Thursday, March 5, 2009

LEMON CREAM PUFF



Ni demam lemon lak...arini try wat creampuff berinti kastad lemon...dapat idea dari majalah sedap...

RESIPI PUF KRIM LEMON

Bahan2:

100 gm butter
200 ml air

1/4 suduteh garam

120 gm tepung gandum

3 biji telur


bahan inti:

200 ml susu cair
75 gm gula

25 gm tepung jagung (i used castard flour )

50 gm white chocolate (i omitted this cos no stock..hehe)

1 biji kuning telur

100 ml krim pekat

4 suduteh air perahan lemon

1 suduteh kulit lemon


Cara:
puff

1.rebus butter,air & garam sampai mendidih,matikan api.masukkan tepung dan kacau cepat sehingga menjadi doh yg x melekat.nyalakan api dan kacau rata. angkat biar suam.
2.masuk telur satupersatu sambil kacau rata. masukkan dalam karung plastik segitiga.
3.tekan dgn spuit diloyang yg tlh disapu butter.bakar lebihkurang 20 minit pd suhu 200c @ sehingga kuning keemasan.

inti
1.campur susu cair,gula,dan tepung jagung.masak sambil dikacau hingga meletup-letup. masukkan potongan white chocolate dan kacau hingga larut.
2.masuk kuning telur.masak hingga pekat.masukkan krim dan kacau lagi.masukkan air lemon & kulit lemon.kacau rata.masukkan dlm karung plastik segitiga.
3.lubangkan puf dgn tiub silinder dan tekan masuk inti kedlm puff.

4 comments:

  1. anak dara saya suka puff ni.

    ReplyDelete
  2. waaah... comelnya cream puff ni.
    ternyata tangan yg membuatnya tu mmg pandai.
    kakchik tak suka makan cream puff tapi suami mmg suka makan begitu jugak budak-budak kat rumah ni.

    ReplyDelete
  3. sedapnya..dah lama tak mkn.lama gak tak buat ni.
    pipingnya dh hilangla..

    ReplyDelete