salam.arini masak opor ayam merah..dh lama nmpak kt umah nor ganu.mmg sedap! lebih2 lagi makan ngan nasi panas..perghh! bertambah2 uu..hehe!! resipi asal dr noreen UK!nor..minta izin cnp resipi dr umah nor ye (nor lak cnp kt umah ummi kuantan)! tenkiuuuu ye seme...jom layan resipinye..
OPOR AYAM MERAH by Noreen UK
- 1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemaknya, dipotong 8
- 1 sudu makan kerisek
- 1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
- 1/2 tin tomato puree
- 2 biji tomato - potong dadu
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1/2 biji kelapa - ambil 1 - 2 cawan santan
- sedikit minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Dikisar Halus:-
- 10 tangkai cili kering ~ k.nor letak 2 sb cili mesin (kita pung sama)
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
- 3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
- 5 biji bawang merah
- Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
- Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
- Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
- Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
- Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
- Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti