Wednesday, April 27, 2011

AWARDS FROM SAZA HAIZA


NICE BLOGGER AWARD

AWARD FOLLOWERS

Assalamualaikum..first of all nk ucap timokaceh
bebanyak wat Saza Haiza (tuanpunya blog resipi
& petua kt trengganu sana) kerana telah sudi
memberi award istimewa (utk blogger2 masakan)
yg telah direka sendiri oleh anak ke2nya
shahirah..mmg cantik banget!! award kt bawah
tu lak adalah utk semua follower blog saza
haiza..thnx a million ye saza!! semoga
persahabatan yg terjalin di alam maya ini akan
kekal selama2nya..insyaallah..amin!
muaaaahhhh!!!

Sunday, April 24, 2011

KEK COKLAT KUKUS MUNIRA-supermoist!

Taraaaaa...kek cekelat la pulak!! another supermoist chocolate cake yg wajib korang cuba..mmg best!!! ramai dh cuba resipi nih..tp arini kita amik dari dapur hana jopun yg dh balik mesia tu! thnx hana..akak cnp resipi ye! muaaahhh!!

RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA
source :
kak.noormasri@coretandaridapur

resipi asal: Puan Munira Baharom


Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C
4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga
Cara-cara
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

Saturday, April 23, 2011

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAM ROS NOSTALGIA


Assalamualaikum..hoolllaaaaaaaa!!! bertemu kembali kita ye..korang rindu x kt kita??? Dh lama pn.doc x bersiaran kan?? huhuuu..mekacehh laa wat teman2 yg x jemu berkunjung ke dapur pn.doc yg dh lama x berasap nih..pepun semalam sempat gak kita merajinkan diri utk membakor kek marble ros nostalgia yg sedang hangat di terai oleh kengkawan blogger masak2 seme..fuhhh!! mmg x rugi woo wat kek nih..teramat la sedap n sungguhla nostalgianye bagai namanye gakk..(masa mengunyah tuh teringat zaman kecik2 dulu makan kek marble time raya..hehe)!! mmg best sgt..esp masa tergigit butiran kekacang badam tuh! thnx a million wat ummi kuantan yg berkongsi resipi yg amat sedap nih..resipi asal dari pn.shamsiah md shariff..2 thumbs up!! korang mesti try tau..cuba jgn x cuba geng! jom zaas resipi..minta izin ummi ye cnp resipi..muaah!

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA
Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi


Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu makan susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.

Thursday, April 14, 2011

KOLEKSI AWARD...

Assalamualaikum..! waduhh..mmg penat sehh..hari nih adala hari ku mengangkut award2 terkumpul sejak berbulan dulu..huhuu!! sowwiii aar wat kengkawan sbb x sempat nk gantung lbh awal lg..anyway kita sgt2 hepi & rasa berbesar hati menerima award2 cun kt bawah nih...sayang banget kt korang!! moga persahabatan kita akan terus kekal selama2 nya..amin! insyaallah...

Award & tag from KAKJEE & NAZ..
(ekceli kakjee ni dh lama kena
l sejak zaman beliau meniaga kedai makan kt taman melawati..tiap2 hari wajib bekfes kt kedai kakjee makan laksa johor & kwayteow kerangnye..perghhh!!!)



1.Kena pos balik linking kpd orang yg memberi.
KAKJEE & NAZ

2.Berkongsi apa jua mengenai diri sendiri dgn semua
a)seorang yg easygoing,simple & hepi selalu
b)tersgt flexible & mudah bertolak ansur sampai selalu owg amik kesempatan kt atas kita..adoyai..
c)suka masak & deco umah
d)selalu berangan sbb bnyk lg impian yg lom tercapai jd berangan jerlaa..
e)mudah mengalirkan airmata bila tgk & dengor citer sedih..

3)Berikan kpd 15 blog lain yg baru ditemui
ramai sgt kengkawan blogger yg baru kukenali so xyahla sebut satu persatu ek..wat korang semua bolehla amik bawa balik award ni jika sudi ye..love uolss!


ni lak ECARD dari Kakjee gak wat seme teman2 blogger..mmg cun lebiuu kakjee!!




poskad dr NIEZA FINLAND sempena anniversary pertama blognye..tahniah ye nieza!!


ni award from LOVE..cantek2 banget!!


Tuesday, April 12, 2011

MAKAN2 @ NUR ZAATAR's

Huhuu..masih lg citer makan2 kt luar..jgn boring ek!! bukan ler dapur pn doc x berasap tp masak2 menu bese2 jek..nnti la bila ada masa kita masak spesel2 sikit ek..hehe! kali ni kita makan kt RESTORAN NUR ZAATAR yg menghidangkan makanan ala mediteranean! pestaim tau bila terbaca psl restoran nih kt majalah mingguan wanita beberapa bulan yg lalu..restoran yg agak baru beroperasi di platinum walk danau kota (dekat jek ngan restoran hayaki 24 jam kt n3 sebelum ni) empunya restoran seorang wanita melayu..yg pernah bertugas sbg chef di negara timur tengah sana nun..mmg seorang chef yg hebat! masakan arabnye pun mmg sedap esp. meat pie nye mmg plg popular dikalangan pelanggan! suasana restoran pun ala2 middle east gitu..mmg syok! jom layan foto2 kt bawah ni...



suasana dalam yg ala2 middle east..my hubby siap baring2 lagik kt sofa tu..hehe!


lamb kabsa rice..sedap!


pizza arab..rega sgt berpatutan dari rm9-15 jer..kt atas tu pizza beef peperoni..pastri dohnye sama ngan roti lebanese tu mmg sedap!


haa ni dia menu paling feveret kt sini iaitu meat pie wif cheese..waduh sedap banget!! penuh ngan inti daging yg segar rasanye..mmg mabeles..menu wajib order kt sini tau!


hummus wif bread



minuman spesel iaitu ''beer" arab tp non alcohol tau...satu jug besar ni hanya rm9.00.. murahkan! so bg penggemar makanan arab..bolehla lepak kt sini.sgt berbaloi2!!

Monday, April 11, 2011

MAKAN2 @ HAYAKI 24 JAM

Assalamualaikum kpd semua..moga uolss semua sihat2 hendaknya ye! Pn.doc tersgtla bizinye..mmg x sempat main masak2..so korang layan jela citer pn doc makan2 kt luar ek..kali nih nk citer psl RESTORAN HAYAKI 24 JAM kt area platinum walk danau kota..mesti korang ingat restoran jepun kan..kan?? memula nmpak rest. ni dulu ..kita pun ingat restoran jepun tp rupanye restoran melayu yg bnyk menghidangkan masakan kelantan/pantai timur..beroperasi 24 jam woo! x pernah lg jumpa restoran kelantan yg buka 24 jam...tp suasana restoran mmg bersih & selesa serta deco yg menarik. .ala2 fastfood /western rstaurant gitu!!menu pun boleh tahan sedap laa dgn harga yg amat berpatutan..bnyk pilihan..menu melayu ada..siam ada..western pun ada..korang leh layan foto2 kt bawah ni!!

sri & adam


abd bani, syafiq (my youngest brother) & nadia (my sis)



luas dan selesa..ada bnyk section..aircond & nonsmoking serta smoking area di bhg luar..


set nasi goreng belacan ada ayam goreng beremnpah sekali ngan buah..


chicken chop


set nasi lemak ayam berempah


set nasi putih ngan ikan goreng siap ada budu lagi..terangkat beb..huhuu!!!


meehoon siam..tp tak rupa cam johor/singapore punyer..ni agaknye ala2 pantai timur gitu..hehe!


mee tomyam sri punyer..sedaap!


rojak buah


pulut mangga..x cukup sepinggan uu!!



minuman yg pelbagai siap ada iceblended lagik..tgk la iceblended pisang pun ada..sedap tau!


di luar restoran..so kalu memalam sesapa yg nk meronda uptown danau kota tu leh la singgah menjamu selera kat hayaki 24 jam ni..macam2 adaa!!

Sunday, April 3, 2011

DURIAN CHEESECAKE- the best one!



HOLLAAAAAA...ni la dier cheesecake yg dh lama berangan nk wat..sebaik musim durian dh bermula sikit2..apalagi rembat laa 2-3 biji utk wat ciskek nih..waduhhh mmg sgt puashati..terangkat beb!! rasa duriannye yg sgt rich & creamy..perghhh!! to all durian & cheesecake lover out there..this is definitely a must try recipe!! mmg korang akan jatuh centa ..terbaekk beb!! resipi nmpk kt umah jess @ bakericious. di adptasikan dari resipi aunty yochana..for this recipe jess sudah mengurangkan amaun cheesecream tp menambah lbh bnyk isi durian..mmg full of durian flavor!!! jom zaaas resipi...thnx to jess & aunty yochana for this marveles recipe!!

BAKED DURIAN CHEESECAKE
adapted from Aunty Yochana.

For Base:

80gm oreo cookies - blended
30gm butter - melted

(i used 250 gm choc tiger biscuits + 100 gm melted butter..using 8" springform tin)
Mix all the biscuit base ingredients together and press into a 6" springform tin. Baked at preheated oven at 200C for 10 mins and cool aside then chill in the refrigerator while preparing the filling.

Filling:
350gm durian meat
250gm cream cheese (soften)
55gm sugar
25gm cornflour
120ml coconut milk -
i used whipping cream
70ml whipping cream
2 eggs (beaten)
**(nondairy whipping cream tu kita pukul kembang dulu baru campur lam adunan cheese)

Topping:

100gm durian meat
40gm fresh milk
30gm whipping cream
15gm sugar
1 egg


For Decoration : (i didn't do this since not enough durian & whipped cream)
100g durian meat - blended
150g whipping cream - whipped

Mix both together until well mixed.

Method for Filling:
1.Cream cream cheese and sugar till well combined. Add in corn flour follow by the rest of the ingredients. Mix till smooth.
2.Pour cream cheese durian mixture onto the chilled biscuit base and then steam bake at 160C for about 50 to 60 mins.
3.Mix the topping ingredients together and pour on top of the hot baked cheese cake. Bake for about 15 to 20 mins.
4.Leave to cool on a cooling rack and then chill for at least 4 - 5 hours before serving.
5.Decorate as desire and chill for at least 2 hours before serving.