Thursday, February 19, 2009

Udang masak lemak tempoyak


salam...menu arini udang masak lemak tempoyak. resepi pun simple aje.

RESEPI UDANG MASAK LEMAK TEMPOYAK

Bahan2:

500 gm udang
1 biji bawang besar

cili api (ikut suka banyaknye)
santan secukupnya (i guna 1 peket santan segera)

6 sudu besar tempoyak

sedikit kunyit
garam (hati2 sbb kekadang tempoyak dah masin)
perisa (option)

cara:
bawang dan cili api ditumbuk@blender halus.masukkan dalam periuk bahan ditumbuk tadi beserta kunyit & santan dan masak atas api hingga menggelegak. kemudian masukkan tempoyak dan kacau sebati sampai mendidih then masukkan udang dan garam. biarkan hingga udang masak.siap...sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam petai...perghh..!!

6 comments:

  1. mana nak cari tempoyak ni eh..???belum musim durian pulak!

    ReplyDelete
  2. ain..ni tempoyak yg terperap dalam petiais akak berbulan2 dah..hehe..nasib baik elok lagik!!

    ReplyDelete
  3. tgah lapo ni..blik skool ..hr ni ada sukan..pergg..blik2 umh ada udg msk lemak ..vs nasi panas.. pas tu tido..bestttnyer..

    tag tu akak try lagi ek..first try tak mjadi.. tenet pun cam lemau sgtt ni...

    ReplyDelete
  4. Baru jer bual bual dengan kawan pasal tempoyak masak lemak semalam. Tahu tahu you dah masak dulu.

    ReplyDelete
  5. inahar dulu akak tak gheti mkn tempoyak tapi bila dah kawin dgn org perak pantang jumpe pulak.

    ReplyDelete
  6. k.zana..xpe take ur time kay!

    k.zue...maknanye teringin le tu! haa...cepat2 masak sebelum kempunan hehe!

    datin el...my hubby pun owg perak gak, tu yang terpaksa belajo masakan perak nih!

    ReplyDelete