RESIPI KAMBING MASAK BERIYANI
sumber - inahar's cooking time
Bahan2
500 gm daging kambing dipotong dadu 2"- diperap tepung dan limau nipis selama 20 minit kemudian dicuci dan toskan
1 biji tomato- dicincang kasar
3 biji kentang- potong 4
2 batang lada merah/hijau- belah dua
3-4 sudubesar rempah beriyani
1/2 cawan susu cair atau yogurt
1 tangkai daun ketumbar
3-4 sudu besar tomato sos/puri
air secukupnya
1 sudubesar minyak sapi
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan tumis:
1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Bahan kisar
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 cm halia
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 sudubesar serbuk badam
setangkai daun ketumbar
sedikit kismis- jika suka
Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan yang dikisar dan rempah beriani.Tumis hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing empuk.
3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan susu cair, garam dan gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap baoleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani.
500 gm daging kambing
(potong dadu 2")-diperap tepung & limau nipis selama 20 minit
kemudian cuci bersih dan toskan. 1 biji tomato - dicincang/racik 3 biji
kentang- potong 4 2 batang lada hijau/merah- belah 2 3 sudu besar rempah
beriani 1/2 cawan susu cair (boleh juga guna yogurt) 1 tangkai daun
ketumbar 3-4 sudu besar sos tomato @ puri air secukupnya 1 sudu besar
minyak sapi Minyak masak secukupnya Garam dan gula secukup rasa Bahan
Tumis: 1 labu bawang besar } dihiris 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 2
biji buah pelaga 3 kuntum bunga cengkih 1 batang kulit kayu manis 2
kuntum bunga lawang Bahan kisar: 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih
2 cm halia 2 sudu besar bawang goreng 1 tangkai cili merah 2 tangkai
cili hijau 1 sudu besar badam setangkai daun ketumbar sedikit
kismis-jika suka Cara menyediakan: 1. Panaskan minyak masak + minyak
sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan 2.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah beriani. Tumis lagi hingga
terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing agak
empuk. 3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato,
tomato cincang dan air, kacau rata dan masak hingga mendidih 4. Kemudian
masukkan susu cair , garam & gula. Kacau rata dan didihkan
sebentar. Siap boleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali
semasa penyediaan nasi beriyani.
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef