Sunday, July 26, 2009
VIETNAMESE LEMONGRASS CHICKEN
Salam..first of all..mood arini masih lagi bersedih dan menangisi pemergian allahyarham sutradara yasmin ahmad lewat malam tadi..malaysia kehilangan seorang insan yg sangat berbakat besar dalam industri perfileman negara..kami meratapi pemergianmu..al fatihah dan ucapan takziah buat ahli keluarga allahyarham!!
Back to today's menu, seme yg sempoi je! try wat vietnamese lemongrass chicken..resipi amik dr umah jun..asal dr tulip77@myr..mmg simple & sedaap! menu lain tu yg bese2 aje spt ayam goreng berempah , daging kicap blackpepper dan sup ayam utk sri.
jom lihat resipi nye..jun akak cnp je ye dr umah kamu..thnx!
RESIPI VIETNAMESE LEMONGRASS CHICKEN
Bahan2:
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- boleh juga digoreng dulu dgn garam kunyit.
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.
Terkejut juga kite bile bace tentang allahyarham Jasmin Ahmad tue.. tibe2 die pergi. Al-Fathihah..
ReplyDeletesy pun baru tau mlm td ttg pemergian yasmin ahmad. tu pun melalui blogger. Al-fateha utk arwah.
ReplyDeletepsst....mintak sikit kak vietnamese lemongrass ciken tu kak. mcm sodapppp aje!!!!
inahar..boleh try ni..nampak sedap..tq bagi idea..
ReplyDeletebetul tuh ! nampak sedap .. saya pun nak cubalah..
ReplyDeletekak ina...semua orang nak cuba buat,ima nak minta cikit boleh ke????
ReplyDeletesalam inahar,
ReplyDeletekakchik pun nak cuba juga lauk ni.
nampak sedaplah.
al-fatihah untuk allahyarhamah yasmin ahmad.
salam akak..
ReplyDeletehuuiiii terletak seketul
lemongrass nye..
ye ye sy percaye itu lemongrass chicken..
nak sikit~
mcm best je...nk try la...thanx for the recipe
ReplyDelete