Tuesday, January 31, 2012

MANGO CHEESECAKE


 
  
Assalamualaikum..operasi mengecisss telah kembali..huhu!! mekacehh banget wat alongroz for this marvellous recipe..dulu pernah wat kt sini tp guna  peach kali nih guna mango lak..mmg meletopp..sedap banget!! million thanx ye along...muaaaaahh!! jom kita zaas resipi...


MANGO CHEESECAKE
resipi: Alongroz
sumber: inahar's cooking time
Made one 9" diameter
CRUST:
110g Butter
2 tbs Brown Sugar

200g Digestive Biscuits
- crushed
-kita guna 250gm oreo biscuits
50g Cornflakes
- crushed coarsely
- x letak
- Melt butter with brown sugar.

- Mix in rest of ingredients.

- Press into the cheesecake tin.

- Chill for at least 30 minutes.


FILLING:
1 block (250g) Cream Cheese
1/2 cup Castor Sugar

1 packet Cream
(200ml) -kita guna nondairy whipped cream (dipukul kembang dahulu sebelum campur dalam adunan cheese)
1 cup Mango puree
(used 2 large mangoes & my mangoes were very sweet)
- kita guna mango filling beli kt bagus bakery dan campur sikit isi mangga fresh yg diracik2(stok ciput jd sikit jela isi mangga yg kelihatan..hehe)
1 tbsp Gelatine/Jelly powder
- dilute in 1/4 cup water & heat up until melt


METHOD:
1. Cream cream cheese and sugar until smooth.
Add in cream & continue to beat until thicken.
Add in mango puree & stir well.
Add in gelatine/jelly mixture.

2. Pour into the chilled crust.
Chill overnight until set.

3. For topping, arrange mango slices on the cheesecake once it is set.
Mix 40ml apricot jam with 40ml hot water.
Brush the mango topping with apricot jam mixture.
Chill until set.
Serve chilled.

Saturday, January 28, 2012

BUBUR KACANG DURIAN

Assalamualaikum..tumpang lalu jer ek..pn doc tgh sibuk banget tp nk gak enter frame kt sini kan..hehe!!
saja je nk tunjuk bubur kacang hijau durian yg ku buat 3 hari lepas..dh abiss pun tp baru sekarang dpt updet kt blogku nih..resipi senang jek..semua orang tau buat kan? Cerr tengok..jomm!

RESIPI BUBUR KACANG DURIAN
resipi: inahar's cooking time

Bahan-bahan

  • 1 cawan kacang hijau
  • 8-10 ulas durian
  • 1/2 ketul gula melaka 
  • gula pasir secukupnya- ikut kemanisan disukai
  • 11/2 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Rebus kacang hijau hingga kembang.Campurkan semua bahan2 kecuali durian. Kacau di atas api yg perlahan sehingga hampir mendidih.
  2. Masukkan durian dan kacau lagi sehingga mendidih . Jika pekat bolehla ditambah air. sesuaikan rasa. Siap untuk di hidang panas atau sejuk.Boleh juga dimakan bersama roti, biskut serta pulut tanak. 


Monday, January 23, 2012

EGG TART


Taraaaa..tat telur yg dh berkurun tak kubuat..huhuu! dulu selalu buat guna resipi di sini tp kali nih kita guna resipi Kakwan lak..rasa mmg sedap tp tat ku terlebih bakor sampai ireng..hehe! jom kita tgk resipi yg telah dicnp dari dapur Kakwan..mekaceh ye kak!

Tart Telur / Egg Tart
resipi-KakWan@resipicitarasawan

sumber- inahar's cooking time


Kulit Tart

250gm tepung superfine / rose
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji kuning telur

Kastard

250ml susu cair / sejat
2 biji telur
60gm gula kaster
1 sudu teh tepung kastard
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning telur

Cara-cara :

1.  Kulit Tart :  Pukul mentega dan gula hingga sebati dengan senduk kayu.  Masukkan telur, gaul rata.
2.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
3.  Tekan sedikit doh ke dalam acuan tart, trim bahagian atasnya dan cucuk sedikit dasarnya dengan garpu.
4.  Bakar separuh masak di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 8-10 minit pada suhu 160C.
5.  Kastard :  Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tapis.  Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga berbuih di tepi periuk, sentiasa mengacau supaya tidak berketul.
6.  Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke dalam kulit tart.
7.  Bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 150C hingga masak.


Sunday, January 22, 2012

TUTTI FRUITY CAKE wif CHEESECREAM

 
Assalamualaikum..ketemu lagi kita ye..pepun selamat bercuti sempena CNY nih..okayla jom kita tgk kek besday yg kubuat sempena majlis sambutan hari ulangtahun kedua-dua ayahanda dan bonda tercinta malam semalam. actuallynye besday mereka adalah pd 7 january dan 21 januari masing2 cuma kami sekeluarga celebrate sekali malam semalam di restoran alrawsha kg pandan..semuanya lbhkurang 30 orang anak menantu serta cucunda semua yg hadir..hehe! alhamdulillah segalanye berjalan bagai dirancang.. mmg meriah banget! buat kedua ayahanda bonda..kami doakan moga panjang umur murah rezeki serta sentiasa diberi kesihatan yg baik2 hendaknya ..amin!
okayla berbalik kepada kek besday lak..kali nih wat tuttifruity cake dgn topping cheesecream yg mendapat sambutan ramai..hehe! resipi pun sempoi jek cuma part mendeko jek yg pn doc sentiasa fail..huhuu! jom kita zaas resipi ek..

Bahan
sebiji spongecake perisa vanilla/plain
fruit koktel utk filling kek
fresh fruits utk hiasan-ikut suka
cheesecream sbg topping


  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren (kita guna jus koktel campur sedikit susu )
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna kuning - optional
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus , dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Bila sejuk boleh hias ikut suka..kita potong kek kpd 3 bahagian. setiap lapis di sapu dgn cheesecream serta ditabur fruit koktel. kemudian sapukan keseluruhan luar kek dgn cheesecream tadi serta hiaskan dgn buah2an segar ikut suka. siap!
Resipi cheesecream topping
  • 250ml fresh/whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
cara-cara
pukul cheesecream bersama gula hingga gebu kemudian campurkan dgn fresh cream yg telah dipukul kental sebelumnya. kacau rata hingga sebati.




Thursday, January 12, 2012

NASI GORENG BATU KURAU ALONGROZ

Assalamualaikum..arini br nk updet menu hari ahad ritu iaitu nasi goreng batu kurau oleh Alongroz..nmpak kt dapur along dulu mmg dh terliur kita dibuatnye! bila dh wat sendiri..mmg betui...rasa rempahnye tu mmg menonjol..agak pedas tp sebaik anak2 suker..hehe! tenkiu ye along cayang 4 sharing..muaaaah! jom kita zaas resipi dari dapur alongroz nih..

RESIPI NASI GORENG BATU KURAU
By: AlongRoz@HomeKreation
Hidangan 4-5 orang
BAHAN2:
4 cwn Nasi
3 bj Cili Hijau & Merah*
5 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1 st Biji Ketumbar*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih*
1/2 st Lada Hitam*
5 bj Pelaga*
1/2 cwn Ikan Bilis* (* tumbuk) 
3 bj Telur
Kacang Panjang - hiris halus
3 sb Kicap
Daun Sup & Bwg - hiris
Garam

CARA2:
Panaskan 1/4 cwn minyak & tumis bhn tumbuk sehingga garing & wangi.
Masukkan garam & kacau rata.
Masukkan kc pjg & kacau seminit.
Masukkan telur & kacau hancur.
Masukkan nasi & kicap & gaul sehingga rata.
Masukkan daun bwg/sup & hidangkan.


Tuesday, January 10, 2012

Mee Udang MakJah @ Wangsa Walk


Jom layan mata ek..ni menu 2 hari lepas bila kita pestaim ke restoran makjah utk merasa mee udangnye yg sgt fofular di Taiping sana nun..tp ni cawangan terbaru KL di wangsa walk baru 6 bulan beroperasi..memula tahu psl mee udang makjah ni pas baca kt blog kakjee tak lama dulu bila beliau sekeluarga telah singgah makan di restoran makjah di kuala sepetang taiping..geram tgk mee udangnye..bak kata kakjee selak udang baru jumpa mee..hehe! dari situ baru tau bahawa mereka dh buka cawangan di wangsa walk..rupanye dh 6 bulan..hampir setiap hari ronda wangsa walk tp x terperasan lak kewujudan restoran makjah nih..huhuu!(mungkin kerana lokasinye yg agak tersorok berdekatan ngan restoran cheng ho amy search tu) pepun kita berdua ngan mr hubby jek yg berkunjung kesana.. oder mee udang spesel ( udang galah), mee goreng udang (udang biasa) dan udang galah goreng kunyit ratah cenggitu jek..perghh! mmg terbaekk..rasanye pasnih akan berkunjung lg kesini lagi & lagi..i loiike!!

 mee udang galah RM13.00 (ada lbhkurg 6-8ekor udang..kalu guna udang biasa cuma rm8.00 jer tp kan udang biasanya pun dh besau tau..mmg sgt berpatutan reganya memandangkan lokasi restoran di wangsa maju nih reganya msh hampir sama ngan di taiping sana..sgt berbaloi-baloi!!)

ni mee goreng udang biasa yg dioder oleh mr hubby..rega rm8.00 (bnyk ekor gak udangnye..sesak gak nk menghabiskan..hehe!) kalu spesel udang galah rm13.00 mmg murah kan!!


ni lak udang goreng kunyit spesel rm13.00 semangkuk (lbhkurg 8 ekor udang galah)..mkn ratah cenggitu jek..mmg layann!! so kalu korang nk merasa mee udang kuala sepetang nh..jom laa ramai2 kita serbu restoran mee udang makjah nih..JOMM!!

Saturday, January 7, 2012

MUFFIN OREN




Assalamualaikum..dh lama x wat muffin..ni muffin wat 2 hari lepas..dh abiss pun!! guna resipi kt dapur ratu mapin kita sapa lg kalu bukan izah daut..hehe! i loiike..tak berapa manis..mmg sedaap! jom kita zaas resipi..izin akak cnp resipi ye izah..muaahh!


ORANGES MUFFINS
sumber-izah daut
resipi asal-allrecipes.com 

Bahannya:

2 cawan tepung
2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula halus
 1 sudu besar parutan kulit oren
1/2 cawan butter (dicairkan)
2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren (akak tambah sekali parutan kulit 2 biji oren )
1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya tambah
2 biji telur
1/2 cawan kacang walnut - saya tak letak (akak tambah coklat cip lam adunan)

topping : -saya tak letak, saya taburkan coklat chip (akak letak almond sbg hiasan)
1 sudu besar butter cair
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh ground cinnamon

Caranya:

Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
Masukkan ke dalam muffin try.
Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.


Thursday, January 5, 2012

BLUEBERRY CHEESECAKE


Assalamualaikum..hollaaaaaaaaaa!! masih belum terlambat rasanya utk pn doc mengucapkan selamat menyambut tahun baru wat semua kengkawan & pengunjung setia dapurku ini..Jangan menyesal kalu ada yg tak berhasil di tahun 2011..masih ada harapan dan masih banyak keinginan di 2012..insyaallah..amin! pepun pn doc wat ciskek ni bukanler kerana menyambut new year tp atas permintaan mr hubby yg katanye dh lama tak menjamah ciskek isteri tersayang..cewwaahh!! hehe..kali nih guna resipi yg telah diadjust dr resipi2 ciskek sebelum nih..jom layan!

BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan-bahan

  • 500g cream cheese
  • 250cc/ml fresh@whipping cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 100g gula
  • 1 suduteh esen vanilla
  • blueberry filling utk hiasan
BASE
70g butter dicairkan
200g oreo cookies dihancurkan (buang filling)

Cara-cara


  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Pukul cheese cream dan gula hingga gebu kemudian tambah telur satu persatu, fresh cream; semua bahan-bahan lain ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream.
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath selama 1 jam 15 minit (ikut oven memasing)
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut atau hias ikut suka.