Thursday, March 26, 2009

Ayam rendang merah..



salam...arini teringin nk makan rendang ayam..tapi kali ni guna resipi dari majalah saji lama...senang je watnye! tu yg tangkas je masak..tup..tup siap!!

RESIPI AYAM RENDANG MERAH

Bahan2:

6 ketul ayam- digoreng dahulu jgn terlampau garing
2 sudu besar cili giling

2 sudu kecil rempah kari daging

500 ml santan
2 sudu besar kerisik

garam

gula
1 asam keping


bahan kisar:
4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

3 batang serai

1 inci halia
sedikit lengkuas

Cara:
panaskan minyak. tumis bahan kisar kemudian masuk cili dan serbuk kari.tumis lagi. lepas tu masukkan ayam biar mereneh sebentar. masuk santan dan masak atas api perlahan. kemudian masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping. masak hingga agak2 kering dan hidangkan.

ni lak sayur goreng kacang panjang+jagung muda untuk digandingkan dgn lauk rendang ayam tu berserta ikan masin & telur dadar(gambar xyah ler!)

4 comments:

  1. inahar makan lauk kering2 mmg sedap..tp bimbang terbegek...merah mata..( kes penah tekena) stdby air kat sebelah awal2.

    ReplyDelete
  2. sedapnya nmpak ayam msk merah akak. terliur pulak dah.

    ReplyDelete
  3. ain..ni ayam rendang merahla..rendang nye dilebihkan cili sikit tapi xyah letak kayu rempah segala! senang je watnye..

    ReplyDelete