Sunday, August 22, 2010

KUIH BADAK BERENDAM

kuih badak berendam


nasi goreng cina


sambal goreng tempe wif ikan bilis-menu sahur nanti.

Salam..berbuka arini masak yg ringkas jek sbb penat banget..menyiapkan misi mengemas umah..hehe! besela..bila dh dekat raya baru terhegeh2 operasi besar2an overhaul isi rumah..adehh!! penat wehh..esok dh stat bertugas kembali hingga malam..so terpaksala berbuka kt klinik jek sepanjang minggu! huhuuu..dapur pun cuti berasap ye!! okay ler..petang tadi masak sempoi ie. nasi goreng cina dan tambahan lauk sambal bilis tempe utk menu bersahur nanti! sempat gak wat kuih badak berendam sementelah nk perabihkan inti kelapa kt lam peties tuh! resipi nasi goreng cina & sambal tempe tuh ramai yg tau kan..xyah resipi la ek! kuih badak berendam tuh baru pestaim wat..so kita layan resipinye kt sini ye! (amboi hijaunye mak ngah badak tuh..hehe! ni kes terlebih kaler la nih.kihkih!)

RESIPI BADAK BERENDAM
sumber-resipikuih.blogspot.com

Bahan-bahan:-
1) ½ bungkus tepung pulut
2) 8 helai daun pandan (kisar dan perah patinya)

3) ½ biji kelapa parut (untuk dibuat inti)

4) 3 cawan santan
5) 1 cawan gula merah

6) 1 cawan air
7) 1 sudu teh garam


Cara-cara pembuatan :-

1) Kelapa parut digaul denagn gula merah dan dimasak hingga menjadi inti.
2) Panaskan kukusan.
3) Bancuh tepung pulut bersama air dan pati pandan hingga menjadi doh yang
lembut.
4) Bentukkan doh lembut bulatbulat
dan isi inti di dalamnya.
5) Sementara itu bancuh santan bersama garam.
6) Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
7) Kemudian kukus hingga masak.
8) Sejukkan.

12 comments:

  1. selamat bersahur Inahar..bulan posa ni blom lagi buat badak berendam atau buah melaka.Hmm esok kot:) kita guna resepi ni ya.Makasih

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Inahar,
    Awalnya akak bersihkan rumah. untuk raya ke? hehe... terliur dengan badak berendam tu..dah lama tak makan.

    Ijan

    ReplyDelete
  3. salam kakak Dr....cantik watermark akak...*sambil mkn badak berendam mangkuk yg kedua :)

    ReplyDelete
  4. akak..saya teringin la nak buat badak berendam ni..rasa mcm tak pernah makan..rasa mcm pernah..aishh lupa la pulak..sambal tu nampak best giler!!

    ReplyDelete
  5. Salam Kak...wah dah lama tak makan kuih badak berendam ni...selalu mak saya yang rajin..hu hu rindu kat mak...huwaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. hmmm...ptg karang nak cari badak berendam kat bazar la.hehe

    ReplyDelete
  7. wah! dh banyak post yg t dh tertinggal.. x pe.. dh tengok setakat yg t terlepas tu.. ayo! seme sedaps!! terliur arrrr...

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa..cam sedap ek badam berendam ni..akak selalu masak santan...tapi resepi yang ni kukus plk ek..

    ReplyDelete
  9. cikmanggis..wasalam..nnti cm cuba la wat! sonang je tu..

    ijan..overhaul umah bila nk raya jer..hehehe!!

    delia..cantik ker watermark akak tu?? timokaceh..cikabe yg tolong wat utk isteri tersayang..cewaah!

    izah..bnyk beno kuih yg guna tepung pulut..tu yg rasa cam dh makan ke lom?? kan..hehe!

    kerull..kalu rindu kt mak..makan la kuih badak berendam nih..ilang rindu..huhu!

    ain..haah..beli jer plg sonang!! tp kalu ramai yg makan..baik wat sendirik..br puashati!

    T..pos yg tertinggal seme dh basi..nnti sakit pewut..kihkihkih!

    kakinakl..haah le kak..sy pun dulu wat masak kuah jer..tp kali ni try yg kukus lak! sedaap!

    ReplyDelete
  10. dr...badak berendam kukus lagi sedap ye..akak tak pernah kukus..biasa..mask santan je.kalau kukus tu..akak buat kuih koci..dah kukus siap ngan santan..baru bungkus ngan daun pisang..lepas tu..kukus sekejap aje lagi..sampai daun layu..

    ReplyDelete
  11. Dr. ni mesti kes bz.. sebab tu dekat 5 hari tak update blog nikan? ngeeee... larik.. nanti Puan Dr. cocok!!

    ReplyDelete