Monday, August 30, 2010

AYAM MASAK MANIS MAK JAH & ROTI JALA



Salam bersiaran kembali..alhamdulillah..arini tuan rumah kembali bercuti ..leh start main masak2 balik..hehe!! menu ayam nih..amik resipi kt majalah kontroversi SAJI mei 2010.(cik maat..psst akak beli majalah ni masa lom kontroversi tp pasnih mmg akak xmau beli saji dah..nyampess!) pepun tak tau psl apa ada nama makjah tu..mungkin tuan punyer resipi asal kot!! hehe..lauk ni sedap makan ngan nasi dan jugak wat cicah roti/roti jala..sbb tu ler akak pun merajinkan diri menjala rini..huhuuu! okay..jom layan resipinyer..

RESIPI AYAM MASAK MANIS MAK JAH

Bahan2:


1 ekor ayam-dibelah 10
1 suduteh jintan manis

1 suduteh jintan putih

2 sudubesar rempah kari ikan

1 batang serai-titik

2.5cm lengkuas-titik

4 helai daun limau purut

2 keping asam gelugur

1 cawan santan pekat

3 biji kentang

air secukupnya

garam & gula secukup rasa

minyak utk menumis


Bahan kisar:

10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

1.5 cm halia

6 biji buah keras
15 tangkai cili kering

1 suduteh belacan


Cara:
Tumis bahan kisar,jintan,serai & lengkuas hingga wangi. kemudian masukkan rempah kari dan tumis lagi seketika.
masukkan ayam & kacau seketika.kemudian masuk santan,kentang,asam keping,garam & gula secukup rasa.
biarkan hingga ayam & kentang empuk. pastikan kuah tidak terlalu pekat @ cair. siap.
bolehlah dihidangkan bersama nasi,roti jala @ nasi impit.

RESIPI ROTI JALA
(sumber resipi dr dapur hana -thnx hana!)

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 biji telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
Cara-cara
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

2 comments:

  1. I thought of menjala the other day too. Tapi tak larat la pulak. Insyaallah bila sempat I buat la roti jala ni. Sedap makan dengan kari ayam.

    ReplyDelete
  2. k.zue..kita menjala bertahun sekali maklum ler renyah..hehe! tp masa makan roti jala nih..laju jer pulak!! x dan nk jala bnyk..dh abihh kt lam pinggan..hehe!

    ReplyDelete