SOTONG BEREMPAH
resipi - dayangjack
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
- 300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili / cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 4 sb santan pekat / susu cair
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sb sos tomato
- 1 biji hirisan cili merah
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
- Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
- Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
- Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)
salam kak,
ReplyDeletesotong2 ni mmg mengena sellau dengan tekak..walau hanya goreng sahaja sekalipun..lepas syawal ni tak mamam lg suton..hehe
Asslmkum kak!.
ReplyDeletetertunggak pun, tertunggak la..Janji akak update juga..Hehehee..Jamu mata jadi lahh..:D
rohah..apa jenis seafood pun masak sempoi camana pun mesti sedaapkan!
ReplyDeletesue..tu ler pasal..dapat updet pun jadila kan..janji ada resipi utk wat rujukan kan..hehe!
akak nak rasa sikit yg puan doc masak mesti sedap ni seafood masak macam ni,esuk lusa boleh tiru heee
ReplyDeletemas pun masak sotong gak ...
ReplyDeletetapi goreng ngan tepung jerkkk...he3
terliur lak tengok sotong akak tu...
memang sedap masak begini.Jangan masak terlalu lama nnt sotong liat.makan dengan nasi lemak pun sedap ni
ReplyDeletekaknoor..mesti try tau..mmg sodap!
ReplyDeletemas..jom kita tukor juadah..sotong goreng tepung pun best woo!
cikmanggis..betui tu cm..kalu terlebih masak alahai liat kemain..kena hati2 kan kak!
ReplyDeletesedapnya... sotong ni senang nak siangkan.. senang plak nak tunggu dia masak.. x lama kan.. :) berbaloi2 kalau in hurry.. :) yang penting semua org suka makan sotong kan.. :)
ReplyDeletejass..mmg betui tu..menu sotong sempoi tp best!!
ReplyDeletekak ina..kak ina.. kak ina...
ReplyDeleteececehh.. mcm skrip drama lak.. saya nak buat jugak lauk ni. tak kira walaupun makan sengsorang sebab soulmate otstesen. huhuhu.. sodap berempah2 ni kannn
izahh..ya..yaa..yaaa!! amboii bergema2 lak sahutannye tuh..haha!! cepat masak jgn x masak tau izah..dap woo!!
ReplyDeleteSalam Ina.kalau dah tuan dia kata sedap,pasti la sedap kan???
ReplyDeleteDh lama ar x mkn sotong ni pn doc...jom ar masak lagi..nnti kite dtg ambik kat klinik...hehehhehe...ngadeee..:-D,
ReplyDeletealahai sutunnn...sedapnye kulihat...hihi..
ReplyDeletefav QH ni kak lauk sutunn...xkisah la masak ape pon..pasti kena aje dgn tekak ni...nk amik resepi ni yer..tq
kakros..mmg pasti sedap kak..hehe!
ReplyDeletesury..mmg ngadeer no..hahaha!!
QH..semua menu sutun ni mmg bestkan. nnti QH jgn lupa try resipi ni ek!
ReplyDeletemmmm sedapnyer sotong rempah tu..mkn ngan nasi panas2 tak yah lauk lain dah he he he
ReplyDeleteerma..makan panas2 sekali ngan sambal belacan..perghhh daapkan! hehe..
ReplyDeletesalam syg kak ina..
ReplyDeleteakkkk..sedappnyeeee..zila mmg suka msk sotong kt umh tue..tp x suka potong2..msk satu2 camtu..biar lambat sikit abiss..he hheee..nnt nk try msk camne plk..dh boring asik msk sambal jew ..:))
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletezila..sama ler umah akak asik masak sambal jek..sekali sekala wat berempah camnie sedap wehh!
ReplyDelete