Assalamualaikum..ni lagi entry tertunda menu istimewa raya haji yang lalu iaitu nasi minyak yang diganding bersama lauk ayam masak merah, kari telur juga acar timun nenas. Resepi nasi minyak dah selalu kita post kan tapi takper meh kita cnp lagi kt entry sini..jom semak yokk!
RESIPI NASI MINYAK SEMPOI
sumber - inahar's cooking time
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 15 minit.
5 cawan air
1 cawan susu cair
2 kiub pati ayam
2 helai daun pandan
pewarna kuning - saya tak letak
Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, susu, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak dalam ricecooker spt biasa. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan pewarna kuning. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.
sumber - inahar's cooking time
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 15 minit.
5 cawan air
1 cawan susu cair
2 kiub pati ayam
2 helai daun pandan
pewarna kuning - saya tak letak
Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, susu, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak dalam ricecooker spt biasa. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan pewarna kuning. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.
RESPI AYAM MERAH KEGEMARAN
sumber- inahar's cooking time
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji bawang besar-kisar
1 inci halia- ketuk saje
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(kita guna jenama kimball)
2 sudu besar sos tiram
cili hidup potong
2-3 sudu besar gula
garam
minyak
perisa jika suka
Cara-
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar & halia sampai naik bau . Kemudian masukkan cili giling, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sos tomato,sos tiram ,gula,garam , ayam goreng & cili potong juga hirisan bawang besar . Masak sampai mendidih, jika kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pun kita mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)
p/s Jika masak untuk jamuan yang istimewa sedikit eg kenduri, jamuan raya dimakan bersama nasi berperisa kita akan tambah sedikit kayu rempah tiga sekawan semasa menumis masakan ni.
terima kasih ina kongsi resepi nasi minyak
ReplyDeleteKak erna..sama2 kak..jangan lupa mencuba resipi ni ye kak!
ReplyDeletepergh ni wajib try ni,tq sudi share resepinya =)
ReplyDelete