Tuesday, February 9, 2010

MENU ARINI..


salam..hari ni hari last bercuti..esok dh mula bertugas kembali sampai raya cina minggu depan..huhuuu!! owg bercuti kita kene keje..nk wat camno!! pepun ni nk tayang menu arini..
udang goreng berempah & sambal telur jek! udang berempah tu ikut resipi kt dapur dayangjack (tp dayang guna sotong)..mmg sempoi tp sedaap banget! jom layan resipinye.kita cnp kt dapur dayang ye! thnx dayang for sharing this marvelous recipe..!!

UDANG BEREMPAH

Bahan-bahan :
  • 300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)-akak guna udang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)

15 comments:

  1. yeay! akak no one!

    tgh tunggu kek dlm oven, heheee..klik dulu

    ReplyDelete
  2. salam tuan rumah.
    sedapnya lauk-pauk tu... dah la kakchik sdg bertugas di kaunter ni, tak makan tgh lagi.
    laparnyaaaa.

    ReplyDelete
  3. Salam kak....
    Bestnya lauk udang tu....
    Takpelah kan kak, berkorban siket untuk kerja yang mulia tuuuu.....

    ReplyDelete
  4. Kecur air liur tawwww...Kak Ina ..udang tu mengiurkan tawww...kita chop arrr...

    ReplyDelete
  5. salam kak ina...nak udang tu sepinggan....

    ReplyDelete
  6. sedapnya telur sambal tuuuuu!!!! nak dua bijikkk!!

    ReplyDelete
  7. Terliur tengok both dishes tuh! OMG...nak ratah je...Love tapau ye kak! hihihi ;)

    ReplyDelete
  8. Salam....
    Tumpang menjamu selera mata di sini...

    ReplyDelete
  9. Sedapnya nampak udang tu.. kat sini asyik makan udang frozen je ler...:(

    ReplyDelete
  10. wow !

    telor sambal tuh kannn.... lauk saya ketika kecik2 dulu ... sedap beb !

    Owhh... busylah kak ina cny kann..

    muahhhh !!!

    ReplyDelete
  11. telur telur
    dah lama xmakan telur masak smbal
    owh sedapnya kak ina!

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Inahar,
    Udang itew sudah lama tidak ku makan. entah bila nak bersua lagi.hehehe.tetiba lak jiwang masuk sini... :D

    Akak sihat? tak cuti ke raya cina ni? :D

    Ijan

    ReplyDelete