Haha..akhirnye..berjaya gak i merasmikan aka memecah dara (auww!!) BM baruku itu pada petang ahad yg nyaman nih!! mentang2 ler esok dh start keje pg sampai malam sepjg minggu ..kira arini meroti bagai nak rak..hehe! tapi belum sampai tahap gila talak ler kan! hahaha...
resipi amik dari umah kakasma yg baru abis belajar kelas wat roti aritu!! timokacih bebnyk ye kakasma!! cayaaaaanng die!!
haa amik ko...cam gaya2 kuar tp besele tangan x brape nak kreatif..bentuk roti pun masih huruhara lagi..tp yg penting sodaapp!!
resipi roti asas ni adalah menggunakan resipi shanghai bun (kita cnp je ye kakasma oi..i'm soriii!)
RESIPI SHANGHAI BUN
bahan:
220ml air
75gm buter
1 biji telur
1 camt.bread improver
1/4 camt 3+1 doh pes(boleh ganti dgn bread softner) - i guna 1 suduteh bread softener
1 camt garam
4 camb susu tepung
100 gm gula kastor/halus(10 sudu besar)
500 gm tepung high protein
1 peket yis mauripan
tekan Bm program 10 ( I guna program 7 utk wat doh sahaje)
*bagi yg memnggunakan BM ikut step by step masa meletak bahan.dari air,telur dan seterusnye.jangan main letak atau campak bahan.maksudnyer bercampur aduk ler nih.akhir sekali mesti mauripan tuh...baru menjadi...boleh dibuat pizza,bun manis,letak inti,pes kacang merah ke.kalau nak lagi paham cam dalm n3 akak kat belajar buat roti.nak lebih paham g ler jenguk umah Hana Jepong ...
*ni sebagai info- garam jangan bercampur dengan yis,jadi mase menguli elakkan garam dicampur kedalam yis...
aduoiii tak sangka ya anak dara baru 1st time sebis hasilnyaaa mak aiiiii mengodaaa imann tuhhh...yummmmyyy...;)))
ReplyDeletehehehe... mentang2 rasmi BM, sekali keluar berderet rotinyerrr... nak roti sosej pintal tue... :)
ReplyDeletehamik ko... hahaha menteng2 lah dah dipecahkan dara nya,berderet2 roti ina tayang kat sini ehh.jeleszz tahap cipan dah ni hahaha
ReplyDeleteSalam Ina, weeiii laaa..amik ha, boleh bukak kedai roti la lepas nih! Xpun boleh pos Kuantan sikit...akak ni mmg malas nak menguli skrg, xtau la pasai apa..nak BM jugak kot..huhuuu..
ReplyDelete(*psst..Ina nk tnya, BM Ina tu brand apa ek, bkn Kenwood kan? Nak survey2 gak ni..hehee)
ha kauuu...berderet2 roti. sat lg kak ina boleh bukak kedai roti.hihi
ReplyDeletesalam kak ina,
ReplyDeletewah!!!macam2 roti ada nih...senanglah ye kerja buat roti, BM dah ada....alamak meleleh2lah air liur dok tengok roti umah kak ina ni...huhu
wohohohoho!!!!!dah pecah dara yer tahniah!!!.. kak pasni jgn sampai kenbang bdn melantak roti jer... muhahahaha
ReplyDeleteterlioqnya....
ReplyDeletewah wah wah kak...dasat sungguh..
ReplyDeletebak sikit roti sosej tu..nyam nyam..
lapar nih~
pecah dara?hehe rupanya pompuan BM inahar...bleh berbesan dgn kita..BM kita teruna...nama mr.keenwood hihi...tunggu pasni cikmanggis nak meroti...hehe
ReplyDeletehehhe.. kak ina terror aaa.. pecah dara terus ke 3rd rounds.
ReplyDeleteMakan roti , pasni ada yang kembang semacam ( diet wei, jangan lupa !!)
alahai menggodanya tengok roti2 k.ina ni.. tatau bila pulak nak jangkit kat saya..
ReplyDeleteYour bread look delicious. Order kacang merah satu!
ReplyDeletesalam kak ina...
ReplyDeletesekali meroti, berduyun keluar ha..kalah bakery ni.
salam seme..hehehe..dh korang jgn jeles2 lagi..pi cepat merotikan diri..uli ngan tangan pun sodap gak!! yg penting masa makan ingat..DIET!! cewaah..konon..huhu!!
ReplyDeletesalam ziarah,
ReplyDeletealahai sedapnya!nak link kan bleh?
salam drzeze..tq jengah umah kita yg x sebrape nih!! nnti selau2 lah visit kay!
ReplyDeletesedapnya roti....asben kite pun baru belikan BM..dia mcm tau tau je wifenye dok ushar BM orang....tunggu nak pecah dara gak lah..
ReplyDeletesalam fizan..iyeke..eh nk pi tgk ler BM baru fizan tu!! patutler akak terbau kedai je nih!hehe..
ReplyDeleteHuwah! Looks good! Kalau nak uli pakai tangan, boleh pengsan kak. Tengok aje lah gambar you ni. Hehe.
ReplyDeletesalam blushwax..jgn kempunan udahler ek! hehe..
ReplyDelete