Thursday, May 26, 2011

CUSTARD TEACAKE

Waduh akhirnye dapat gak merasa custard teacake ni kt dapur kita..owg lain dh lama demam..kita lak peram resipi ntah berapa lama daa..br semalam tertunailah hasrat dihati..hehe! bak kata CMG..kek yg plg sedaap pernah dirasa..mmg memula nmpak kt dapur CMG..waduh bila nmpak kastad yg meleleh2 kt kek tu..punyer la tergoda uu!! tp kek kita ni potong dh sejuk..kastadnye pun dh x meleleh..alahai..xpelaa yg penting rasa mmg mengancam!! korang kena cuba woo...resipi asal dr dapur kak ida 1001 resipi..izinkan akak cnp resipi kt dapur mat ye! tenkiuuuu...muaah!

RESIPI CUSTARD TEACAKE

(kita gandakan adunan utk kek yg besar)

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor

1 biji telur gred A

3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)

1/2 cawan tepung kastard

1/2 camca teh esen vanilla


BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor

2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)

15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)

2 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
  5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

9 comments:

  1. k.ina,

    waaa.. mengancam sungguh kek tu. i dah lama tengok cake tu, tapi tak terbuat2, asyik tengok je. mlm ni nak gi beli telur la, esok boleh buat. thank you!! *muah*


    ps : still busy lagi ke? kat tepi restoran syed kat tmn permata tu, ada kedai jual burger, sebelah tu ada kedai jual buah, betul2 sebelah kedai jual buah, ada black american muslim jual burger. burger dia, sedap giler!!

    ReplyDelete
  2. salammm...wahh sedapp nihh, ishh, tapi tu lah kak,saya ni buat ok, nak kena makan tu yg masalahh..kan saya ni gebu...huhu

    ReplyDelete
  3. shidah..haha..cepat pi beli bahan tu takut kempunan nti..hehe! eh kedai burger tu yg wife dia melayu tu ker?? aritu nmpak kt blog kak jee..ada lg satu kak ina terbaca paper ahad baru ni psl kedai burger bobby simpang tiga kt au5c/1..nmpak cam best! nnti nk pi cari gerai tuh..

    mat gebu..hahaha..xperla mat..mat tolong masak tunjuk kt blog..owg lainleh dapat bnyk manfaat dari masakan mat..mekacehh ye maat!!

    ReplyDelete
  4. Kak Ina,
    Sedapnya... tengok kek tu...dah ramai yang buat, saya tak tau bila nak cuba buat...

    ReplyDelete
  5. k.ina,

    betul! wife dia melayu, ada 2 org anak pompuan. burger dia memang sedap sgt2 :D

    eh! bila keluar dalam paper? tak terbaca pun. tapi worth it la kak.

    ReplyDelete
  6. Ina....
    baru nih sempat jenguk Ina..tupun sebab nampak teacakes tuh..mmg tul marathon dah jauh tapi kalau dah teringin tuh mesti nak cuba gak kan...cakap ajer akak pun lum buat lagi hehehehe

    ReplyDelete
  7. slm doc.. sy pun lim kene demam kek ni..org lain dah baik demam.. dah lama jugak peram rspi.. huuu..

    ReplyDelete
  8. Ina....waaah buat berganda byk tu..boleh kasi ummi sikit...eh ummi jek x buat2 lgk kek nih...adeeeiii..hehee

    ReplyDelete
  9. antan..owg lain dh demam lama dh kek nih..kita jek yg br nk demam..hehe!

    shidah..mmg wajib pi makan burger tuh..dh terasa2 kt tekak kesedapannye..huhu!

    kakasma..betuila kak..besela kita ni selalu ketinggalan kan..hehe!

    cikgu dzana..peram buah makin sedap tp peram resipi ni ntah kelaut mana peginye..hahaha!!

    ummi..besela rakyat kt uamh ni ramai..tu pun x cukup tau ummi..pasnih kena wat lg!

    ReplyDelete