Wednesday, February 26, 2014

BAKED BLUEBERRY CHEESECAKE


Assalamualaikum..operasi mengeciss masih berterusan..blueberry cheesecake yg ku buat weekend baru nih..mmg meletopps!! jangan ditanya...sebab udah tiada ye..hehe!! meh jom zaass resipi yg simple nih.. 

BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan-bahan

  • 500g cream cheese
  • 250cc/ml fresh@whipping cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon (kalu guna yogurt tak perlu tambah jus lemon)
  • 2 biji telur
  • 100g gula
  • 1 suduteh esen vanilla
  • blueberry filling utk hiasan
BASE
70g butter dicairkan
200g oreo cookies dihancurkan (buang filling)

Cara-cara



  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Pukul cheese cream dan gula hingga gebu kemudian tambah telur satu persatu, fresh cream; semua bahan-bahan lain ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream.
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath selama 1 jam 15 minit (ikut oven memasing)
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut atau hias ikut suka.


Wednesday, February 19, 2014

BLUEBERRY CHEESE TART


Assalamualaikum semua..hollaaaa..rindu uollss..lama banget kita tak bersiaran kan..hehe! ni pun Pn Doc curi masa sikit di klinik utk menghupdet entry cheesetart yang ku buat 2 hari lepas. Memang dah habiss pun..foto pun amik tengahmalam memang malap la kejadiannye..huhu! jadinya korang layan mato jerlah ek...jom zaass resipi yg mabeless nih!

RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART
resipi asal - azita zain
sumber - inahar's cooking time

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon


Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini:
125 gm cream cheese 
30 gm gula kastor 
1/2 biji telur
 
1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya
 
20 ml whipped cream

bluberi filling/jem

Cara-caranya:

Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.