Thursday, February 1, 2018

RENDANG AYAM SEDAP!

 
Assalamualaikum dan selamat menyambut hari wilayah buat semua pengunjung yang tinggal di Wilayah Persekutuan juga Putrajaya. Hari cuti camnih boleh la main masak2 kann..hihi! Okay sebenarnya rendang ayam ni dimasak semalam untuk dimakan bersama nasi himpit lebihan makan bersama satay sehari sebelum tu. Dah rasa macam nak raya pulak kan? Hihihi.. Okay resepi turun temurun keluarga ni pernah kita post di sini ye. Pepun kita cnp lagi utk entry kali ni..jom zaass resepinye yok!

RESEPI RENDANG AYAM 

sumber - inahar's cooking time

Bahan2:

1 kg ayam dipotong sederhana kecil
2 bawang besar 
4 ulas bawang putih 
1 inci halia
1/2 inci lengkuas 
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
10 biji cili padi
8-10 batang serai -kami mmg guna banyak serai lebih sedap rasanya 
1 pkt serbuk santan segera - dibancuh dgn secawan air
2 keping asam keping
3-4 sudu besar kerisik 
2 helai daun kunyit- di hiris halus 
1-2 genggam gula (boleh campur ngan gula melaka)
garam secukupnya 
perisa jika suka 
minyak untuk menumis


cara: 
Bawang,bawang putih,halia,lengkuas,serai dan cili padi semua diblender halus, kemudian tumis sampai naik bau.Tambah cili giling dan tumis lagi bagi garing. Masukkan ayam,santan,asam keping.bila mendidih hampir kering masukkan garam,gula dan kerisik.akhir sekali masukkan daun kunyit yg di racik halus. 

No comments:

Post a Comment