Thursday, July 23, 2009

KUIH SERI MUKA



salam..pestaim wat seri muka nih!!! isshh..rupa cam hodoh..tp sebbaik rasanye maintain cedaap!! resipi toppingnye amik dari cikguaf@myr dan pulutnye lak ikut resipi maryam81@myr.. thnx utk kedua mereka!!
  • Bahan2 utk Pulut :-
  • 50gm Santan Serbuk di campur dengan 2 cawan air
  • 1 S/t garam masukkan ke dlm santan
  • 500gm Beras pulut
  • 2 s/m minyak masak

Cara-cara

  1. Rendam beras pulut selama 20 - 30 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan santan dan garam ke dlm pulut tadi. Kemudian masukkkan minyak masak.. Gaul rata.
  3. Masukkan pulut ke dalam loyang yang telah di lengser dgn minyak masak. Kukus selama 20 - 30 minit kedlm pengukus yang telah panas.

Bahan-bahan untuk topping

  • 2 senduk tepung gandum (kasi rata tepung ikut senduk)
  • 3 sm tepung ubi
  • 2 biji telur
  • 1.5 cawan santan pekat
  • 0.5 cawan air daun pandan
  • secubit garam
  • 3.5 senduk gula
  • pewarna hijau sedikit

Cara-cara

  1. Masukkan semua gula, telur, tpg gandum, tpg ubi, santan, air pandan, garam, pewarna hijau ke dalam blender.
  2. sudah sebati. masukkan kedalam acuan yang sudah ada pulut.
  3. kukus lebih kurang 30 minit. dalam keadaan api yg sederhana.
  4. cucuk kuih dgn lidi, kalau lidi licin selepas dicucuk mananya dah masak.

18 comments:

  1. semalam da teringin nak makan kuih ni..
    berenti kat gerai kuih, dah habis pula..
    tup2 ade pulak kat sini..
    haa ni manje dah datang bawak pinggan ni kak..
    nak sikit~ ;)

    ReplyDelete
  2. manje..mehla masuk kuih ada suku loyang lg tinggal!mai amik sebelum kehabisan..hehe!

    ReplyDelete
  3. hihihi...akak...sepinggan tu ada 3ketul..rm1 buleh?gan piggan2 skali...

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum Kak :)
    Thanks for the recipe. Ni bukan pertama kali sebenarnya masuk site ni, dh byk kali dah. Tapi kali ni interested pulak ngan resipi yg satu nih - cause sebenarnya teringin sangat nak makan kuih ni last week but being a perantau takdak pulak jual kat sini.. heee..

    So nak tanya lah, when you said 'senduk' tu maknanya, senduk nasi yang standard tu ke? :) and topping tu dimasukkan after pulut dah masak ke? or can dimasukkan anytime?

    Thanks! xx

    ReplyDelete
  5. bestnyer kuih ni kak..saya suka kalo kepala dia lembik2 sikit..yummy!!! biar buruk asalkan sedap..

    ReplyDelete
  6. saya pun masa mula2 buat dulu...rupa kuih cacat ler sikit. tp rasa tu mmg maintain. now ni dh terer sikit ler.hihi

    ReplyDelete
  7. cikmin..kuih utk makyung mesti bg free punyer..hehe!! (psst..pinggan jek yg kena bayor!!)

    shee39..tq mai jengah umah akak yg x seberapa nih! senduk tu akak guna senduk nasi standard tu je..pulut tu bila siap masak..mesti ditekan elok2 lam bekas acuan then baru tuang topping dan kukus hingga masak lbhkurang 30 minit.hrp shee faham ye!

    noorma..nnti akak nk try resipi kuih serimuka yg noorma guna tu lak!! mesti sodap tuh!

    ain..akak ni sebenornye cukup maleh mengukus nih tp sbb dh lama teringin nk rasa homemade serimuka so terpaksala gak..tu yg toppingnye a bit cair sbb x perasan aluminium foil tu ada lubang kecik besor jarum..mak aih! abih air termasuk cikit kot lubang tuh..muahaha!

    ReplyDelete
  8. ini mmg kuih paling peberet kita kak...klu kepala buh gula merah tu...uihhhh..x hengat...memandangkan pulut...kensel la nak terliur...xmo cari psl dah...huhuhu...

    ReplyDelete
  9. cikmin..hahaha..cian makyung..takut luka lama berdarah kembali ke?? xper klu kembung nnti akak bagi injek kt montot gebumu itew!!! hehe..

    ReplyDelete
  10. Ina, ambooiihh sempat buat kuih jugak eh..bawak g klinik makan sambil cek patient ni bagus ni..tp jangan hulur kat patient yang diabetis dah laa..hehe..xpa x cantik..tp nmpak lemak berkrim, disukai ramaiiii.. :D

    ReplyDelete
  11. inahar..okey le tu.dah boleh buat niaga ..tahniah ye..

    ReplyDelete
  12. ummi..aik kang kembung lak pewut patient2 kita ummi wehh!!hehe..

    datinel..iyeke datinel?? xpe pasnih mesti cuba lg sampai cun rupa kuih nih!hehe..

    ReplyDelete
  13. kak..slalunya kalo wat kuih2 cam ni msti seri tak lulus..ada je yg x kena..ntah bilela ok agaknya..nama je SERI..kuih seri yg ini pon tak pndai wat..uwaaaaa:(

    ReplyDelete
  14. Salam kak..kite dengar makyung bleh dapat kueh pree kat umah akak neh... jadi kite datang ler dgn tupperware besaq neh nak ngendeng2.hehehe... pulut pun pulut lah... nanti akak kasik injection skali ngan CIkMin yer...hehehe

    ReplyDelete
  15. Salam Ina...sempat lagi tu mengukus...akak chop yg hijau tu...pulut Ina habiskan ok tak???

    ReplyDelete
  16. Kuih ni memang menjadi idaman keluarga tau Ina..kalau ct buat mmg x der sikit2 haaa.. loyang besar ct bantai hehehe. Cantik dan hodoh bukan penting..yang penting rasa dan kelazatan nya yummyyy! nak sikit :-D

    ReplyDelete
  17. seri..haha..sama la cam akak gak!

    ijan..sori mori la ye! kuih tinggal loyang aje haa..kihkihkih!

    kakwatie..okay set kak sbb saya mmg antu pulut..hehe!

    ct..kita baru belajar wat kuih2 tradisional yg guna pengukus nih! mmg x pernah wat sebelum nih! tu la dulu omak suh belajar wat kuih owg tua2..maleh!!hehe..

    ReplyDelete
  18. saya paham.. tima kasih kak :)

    ReplyDelete