Thursday, October 29, 2015

STRAWBERRY ALMOND YOGURT CAKE


Assalamualaikum..another cake yg ku buat lastweek! Strawberry almond yogurt cake..mmg marbeles, sgt soft & moist ditambah dgn rasa buah strawberry segar juga kemewahan rasa serbuk almond..mmg perghhhh!! Resipi sebenarnya kita upgrade dari resipi strawberry bakewell cake di sini dgn tambahan yogurt yg menambahkan lagi kelembapan kek ini. Jom kita zaas resipi..

Strawberry Almond Yogurt Cake
sumber - inahar's cooking time

Bahan
150 gm mentega
150 gm brown sugar
2 biji telur
2 sudubesar susu pekat manis
1 botol yogurt perisa asli (140ml)
150 gm tepung berserbuk penaik (self raising flour)
150 gm serbuk almond
150 gm buah strawberry segar
sedikit chocolate chips
sedikit almond flakes 
Orange zest (1 biji ) - optional
gula aising (for dusting-optional)

Cara
1. Panaskan oven ke 180c. Lengserkan loyang kek dgn mntega dan alas loyang dgn kertas baking.
2. Pukul mentega bersama gula kastor menggunakan mixer hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu sekata.
3. Kemudian masukkan susu pekat juga yogurt dan kacau lagi bg sekata. Akhir sekali masukkan tepung yg telah diayak bersama serbuk almond dan gaul secara kaupbalik bagi rata sahaja. Masukkan orange zest(kulit oren yg disagat), buah strawberry segar yg telah dipotong kecil juga chocolate chips. Kacau rata.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan potongan strawberry segar atasnye. Akhir sekali hiaskan dgn almond flake dan bakar dlm oven selama 50-55 minit bergantung pada oven memasing.
5. Sejukkan kek bila masak dan hias ikut suka (dusting dgn gula aising) sebelum duhidangkan.




Tuesday, October 27, 2015

BLUEBERRY CHEESE TART



RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu


Assalamualaikum..dah lama Pn Doc tak mengecistat..huhu! Minggu lepas punyer cerita ni ek..resipi cheesetart yg sgt marbeles oleh rakan blogger Azita Zain. Kita tak pernah guna resipi lain dah..mekaceh wat azita ye! Entry lama boleh lihat di sini ye! Jom kita zaas resipi..!!

CHEESE TART
resipi asal -  Azita Zain 
sumber - inahar's cooking time

Tart crust/shell

Bahan-bahan :
170g mentega/margarine
50g gula ising
1 biji telur gred C
290g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)
1 suduteh esen vanilla

Cara-cara :
Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) 

Cream cheese filling

Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.



TIPS AZITA :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.


BLUEBERRY CHEESE TART. Sumber : Azita Zain (http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/2011/02/resepi-dan-tips-cheese-tart.html) Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara membuatnya: Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cheese tart yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Ita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart Source:Rossitamz AzitaKitchen Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : 1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : 1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. 3. Masukkan filling ke dalam kulit tat. 4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara 1. Tart crust yang sedia untuk dibakar. 2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. 3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! 4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. 5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. 6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. 7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. 8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) 9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 10. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart Source:Rossitamz AzitaKitchen Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : 1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : 1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. 3. Masukkan filling ke dalam kulit tat. 4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara 1. Tart crust yang sedia untuk dibakar. 2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. 3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! 4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. 5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. 6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. 7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. 8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) 9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 10. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Tuesday, October 6, 2015

VICTORIA SANDWICH CAKE

 
 
Assalamualaikum,,pekabo semua? Hari ini baru Pn Doc sempat nak updet entry Victoria Sandwich Cake yang kita buat sempena besday empunya diri last week,,huhuu! Resipi dulu pernah ada kat sini, Arini takpe kita cnp sekali lagi..jom layaann!!

RESIPI VICTORIA SANDWICH CAKE 
sumber - inahar's cooking time 

Bahan kek butter 
250 gm mentega 
250 gm tepung naik sendiri (selfraising flour) 
180 gm gula castor
5 biji telur gred A 
2 sudubesar susu pekat manis 
esen vanilla 
secubit garam 

Cara 
Pukul mentega bersama gula kastor hingga gebu. Tambahkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang. Masukkan susu pekat juga esen vanilla. Pukul lagi. Akhir sekali masukkan tepung yang sudah diayak bersama garam secara kaupbalik bagi sebati (hati2 jangan pukul lama nanti kek yang terhasil akan keras juga kering tekturnye). Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180c selama 45-50minitmengikut oven memasing ye. Setelah kek sejuk b olehla dipotong menjadi dua atau tiga lapis. Sapukan strawberry compote or jem pada setiap lapis kemudian dihiasi dengan cheesecream icing. Hiaskan kek ikut suka..siap! 

RESIPI STRAWBERRY COMPOTE 
250 gm buah strawbery - dicincang kasar 
2-4 sudubesar gula menurut kemanisan digemari 
sedikit tepung jagung dibancuh bersam air 
sedikit jus lemon 

Masak buah stoberi, gula dan jus lemon atas api yang perlahan . Masak hingga mendidih dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan jem. Masak hingga ia pekat. 

RESIPI CHEESECREAM TOPPING 
250 ml fresh/whipping cream - pukul kental 
200 mg cream cheese 
1/4 cawan gula 

Cara 
Pukul cheesecream bersama gula hingga gebu kemudian campurkan dgn freshcream yang telah dipukul kental sebelum itu. Kacau rata hingga sebati. Boleh terus diguna utk hias kek.