Lemon Yoghurt Muffin
Bahan-bahan:
200 gm self raising flour
1 sudu teh baking powder
1/2 biji lemon (perah jusnya)
parutan kulit lemon dari sebiji lemon(tambah sendiri ni)
140 ml yoghurt plain (i used 200ml..follow resipi asal dr aunty yochana)
100 gm gula castor
100 gm butter
2 biji telur
secubit garam
Cara-cara:
1. Cairkan gula castor dan butter secara double boiler. Kacau menggunakan hand whisker sahaja. Sejukkan seketika.
2. Campurkan yoghurt, jus lemon dan telur ke dalam bancuhan butter dan gula tadi.
3. Ayak tepung , baking powder dan secubit garam.4. Masukkan tepung kedalam adunan butter, dan kacau sekadar rata sahaja.
5. Sudukan adunan kedalam papercups dan bakar pada suhu 180 C selama 20 hingga 25 minit.
wah..ni sambungan demam lemon
ReplyDeleteke kak? heheh
kita ada cawan muffin cam inahar guna nih tapi tiap kali buat muffin selalu melekat,susah nak keluarkan muffin tu,apa petuanya ya?
ReplyDeletemanje..hahaha..mmgpun ada last kopek lam petiais..dh kecut sesangat!!trus perabihla..
ReplyDeletecikmanggis..so far sy guna cup ni x pernah ada masalh melekat pun tp cuba akak lengserkan butter/minyak sikit kt cup tu sebelum ditaruh adunan kedlmnye..(tp sy x pernah taruh butterpun & mmg x melekat pun..heran gak camna akak punya leh melekat ek?)