic bread atau lain2 pilihan.

Wednesday, March 16, 2011

PEACH CHEESECAKE




TARAA...arini kembali mengecis pulak..atas permintaan mr hubby..so kali nih try wat no baked cheesecake lak..lebih lembut & creamy!! resipi amik dr dapur alongroz..tenkiu along..mmg sedap woo!! meh kita zaas resipi.....minta izin cnp resipi ye along..muah!!

MANGO CHEESECAKE (kita ganti ngan peach)
Made one 9" diameter
CRUST:
110g Butter
2 tbs Brown Sugar

200g Digestive Biscuits
- crushed
-kita guna 250gm oreo biscuits
50g Cornflakes
- crushed coarsely
- x letak
- Melt butter with brown sugar.

- Mix in rest of ingredients.

- Press into the cheesecake tin.

- Chill for at least 30 minutes.


FILLING:
1 block (250g) Cream Cheese
1/2 cup Castor Sugar

1 packet Cream
(200ml) -kita guna nondairy whipped cream (dipukul kembang dahulu sebelum campur dalam adunan cheese)
1 cup Mango puree
(used 2 large mangoes & my mangoes were very sweet)
- kita parut buah pic dalam tin
1 tbsp Gelatine/Jelly powder
- dilute in 1/4 cup water & heat up until melt


METHOD:
1. Cream cream cheese and sugar until smooth.
Add in cream & continue to beat until thicken.
Add in mango puree & stir well.
Add in gelatine/jelly mixture.

2. Pour into the chilled crust.
Chill overnight until set.

3. For topping, arrange mango slices on the cheesecake once it is set.
Mix 40ml apricot jam with 40ml hot water.
Brush the mango topping with apricot jam mixture.(kita hias guna whipped cream & peach slices jer)
Chill until set.
Serve chilled.

Tuesday, March 15, 2011

MACARON OH MACARONS....




as salam kembali..terlebih dahulu ingin mengucapkan ribuan terimakasih yg tak terhingga buat semua teman2 yg telah mendoakan kesejahteraan adindaku nabil yg masih lagi dihospital..buat pengetahuan semua nabil skrg telah dipindahkan dari wad H1N1 kepada wad biasa..tapi keadaannye yg masih demam panas lagi setiap hari menyebabkan beliau masih ditahan di wad..sampai saat ini doktor masih tidak dapat mengesan jenis kuman yg menyebabkan nabil demam panas menggigil setiap hari..sekarang ni doc dh tukar lagi antibiotik kepada yg lebih kuat (sebelum nih nabil telah completed 3 jenis antibiotik dan antiviral tamiflu utk H1N1)..keluarga pun ada mendapatkan air penawar dari beberapa ustaz..moga adikku tabah melawan penyakitnye ini dan dapat pulih segera..insyaallah..amin!!

okayla setelah lama dapurku x berasap, malam tadi puan doc pun memulakan operasi memacaronkan diri..hehe!! lepas teruja melihat ramai teman2 blogger berjaya membuat macaron yg cantik2 pastu semalam pulak ternampak cikgu dzana yg w/pun pestaim mencuba wat macaron tp cun melecun rupa paras macaron yg terhasil..waduh jeles banget!! apalagi terusla puan doc pun stat operasi tp..alahai first few batches yg dibakor tu ada memacam rupa gaya..hahaha!! yg senget benget, terhangit,melotups pun ada..kahkahkah!! mungkin suhu oven yg agak panas kot bila kita turunkan suhu kepada 140c baru la cantik sikit kejadiannye..takpa la kan practice makes perfect..lepas ni mesti cuba lagi dan lagi dan lagi...yg penting sedaaap banget!!! xleh berhenti mengunyah..makan cenggitu pun dh sodaap xyah filling..uisshhh..jangan dapat kencing manis udah..hehe! jadi jom kita zaas resipi cnp dari umah cikgu dzana..resipi asal dari yani deco choco..thnx to both for sharing ye!!

MACARONS
(Sumber : Yani Deco Choco)

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)-kita guna stoberi filling jer!
Cara-cara:
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar.. (kita kurangkan kepada 140c masa 13-15min)


Thursday, March 10, 2011

MOGA ADINDAKU CEPAT SEMBUH....



As salam wat semua..arini tiada menu masak2 sbb puan doc bertugas sepjg minggu nih..hanya ingin memberitahu berita yg menyedihkan mengenai adindaku Nabil yg telah di masukkan ke wad ICU hospital selayang sejak 7/3/2011 yg lalu disebabkan demam teruk yg berpanjangan..belum dapat dipastikan lagi jenis kuman yg menyerang tp arini keadaan kesihatan nabil menampakkan perubahan yg positif cumanye telah dipindahkan pulak ke wad isolasi kerana suspected H1N1..moga adikku tabah dan kuat semangat utk melawan penyakit yg dihadapi...kepada semua rakan2 samada di FB dan juga blog yg telah mendoakan kesejahteraan adinda nabil..kami ucapkan jutaan terimakasih wat semua ye....jasa baik serta doa kalian amat kami hargai! moga nabil cepat sembuh..amin!!

Sunday, March 6, 2011

MARBLE CHEESE BROWNIES






Yuhuuu..dh lama berangan nk wat marble cheese brownies..mmg resipi dr rinnchan ni plg ngetop sbb tersgtla sedaapnye..marveles banget!! brownies ni kita wat semalam sempena majlis besday satu tahun usia anak sedaraku fawwaz ..majlis berlangsung di umah my parents..semua pun memuji kesedapan bronis nih..resipi ni dh dicuba oleh ramai blogger masak2..sape yg lum try mmg rugi woo!! thnx rinn 4 sharing this marvelous recipe.. jom kita zaas resipi!!

MARBLE CHEESE BROWNIES


Bahan-bahan Brownies :

250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:

1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.

4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.

5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.

6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.

7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.

3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.


*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk
sebelum dipotong.