Wednesday, September 12, 2018

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum..lagi satu menu istimewa udang galah masak lemak cili api meletop! Alahai meleleh airliur ni bila teringat kesedapan udang galah ni haa..ishh..hihi! Ni pun satu resepi yang memang sempoi dan mudah dimasak..jom zaass resepinye!

RESIPI UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API
sumber : inahar's cooking time

Bahan-bahan:
20-30 ekor udang galah- siang dan buang urat hitam, dicuci bersih
1 keping asam gelugor
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, hiris halus
santan secukupnye (kita guna santan serbuk peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ayam (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis 


Bahan kisar: 
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
10-15 biji cili padi (ikut kepedasan yg disukai)

Cara: 
Masakkan santan, bahan kisar serta serai hingga mendidih. Masukkan udang ke dalam periuk dan kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah kiub pati ayam. Kacau lagi. Masukkan asam gelugor, kacau dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan daun kunyit dan masak dengan api sederhana hingga mendidih, kacau sentiasa. Masak sekejap lagi dan rasa. Jika ok boleh matikan api.Siap utk dihidang bersama nasi putih juga lauk2 lain.



4 comments:

  1. Fara..tryla resipi ni. Insyaallah sedap

    ReplyDelete
  2. dah lah udang pastu masak lemak pulak memang favourite akak ni...yum yum :)

    ReplyDelete
  3. Klaili..mmg feveret semua orgkn udang msk lemak cili api ni

    ReplyDelete