Saturday, July 28, 2012

SAMBAL GORENG JAWA


Assalamualaikum..ni lagi satu menu wajib bulan pose nih..hehe! malam tadi pn. doc masak banyak2 wat stok lam peties..leh makan masa berbuka ngan sahur nnti! kalu sahur pekena nasi panas ngan sambal tempe ni ngan telur masin pun dh cukup ummpph! adehh..terliurla pulak tgh menaip entry ni kt klinik..hahaha!!

Resepi sambal tempe goreng jawa
sumber: inahar's cooking time

2 bungkus tempe-potong dadu
1 biji kentang-potong dadu

segenggam ikan bilis

1 biji bawang besar

2 biji bwg putih

1-2 sudubesar cili giling

sedikit ikan bilis* utk dikisar sekali ngan bawang

air asam jawa

garam

gula

perasa (ikut suka)

Cara penyediaan

1. Tempe & kentang di potong2 dan di goreng sebentar. ikan bilis juga digoreng.
2. Kisar bawang besar, bawang putih & ikan bilis bertanda*hingga halus.
3. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak.
4. Masukkan sedikit air, asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masak seketika kemudian masukkan tempe ,kentang & ikan bilis yang telah digoreng tadi.
6. Kacau sebentar hingga agak2 kering dan kemudian bolehlah diangkat.

15 comments:

  1. wahh akkk kecurr sudahh nie..baru nk mggogle cari lauk utk msk ptg nie..terpandg2 sambal jawa nie..he hhee sedapp..kita suka buh babat sikit..waallaaa..:)

    ReplyDelete
  2. zila..tu laa..akak kt klinik ni pun terbayang kesedapan sambal jawa nih..hehe!

    ReplyDelete
  3. Salam Ina cayangggg...amboiii sejak bila pulak tekak jawaaa niiii...hehe.. Sedap ni, penambah selera berbuka dan bersahur jgk ni..kalau ummi, ratah jek sedap..hehe, selamat berbuka Ina...

    ReplyDelete
  4. ummii..kita ni 1mesia..semua makanan leh masuk..hahaha! selamat berbuka gak wat ummi sekeluarga ye!muaahh!

    ReplyDelete
  5. hmmm...best nye... kalo kat msia mlm sebelum raya mesti iftar ngn ketupat, rendang ngn sambal goreng jawa nih.

    ReplyDelete
  6. fnf..mmg best & sempoi kan! alahai teringat suasana raya la pulak kan..hehe!

    ReplyDelete
  7. Asslmkum kak ina.
    Sambal jawa mmg best. Buat sue terliur ja tau.

    ReplyDelete
  8. sue..mmg ia sempoi tp best kan..hehe!

    ReplyDelete
  9. walaupun akak bukan orang jowo tapi tetap sukakan sambal jowo ni sbbnya mestilah ia terbaikk dari ladang !! heeee

    ReplyDelete
  10. Selamat berpuasa untuk Ina sekeluarga! Ini favorit akak jugak, terliur tengok gambar tu...

    ReplyDelete
  11. K.noor..kami owg banjar juga minat masakan jowo..mesia bolehh..haha!

    Tnt..bulan pose sambal goreng jawa ni mmg penambat selera kan kak!

    ReplyDelete
  12. Menu simple camni yg menambat selera kan... kdg2 tu tak sedar sahur pon mkn 2 pinggan...hehehe

    ReplyDelete
  13. gee..mmg betui tu! sahur2 pun lagi berselera rupanye..hehe!

    ReplyDelete
  14. saya paling suka kalau letak hati ayam sekali dalam tu. kot kalau ada suhun dgn tauhu kering pun masuk sekali. the more the merrier hihihi

    ReplyDelete
  15. Ummi aiza..akak mmg selalu taruh pedal hati ayam, suhun, tauhu kering kalu msk sayur goeng jawa tp kalu msk sambal tempe selalunye wat style cenggini jek!

    ReplyDelete