Assalamualaikum..taraaaaa..pn doc mengecis kembali setelah lama berhibernasi..hehe!! amboi kemain..lama tidur..tup-tup wat ciskek ek..hahaha!! apa nk buat dh tugas pn doc..mmg masa sgt mencemburui ku saat ini tp kugagahi juga menghupdet blog ku yg dh berabuk nih utk menghilangkan kerinduanku kt kengkawan..rindu banget uollsss!! naah amik ciskek mangga ni sorang sepotong..wat malam semalam..perghh..mmg heaven!! sedaap x terkata..huhuu!! resipi ni pun hasil adjust resipi2 ciskek sebelum nih..mmg mantop!!
RESIPI BAKED MANGO CHEESECAKE
sumber- inahar's cooking time
RESIPI BAKED MANGO CHEESECAKE
sumber- inahar's cooking time
Bahan:
Base biskut:
200g oreo cookies minus filling
100g butter, dicairkan
*Alas
dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan butter cair dan baking
paper. Campurkan kesemua bahan base biskut dan tekan padat pada dasar
loyang spring form/loose pan. Bakar pada suhu 160C untuk 10 minit atau
hingga biskut masak. Ketepikan pada suhu bilik.
Inti:
500g cream cheese, suhu bilik
120g gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream atau mangganya manis
30g tepung jagung
350g isi mangga, diblend halus,
4 biji telur Gred A
250g whipping cream - ku ganti dengan yogurt perisa mangga 140ml
Hiasan:
Isi mangga diblend halus @ puri mangga-hias ikut suka
Atau:
1 biji mangga, dihiris
40g gilis apricot (apricot gel)
40ml air
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 150C.
2.
Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama gula kastor hingga
sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad dan kacau sebati. Masukkan
isi mangga yang diblend halus dan pukul lagi.
3. Masukkan telur satu per satu, sambil dipukul rata. Masukkan whipping cream@fresh cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
4.
Tuangkan adunan ke dalam base biskut tadi.
5. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake dan bakar selama 1 jam 15 minit
6.
Tutup suis oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan
bekas berisi air dari oven. Biarkan kek betul-betul sejuk di dalam
oven dengan pintunya direnggangkan sedikit. *** (Permukaan
kek akan kelihatan sedikit kering tapi jangan sampai merekah, dan
tengah-tengah kek akan bergoyang/jiggle sedikit apabila loyangnya digoyangkan).
7.
Sesudah kek sejuk, keluarkan dari oven dan hiaskan ikut suka.Biarkan kek sejuk dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum
dikeluarkan dari loyang spring form/loose pan dan dihidangkan.
Assalam Dik Ina....wah lama Akak tak datang..ni macam orang takut doctor jer kan!!!memang terliur nengok ciskek tu mak aiiiii...Akak ambik piring yang last sekali..maybe tak ade yg perasan kot..kalau hilang!!! hehehe!
ReplyDeleteassallamualaikkum kak Ina..
ReplyDeleteLama tak nampak akak.. Tu dia.. sekali kuar cis kek... Nak 2 potong kak.. satu tak cukup...
salam kak ina...
ReplyDeleterajinnya buat ciskekkkk...
meh sepotong...he3
nmpk sedap sedap la pulak BMC tu...mitak sikit..
ReplyDeleteAssalam Ina...lama akak x mai sini...sibuk mengalahkan Dok lah pulaq...hari ni relax jap..rindu berblog..rindu berFB..amik masa lebih sikit...baru ni beli mangga..dok cari idea apa nk buat..tup2 makan begitu saja...Nnti nk g Tesco..beli mangga .,.nk buat cheese cake ni...mesti sedap!!! Jumpa lagi & syng Ina..
ReplyDeleteassalam puan doc..ada sikit je tu..camana nak ambil sorang sepotong..tak cukup..he he
ReplyDeletehepp!!! tenggelam timbul2x, tup tup kuar ngan dizet bestest nih! cun lah!
ReplyDeleteAssalam kak doc..salam rindu kak...sekali muncul dgn kek bercis ni.sedapnya...:)
ReplyDeletek.watieman..tu ler mmg x perasan pun piring hilang..hehe!
ReplyDeletenaz..kalu nk 2 potong bleh tp kalu lebih kena wat sendiri ek..
mas..cepat ada tinggal setengah potong lg nih..takut makyong kempunan!
qasey honey..jemput masuk amik setengah potong jek sbb x cukup..hehe!
kak norli..cepat beli mangga dh siap wat ciskek..ajak sy mamam ek..hehe!
ReplyDeleteacikerna..tu la sy kena bg setengah potong sorang je lak..hehe!
chah..mmg the bestest..kalu x caya baik chah try wat sebijik..leh akak tumpang mamam lak nnti..
nieza..mmg sedap banget..nnti tryla wat ye!
Bilalah Nur nak cuba baking ciskek ye..?? Nampak sedap sangat..
ReplyDelete