Thursday, October 7, 2021

DAGING MASAK HITAM SEDAP SANGAT!

Menu sempoi.. Nasi himpit kita gandingkan dgn menu daging masak hitam. Pertamakali try resepi ni oleh @buatoranglapo aduhai memang marbeles sangat. Sesuai sgt dimakan dgn nasi minyak ke, nasi tomato ke, nasi putih pun sodap. Kalu dapat dicicah dgn lemang atau pulut kuning ke pun.. lagi power! Kita sempat masak ketupat nasi segera jer ..alhamdulillah enak banget. Jom kita zaas resepinye yok!

Daging Masak Hitam
Resepi asal - @buatoranglapo
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan-bahan
1 Biji Bawang Holland (saya guna 2 biji bawang besar)
4 Ulas Bawang Putih
3 Batang Serai
1 Inci Halia
7-10 Tangkai Cili Kering (Direbus) - (saya guna cili giling)
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Jintan Manis
Daun kari (saya tambah)
24 gm Serbuk Kari (1 paket)
24 gm Rempah Kurma (1 paket)
500 gm Daging Lembu
Air
3 Sudu Besar Kicap Masin
6 Sudu Besar Kicap Manis (boleh tambah ikut suka)
2 Sudu Besar Kerisik
Garam (jika perlu- saya tak letak sbb masin manis secukup rasa dah)

Cara
Kisar bawang , bawang putih, serai, halia dan cili kering.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan jintan manis. Masak lagi sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan serbuk kari dan rempah kurma.
Masukkan daging lembu dan air (boleh tambah beberapa kali) masak sehingga daging lembut.
Masukkan pula kicap masin dan kicap manis (boleh ditambah ikut suka).
Akhir sekali, masukkan kerisik dan sedikit garam (jika perlu), kacau hingga sebati dan siap!

Tips:
Boleh tambah minyak ketika menumis bahan kisar dan rempah kalau kering sangat.
Pastikan daging betul-betul lembut dahulu sebelum masukkan kicap dan garam untuk mengelakkan daging menjadi liat.


No comments:

Post a Comment