Thursday, January 5, 2012

BLUEBERRY CHEESECAKE


Assalamualaikum..hollaaaaaaaaaa!! masih belum terlambat rasanya utk pn doc mengucapkan selamat menyambut tahun baru wat semua kengkawan & pengunjung setia dapurku ini..Jangan menyesal kalu ada yg tak berhasil di tahun 2011..masih ada harapan dan masih banyak keinginan di 2012..insyaallah..amin! pepun pn doc wat ciskek ni bukanler kerana menyambut new year tp atas permintaan mr hubby yg katanye dh lama tak menjamah ciskek isteri tersayang..cewwaahh!! hehe..kali nih guna resipi yg telah diadjust dr resipi2 ciskek sebelum nih..jom layan!

BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan-bahan

  • 500g cream cheese
  • 250cc/ml fresh@whipping cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 100g gula
  • 1 suduteh esen vanilla
  • blueberry filling utk hiasan
BASE
70g butter dicairkan
200g oreo cookies dihancurkan (buang filling)

Cara-cara


  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Pukul cheese cream dan gula hingga gebu kemudian tambah telur satu persatu, fresh cream; semua bahan-bahan lain ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream.
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath selama 1 jam 15 minit (ikut oven memasing)
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut atau hias ikut suka.

 

11 comments:

  1. akak sampai dulu ..tengok ciskek nie.baru tadi pagi borak ngan jiran akak pasal bbciskek..ina dah tayang..tapi tengok ci kena guna banyak simpan dulu hasrat tu..hihihi

    ReplyDelete
  2. salam tahun baru Inahar:)..yum yum nampak ciskek ni terasa nak pi secret recipe nak beli sepotong jadi lah:)

    ReplyDelete
  3. happy new year kak ina.. cheesecake mmg paling sedap bila guna oreo jd base!

    ReplyDelete
  4. Happy2 New Year...nak sikitttt ciskekkk...:)

    ReplyDelete
  5. salam kak..sedapnya nampak..biskut tu kalo beli tak smpat nak buat kek..huhu

    ReplyDelete
  6. Selamat thn baru K Ina, sedapnya nengok ciskel tu... nk sikit... boleh?

    ReplyDelete
  7. kak, selamat thn baru ..cis cis ni mmg sedap kan kak..;), tambah ngan bluberry lagi tu..perghhh..

    ReplyDelete
  8. Salam k.ina.apa kabar?selamat tahun baru 2012 ya.Semoga k.ina,manissssssssssss selalu :D

    ReplyDelete
  9. kakasma..ciskek ni leh wat 1/2 adunan jek tp whip krim tu still leh maintain 200-250gm utk setengah adunan..nnti try ye!

    cikmanggis..kalu beli ciskek kt secret recipe tu jgn lupa beli extra utk kita gak ek sbb ciskek kt umah dh abihh..hehe!

    tun..akak mmg sentiasa guna oreo utk base..dulu pernah sekali guna biskut lain tp mcm kureng jek rasa..hehe!

    cikcek..alaaa dh abihh laa..jgn kempunan pi dapur wat sendiri ek..huhu!!

    anna..tu la kan akak kalu beli oreo mesti beli extra sbb dh tau anak2 sure berebut nk mamam..adoyaai!

    antan(yusa)..cian dier ciskek akak dh licin dah..alahai kena wat sendirik nmpak gayanyer..hehe!

    seri..dulu penghuni umah akak x bape gemor cis cis nih tp semenjak setahun dua kebelakangan nih makin menjadi2 lak keinginan diorang kt ciskek nih..kena wat selalu sbb nk beli pun alahai mahal wehh!

    atie..hepi new year to u too..muaaahhss!!

    ReplyDelete
  10. Selamat Thn Baru Ina cayang! Wah, kita sama2 buat ciskek...! Nyum2 best kan Ina.

    ReplyDelete
  11. along..hepi new year to u toooo!! meh kita nk terbang skrg juga ke sarawak nun..tinggalkan sepiring wat kita ek sbb kita punya dh lama abihh..huhu!

    ReplyDelete