Thursday, March 5, 2009
LEMON CREAM PUFF
Ni demam lemon lak...arini try wat creampuff berinti kastad lemon...dapat idea dari majalah sedap...
RESIPI PUF KRIM LEMON
Bahan2:
100 gm butter
200 ml air
1/4 suduteh garam
120 gm tepung gandum
3 biji telur
bahan inti:
200 ml susu cair
75 gm gula
25 gm tepung jagung (i used castard flour )
50 gm white chocolate (i omitted this cos no stock..hehe)
1 biji kuning telur
100 ml krim pekat
4 suduteh air perahan lemon
1 suduteh kulit lemon
Cara:
puff
1.rebus butter,air & garam sampai mendidih,matikan api.masukkan tepung dan kacau cepat sehingga menjadi doh yg x melekat.nyalakan api dan kacau rata. angkat biar suam.
2.masuk telur satupersatu sambil kacau rata. masukkan dalam karung plastik segitiga.
3.tekan dgn spuit diloyang yg tlh disapu butter.bakar lebihkurang 20 minit pd suhu 200c @ sehingga kuning keemasan.
inti
1.campur susu cair,gula,dan tepung jagung.masak sambil dikacau hingga meletup-letup. masukkan potongan white chocolate dan kacau hingga larut.
2.masuk kuning telur.masak hingga pekat.masukkan krim dan kacau lagi.masukkan air lemon & kulit lemon.kacau rata.masukkan dlm karung plastik segitiga.
3.lubangkan puf dgn tiub silinder dan tekan masuk inti kedlm puff.
anak dara saya suka puff ni.
ReplyDeleteain..wat jgn x wat!
ReplyDeletewaaah... comelnya cream puff ni.
ReplyDeleteternyata tangan yg membuatnya tu mmg pandai.
kakchik tak suka makan cream puff tapi suami mmg suka makan begitu jugak budak-budak kat rumah ni.
sedapnya..dah lama tak mkn.lama gak tak buat ni.
ReplyDeletepipingnya dh hilangla..