Salam..yuhuuuuu..baru sempat nk updet resipi kek mata kucing kukus sarawak nih..resipinye cam kata hasue lebih kurang sama ngan kek kukus sarawak yg lain cam kek serikaya, kek belacan, kek negro dsbnye..uish nama2 kek sarawak ni mmg tak ble belah uu!! hehe...tp semuanye rasa terangkat! sedap giles..cam kek mata kucing nih..rasanye lemak berkrim..manis jes nice..my hubby makan tak henti2..ni pun dia pesan suh wat lagi..tgk ler kalu sempat esok kita ngukus lagi.. jom layan resipinye..akak cnp dr dapur hasue ye..thanx hasue for this marvellous recipe!
RESIPI KEK MATA KUCING
Bahan-bahan ( loyang 8 1/2" x 81/2" )
- 450 gm mentega
- 150 gm gula halus
- 10 Biji telur Gred A atau B
- 380g susu pekat manis ( 1 tin kecil)
- 200g serikaya
- 200g horlicks(sepeket kecil)
- 300 gm tepung hongkong/gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 botol browning sugar atau secukupnya - kita kirim kt kawan beli kt sarawak
Cara-cara
- Panaskan pengukus dan gris loyang dengan mentega serta ditabur tepung supaya adunan tidak melekat pada loyang
- Pukul mentega dan gula halus hingga putih berkrim
- Masukkan telur satu persatu dan putar lagi
- Kemudian, masukkan serikaya , susu pekat manis,horlicks dan esen vanilla
- Putar lagi sehingga adunan sekata
- Masukkan tepung hongkong yg sudah diayak sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
- Masukkan browning sugar dan kacau supaya sekata
- Kukus selama 3-4 jam.(jika untuk dimakan untuk tempoh sehari dua,kukus 2 jam atau sehingga masak sudah memadai)
Salam sayang kak ina..
ReplyDeletevavava...
kek mata kucing
first time dengar
kena cuba neh..
Selamat Hari Raya..mmmuahh !
Rupanya cam kek belacan.Nampak pun dah sedap berlemak.tapi nak dapatkan brouning sugar tu kat mana ya?selain dari sarawak.
ReplyDeletelindaaaa..vavavaa..mmg kena try test resipi nih tau!! selamat ari raya gak wat linda yg manissss...muaaah!
ReplyDeletecikmanggis..aritu nmpak noorana ali (nilai)beli kt yummy bangi..nnti cikmanggis leh try cari kt sana ye! leh saya kirim 3-4 botol kt cm lak...hehe!!
kek mata kucing? ptma kali lak dgr. sdap ke?
ReplyDeletesalam ina
ReplyDeletesalam aidil fitri
pelbagai nama kek sarawak ni.. kalu dpt tgok kat umah depa masa hari raya lagi best... mcm2 bentuk ada..ilah pernah tinggal di sri aman sarawak 3 thun. 3 kali raya disana.. mmg best... atas meja ada 6,7 biji kek dihidangkan sebijik2 pula tu.. siap potong cuma 5,6 keping jer.. mcm tayangan perdana laa hahaha..
kyuubi_85..itula kek sarawak nih mmg mcm2 nama yg unik tp dun wori..bhn2 yg digunakan seme xder kena mengena ngan nama kek wokey! hehe..
ReplyDeleteilahjy..uish..kalu dpt pi beraya kt sarawak mesti best giler..agaknye asik duk terliuq tgk kek depa yg cun melecun kan!!
salam kak.. macam kak hati pari aje.. rasa macam2 gitu... 1st time makan member sepengajian bawa balik dr sarawak.. then raya baru ni kirim kat adik yg kerja kat sana belikan... manis je rasanya
ReplyDeletesalam kak.. macam kak hati pari aje.. rasa macam2 gitu... 1st time makan member sepengajian bawa balik dr sarawak.. then raya baru ni kirim kat adik yg kerja kat sana belikan... manis je rasanya
ReplyDelete