Saturday, November 21, 2009

GULAI AYAM JUS TOMATO

Salam seme..! setelah lama x masak memasak..arini br le dapat ke dapur..hehe!(sepatutnye keje tp exchange cuti ngan Dr Aida sbb nextweekend(raya haji) dr aida lak nk cuti)..ni masak tengahari tadi..resipi dari kak hanieliza..sedap! thanx kak liza for sharing..kita cnp jek resipinye ye! thnx again..


RESIPI GULAI AYAM JUS TOMATO

Bahan-bahan
500 ayam
2 s/b rempah kari ayam [bancuh dgn sikit air]

3 biji buah tomato ]

1 cawan air ] mesinkan

2 biji kentang [potong kecil]

sedikit carrot [ potong kecil]

3 s/b minyak

garam
gula

Bahan Hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

2 cm halia


Bahan Tumis
1 pelepah daun kari
2 cm kulit kayu manis

2 kuntum buah pelaga

1 kuntum bunga lawang

3 kuntum bunga cengkih

Cara Memasak
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan hiris sehingga wangi dan garing.
3, Masukkan rempah kari dan kacau rata.
4. Bila sudah naik minyak amsukkan tomato yg dimesinkan. Kacau rata dan biarkan mendideh dan pekat.
5. Masukkan garam dan gula sikit. Perlahankan api dan bairkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi atau roti.

7 comments:

  1. salam kak,
    resipi baru ni..bole try nnt..hihi

    ReplyDelete
  2. kak..lapooo nih..kije mlm..nk mc leh dpt?? kekekekeke

    ReplyDelete
  3. selamat masuk "makmal"..lama tak nampak doktor buat ujikaji hehe

    ReplyDelete
  4. ye lah kak...lama betul blog akak ni tak berasap. hihi!!! sedapnya gulai ayam tomato tu!!! mcm nak sikit la. boleh..???

    ReplyDelete
  5. salam akak ina....
    hujan2 nih nampok lak gulai nih pekena ngan nasi pepanas mmg sodapppppp

    ReplyDelete
  6. salam kak ina..dah lama tak keluar menu...sekali keluar memang mengancam...sedaplah akak gulai ayam tuh!!!

    ReplyDelete
  7. Mesti best ni.. klu mamak biasanya dorang akan tumis tomato sekali dgn bawang.

    ReplyDelete