Monday, November 28, 2016

KAMBING MASAK BERIYANI

Assalamualaikum. Lagi satu resipi yang tertunggak..kambing masak beriyani. Dah banyak kali entry sebelum ni ye. Jom kita zaaas lagi sekali resipinye! Cekidaut!

RESIPI KAMBING MASAK BERIYANI
sumber - inahar's cooking time

Bahan2
500 gm daging kambing dipotong dadu 2"- diperap tepung dan limau nipis selama 20 minit kemudian dicuci dan toskan
1 biji tomato- dicincang kasar
3 biji kentang- potong 4
2 batang lada merah/hijau- belah dua
3-4 sudubesar rempah beriyani
1/2 cawan susu cair atau yogurt
1 tangkai daun ketumbar
3-4 sudu besar tomato sos/puri
air secukupnya
1 sudubesar minyak sapi
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumis:
1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Bahan kisar
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 cm halia
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 sudubesar serbuk badam
setangkai daun ketumbar
sedikit kismis- jika suka

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan yang dikisar dan rempah beriani.Tumis hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing empuk.
3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan susu cair, garam dan gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap baoleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani.

500 gm daging kambing (potong dadu 2")-diperap tepung & limau nipis selama 20 minit kemudian cuci bersih dan toskan. 1 biji tomato - dicincang/racik 3 biji kentang- potong 4 2 batang lada hijau/merah- belah 2 3 sudu besar rempah beriani 1/2 cawan susu cair (boleh juga guna yogurt) 1 tangkai daun ketumbar 3-4 sudu besar sos tomato @ puri air secukupnya 1 sudu besar minyak sapi Minyak masak secukupnya Garam dan gula secukup rasa Bahan Tumis: 1 labu bawang besar } dihiris 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 2 biji buah pelaga 3 kuntum bunga cengkih 1 batang kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang Bahan kisar: 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 2 cm halia 2 sudu besar bawang goreng 1 tangkai cili merah 2 tangkai cili hijau 1 sudu besar badam setangkai daun ketumbar sedikit kismis-jika suka Cara menyediakan: 1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan 2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah beriani. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing agak empuk. 3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air, kacau rata dan masak hingga mendidih 4. Kemudian masukkan susu cair , garam & gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap boleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Friday, November 25, 2016

APPLE PIE


Assalamualaikum..hollaaa!! Pekabo semua? Semoga para pembaca blog Pn Doc sentiasa sihat ceria hendaknye. Rindu banget kt uollsss..lama giler dapur Pn Doc ni tak berasap..huhuu! Sori la ye..sgt sibuk memang tak dan nak menghupdet entry blog ni sejak berbulan nih ditambah dengan vitamin M yang berleluasa kt tubuh dan minda ni..ayoyo! Memang berhabukler dapurku tak berkemas..hihii! Okay buat permulaan ni Pn Doc nak updet resipi Apple Pie yang dah lama kubuat beberapa minggu lepas, so jangan minta ek memang udah jadi baja youu..hihi! Ini adalah feveret resipi kita yang selalu digunakan. Jom kia zaaass resipi ye!

RESIPI APPLE PIE
sumber - inahar's cooking time


bahan pastri
1 3/4 cawan tepung gandum
125 gm cold butter (boleh campur 80gm butter+45gm shortening)
50 gm gula castor
secubit garam
2-3 sudubesar air sejuk/ais

bahan filling
4 biji epal hijau- dikupas kulit dan dipotong dadu
100 gm gula perang
2 sudubesar butter
1 suduteh cinnamon powder
1/2 suduteh serbuk pala
1 biji lemon - ambil jus dan parutan kulitnye sekali
3-4 sudubesar almond kisar
secubit garam

Cara2-
pastri - ayak tepuk dan garam kemudian tambah butter dan digaul menggunakan hujung jari atau pastry cutter sehingga jadi seperti serbuk roti. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaul sebati sehingga membentuk doh, wrap dengan plastik dan sejukkan dalam petiais selama 20 minit. Kemudian bahagi dua doh, satu bahagian di bentukkan dalam acuan tart. Cucuk2 kan dasar pastri menggunakan garpu dan kemudian di isi filling sbelum ditutup atasnya dengan sebahagian lagi doh. Cucukkan permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. Sapukan kuning telur ke atasnya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit bergantung oven memasing ye.
filling - panaskan butter dan masukkan epal juga gula perang dan masak hingga epal jadi agak lembut. Kemudian masukkan bahan2 lain dan masak lagi hingga pekat. Bolehlah ditutup api.


bahan2 utk pastri 13/4 caw tepung gandum 125 gm cold butter ( u can mix 80mg butter+45mg shortening) 50 gm castor sugar secubit garam 2-3 sudubesar air sejuk/ais bahan2 untuk filling 4 biji epal hijau-dikupas kulit & potong dadu kecil 100 gm gula perang 2 sudubesar butter 1 suduteh cinnamon powder 1/2 suduteh serbuk pala 1 biji lemon-ambil jus & parutan kulitnye sekali 3-4 sudubesar almond kisar (can also use hazelnut) secubit garam cara: pastri- ayak tepung,garam then tambah butter serta garam dan gaulkan menggunakan hujung jari(atau pastry cutter) sehingga jadi spt serbuk roti. masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga membentuk doh. wrap dgn plastic dan sejukkan dlm petiais selama 20 minit. kemudian bahagi dua doh dan satu bahagian bolehla dibentukkan kedalam acuan tart. cucuk2 kan dasar pastri dan isikan filling keatasnye sebelum ditutup atasnya dgn sebahagian doh lagi.cucuk2kan juga permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. sapukan kuning telur keatas nya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit. filling-panaskan butter then masukkan apple, gula perang dan masak hingga epal agak lembut. kemudian masukkan jus beserta parutan kulit lemon, cinnamon & nutmeg powder,garam dan almond kisar..masak lagi hingga pekat. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef