Hidangan 4-5 orang
BAHAN2:
4 cwn Nasi
3 bj Cili Hijau & Merah*
5 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1 st Biji Ketumbar*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih*
1/2 st Lada Hitam*
5 bj Pelaga*
5 bj Pelaga*
1/2 cwn Ikan Bilis* (* tumbuk)
3 bj Telur
Kacang Panjang - hiris halus
3 sb Kicap
Daun Sup & Bwg - hiris
Garam
CARA2:
Panaskan 1/4 cwn minyak & tumis bhn tumbuk sehingga garing & wangi.
Masukkan garam & kacau rata.
Masukkan kc pjg & kacau seminit.
Masukkan telur & kacau hancur.
Masukkan nasi & kicap & gaul sehingga rata.
Masukkan daun bwg/sup & hidangkan.
Masukkan kc pjg & kacau seminit.
Masukkan telur & kacau hancur.
Masukkan nasi & kicap & gaul sehingga rata.
Masukkan daun bwg/sup & hidangkan.
wahhh..lengkap beraneka rempah ratus ni...mampu kah aku? huuhu....
ReplyDeletetu diaa dah maii dah nasi goreng batu kurau..heeheee..masa along buat dulu tertanya2 gak apa rasa yea kalau ada rempah bagai gitu..yelah selalu kan nasi goreng simple ajerkan...
ReplyDeleteIna kata sedap eekkkk!!!ada masa rajin leh laa buat nanti..
wah,,, menarik! 1st time tgk nasi goreng ada rempah2 nih. tun kalau nasi goreng mmg suka sgt yg ada ikan bilis garing2.
ReplyDeleteKak cek nak sepiring nasi goreng...:)
ReplyDeleteSalam kakkk...slamat tahun bru..hope lum trlambat lgi yee...muahhh..tgk nsi greng kak ni lapar la plak..kita mlm memang xamik nsi...
ReplyDeleteSalam Kak Inahar,
ReplyDeleteSaya suka juga apa2 masakan yang ada unsur2 jintan ni. Menarik jugak idea ni, nanti boleh kami try. Letak ikan bilis banyak2 sedapnye :)
Assalam Ina cayang...waaaahh nampak cukup sedap nih...hari minggu nnt leh la kita wat jgk...mmg ngencess tgk ikan bilis berterabur, letak lak kacang pjg...weeee best nih..confirmed!! Kan..kan Ina kan..
ReplyDeletesalam k.ina...sedapnya nasi goreng.kat umah atie pon mkn nasi gak tp nasi impit.Atie minta izin copy resepi kuah kacang bedaging k.ina yer..TQ
ReplyDeletesalam kak ina:-)
ReplyDeletenapak menyelerakan la..mitak seket;-p