KARI IKAN TENGGIRI
Assalamualaikum..arini kita masak kari ikan lak..selalu resipi men campak2 jek..kali nih kita ikut resipi dr jun@myr .. resipi jun guna ikan jenahak tp kita guna ikan tenggiri .. jom lihat resipi..thnx ye jun for sharing!! i loikke!! Bahan-bahan ( 4-6 org )
- 1 ekor ikan jenahak-dipotong2 (kepala ikan pun boleh)
- 2 pkt serbuk kari ikan-dibancuh dengan sedikit air, jadi pes
- 5 biji kacang bendi
- 2 biji tomato
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3/4 cawan air
- garam, gula (jika suka) dan sedikit minyak
- 1 sudu besar halba campur
- 2 tangkai daun kari
- Bahan kisar:-
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 in halia
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bahan yg dikisar bersama halba campur dan daun kari.
- Masukkan serbuk kari. Biar naik bau, masukkan pula air asam jawa.
- Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biar mendidih.
- Masukkan tomato, kacang bendi, cili dan garam. Hidangkan.
Sedapnya kari ikan...makan ngan nasi putih panas2...emmmm bestnya...
ReplyDeletekak ina .... rajin update skrg, x bz ye kak? kuah kari tu kalau ada lebih wat cicah dgn jemput bodo pon sedap ni ...
ReplyDeletesama menu kita hr ni doc ina .. jumaat kene mask cepat2.. jgn lupa sambal belacan n ulam2 bila ada kari camni..
ReplyDeletekak ina...resepi kita sama laa...hihihih
ReplyDeleteAs salam puan doc, selalu saya nyinggah sini drive thru je...ari ni plak sibuk nk mengomen...sedap2 mknan kt sini, sbb tu asyik nyinggah je.... :)
ReplyDeleteAssalam doc ina, apa kbr, kita msk asam pedas ikan tenggiri, bila tgk kari terliur pulak hehehsedap tuh
ReplyDeleteWallah..makan dengan nasik panas mmg mabeles..
ReplyDeletekari ni kalau x habis leh cicah dgn roti benggali..mesti siyok ;)
ReplyDeletekak ina, mak mentua mieza suka masak kari mcm gini..dulu belum kawin tk suka sgt kari tp bila kawin dgn org utara mmg kari lah hidangan setiap hari hehehe
ReplyDeleteSalam Pn. Doc. Cayang...
ReplyDeleteKari ikan oh kari ikan. Sedapnye kamuuuu.... Nak seketul boleh? Nk cicah loti.hihi
Ijan
cikcek..mmg bestkan!
ReplyDeleteain..minggu nih akak cuti tp nextweek stat keje sampai malam tiap hari..alamat dapur x berasap la..hehe!
cikgudzana..mmg betui wajib ada ulaman n sambal belacan br terangkat!
liza..eh bolehla kita exchange mangkuk ek..hehe!
masak2corner..mmg mabeles kalu mkn ngan nasi panas..huhu!
sofea..x sempat cicah ngan roti bnggali sbb wat lempeng pun dh licin pekena kuah kari nih..hehe!
mieza..umah akak nih mmg suka kari walaupun kami semua owg johor..haha!!
ijan..alahai kari akak tinggal periuk jek huhu..cian ijan..jgn kempunan ek..
KARI NI BIASA BOLEH TAHAN BERAPA LAMA???
ReplyDeleteAssalam kak doc..sedapnya kari ni kak..mlmx2 kat sini singgah dapur akak terasa lapar blk pulak...hehe
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Ina..
ReplyDeleteIkan tenggiri..alamak sedapnya. Naz suka ikan ni. Tapi mak datokkkk mahal cam ikan merah. Semalam gi pasar rege rm25 per kg.. ermm..last2 amik ikan kembung jer..hehehe.. bukan apa sbb minggu lepas dah beli ikan merah so kena cari yg murah sikit lah pulak..hehehe.. Suka ikan tenggiri masak kicap, asam pedas, asam rebus dan apa2 jer la lauknya.. Goreng pon sodapppp..
ikan jenahak tu cemana rupa eh?
ReplyDeletetotie..kari ni kalu masak lama leh tahan sampai malam pastu masuk lam peties..boleh panaskan esoknye!
ReplyDeletewasalam nieza..alahai kari pun dh lama abiss..huhuu!!
naz..mmg ler mahal ikan tenggiri tuh..tu yg beli sekali sekala jek..haha!! selalunye mamam ikan kembung@selar kuning jek..jimat bnyk..hehe!
eliya..akak pun x pernah masak ikan jenahak..hehe!! rupanye pun x berapa nk tau..huhuu!! kari tu akak guna ikan tenggiri..
best tu kak makan dengan roti pun sedap ni..saya kena diet ni kena kurangkan makan nasi..
ReplyDeleteSalam rindu Dr Ina :)
ReplyDeleteLama tak BW disini... lama mama tak msk lauk kari ikan best nyer tgk lauk Ina nih yum3x
Salam rindu Kak Inahar...
ReplyDeletedtg jenguk kari sedap ni...tukar dgn RVC ye kak...
salam kak inahar..pekabar?lama x menjenguk kat blog akak ni...:)
ReplyDelete