Salam seme..! setelah lama x masak memasak..arini br le dapat ke dapur..hehe!(sepatutnye keje tp exchange cuti ngan Dr Aida sbb nextweekend(raya haji) dr aida lak nk cuti)..ni masak tengahari tadi..resipi dari
kak hanieliza..sedap! thanx kak liza for sharing..kita cnp jek resipinye ye! thnx again..
RESIPI GULAI AYAM JUS TOMATO
Bahan-bahan |
500 ayam 2 s/b rempah kari ayam [bancuh dgn sikit air] 3 biji buah tomato ] 1 cawan air ] mesinkan 2 biji kentang [potong kecil] sedikit carrot [ potong kecil] 3 s/b minyak garam gula
Bahan Hiris 3 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 cm halia
Bahan Tumis 1 pelepah daun kari 2 cm kulit kayu manis 2 kuntum buah pelaga 1 kuntum bunga lawang 3 kuntum bunga cengkih
|
Cara Memasak |
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan hiris sehingga wangi dan garing. 3, Masukkan rempah kari dan kacau rata. 4. Bila sudah naik minyak amsukkan tomato yg dimesinkan. Kacau rata dan biarkan mendideh dan pekat. 5. Masukkan garam dan gula sikit. Perlahankan api dan bairkan naik minyak. 6. Hidangkan dengan nasi atau roti. |
|
salam kak,
ReplyDeleteresipi baru ni..bole try nnt..hihi
kak..lapooo nih..kije mlm..nk mc leh dpt?? kekekekeke
ReplyDeleteselamat masuk "makmal"..lama tak nampak doktor buat ujikaji hehe
ReplyDeleteye lah kak...lama betul blog akak ni tak berasap. hihi!!! sedapnya gulai ayam tomato tu!!! mcm nak sikit la. boleh..???
ReplyDeletesalam akak ina....
ReplyDeletehujan2 nih nampok lak gulai nih pekena ngan nasi pepanas mmg sodapppppp
salam kak ina..dah lama tak keluar menu...sekali keluar memang mengancam...sedaplah akak gulai ayam tuh!!!
ReplyDeleteMesti best ni.. klu mamak biasanya dorang akan tumis tomato sekali dgn bawang.
ReplyDelete