Thursday, September 30, 2010

SAMBAL SARDIN...I LIKEE!!

Huhuuu..dh boring ngan laukpauk yg berlemak bagai spjg raya nih..arini kita masak sempoi..sambal sardin!! yesss..ibu dh rindu nk mkn sardin uu!! hehe..pastu ada gak kari daging beryogurt utk anak2..selain mkn ngan nasi kedua2 leh wat cicah roti ke lempeng ker..sodaapkan! resipi kari daging beryogurt tu senang jek ..cam masak kari biasa cuma gantikan santan ngan yogurt je ye!

Wednesday, September 29, 2010

MENU ARINI..

Salam bersiaran kembali..terlebih dahulu ingin mengucapkan jutaan terimakasih kt semua teman2 yg telah mengucapkan selamat ulangtahun kt kita..i really appreciate every words & doa2 yg teman2 titipkan buatku..moga dimakbulkan yg Maha Esa..amin!!kita sgt terharu atas ingatan korang..moga kekal menjadi sahabat baik dialam realiti & maya utk selama2nya..insyaallah!! muaaaaahhh...
so arini br berkesempatan nk updet blogku ini..w/pun la nih tgh cuti tp tuanrumah sibuk banget dgn mcm2 hal. menu arini..menu yg bese2 kita masaklaa kan..ayam masak lemak cili api, daging kicap & ikan siakap 3 rasa..menu ulangan tp menjadi feveret family..korang layan je laa ek!! (kalu nk resipi leh cari kt label memasing ye)


Sunday, September 26, 2010

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!


Alhamdulillah syukur kerna masih diberikan peluang merasai nikmat hidup sihat setahun lagik..terimakasih tuhan kerana diusia genap 43 tahun ini aku masih bisa bernafas merasakan kelemahanku dan kekuatanMu ya Allah! moga dgn bertambahnye usiaku ini akan menjadikan ku manusia yg lbh matang serta sentiasa diberikan kesihatan yg baik serta kebahagiaan yg berpanjangan oleh Nya..amin !
Sempena harijadi ku arini..nah amik ler kek cekelat sepotong sorang ek!! jgn rebut2 tau..kalu dh abih tu..x reti2 pi wat sendirik..hahaha!! anyway..thanx kpd sahabat handai serta ahli keluarga yg telah memberi ucapan selamat ulangtahun utk ku..terima kasih wat semua ye! moga doa kalian dimakbulkan oleh Nya..amin ya rabbal alamin!

Sunday, September 19, 2010

NASI IMPIT & KUAH KACANG DAGING


Salam minggu..ni br nk updet menu semalam ie nasi impit & kuah kacang daging..menu wajib tiap kali raya..mmg owg johor selalunye kalu masak kuah kacang mesti campur ngan daging @ ayam..mmg istimewa! resipi dh ada kt sini tp xpe kita copy balik kt n3 ni..jom layaan!

RESIPI KUAH KACANG DAGING

sumber: inahar's cooking time


bahan2:


500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih 

3 inci halia (separuh
blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje 
2-3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa serbukperisa (option)
air

minyak utk menumis

cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis smpi garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banya
k,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!

Saturday, September 18, 2010

KEK MARBLE TRIO

Salam..masih lg dlm mood raya yg x surut2 lagi..hehe! semalam kengkawan abg bani mai serang umah kita..masakkan diorang mihun & nasi goreng, nasi himpit & kuah kacang daging serta wat kek trio marble CMG nih..dh lama simpan resipi ni (yg kita rasa salah satu resipi kek plg fofular dikalangan blogger masak2 nih)..br kali ni wat! nyesal x wat dr dulu..huhuu! sbb sodap banget..gebu & ringan keknye cam kek span w/pun ia diperbuat dr butter..x jemu makan punyer..pas sepotong ngap..nk lagik dan lagik dan lagiiikkk!! hehe..jom zaas resipinye..thanx wat CMG ye..akak cnp resipi kt dapur mat ye! tenkiu....

RESIPI KEK MARBLE TRIO

Bahan-Bahannya:-

300 g mentega
280 g tepung halus (tempung gandum pun ok)*

1 camca teh baking powder*

1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak)

5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)

250 g gula halus

1 camca besar Ovallate

30 g gliserin
(boleh ganti ngan susu sejat)
20 g air

1/2 camca teh esen vanilla

1/2 camca teh strawberry emulco

1 camca teh chocolate emulco


Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.
  3. Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  4. Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar mat guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
  5. Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek. Jika menggunakan tin atau acuan kek warna hitam, turun kan suhu tadi kepada 160C semasa membakar kek, kerana tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi. Jika kek nampak gelap tapi masih belum masak, tutup permukaan tin dengan tudung periuk. Jangan bukak oven dalam tempah 30 minit masa membakar, nanti kek bantut.... Selamat mencuba...

Friday, September 17, 2010

KEK MATA KUCING



Salam..yuhuuuuu..baru sempat nk updet resipi kek mata kucing kukus sarawak nih..resipinye cam kata hasue lbh kurang sama ngan kek kukus sarawak yg lain cam kek serikaya, kek belacan, kek negro dsbnye..uish nama2 kek sarawak ni mmg x ble belah uu!! hehe...tp semuanye rasa terangkat! sedap giles..cam kek mata kucing nih..rasanye lemak berkrim..manis jes nice..my hubby makan x henti2..ni pun dia pesan suh wat lagi..tgk ler kalu sempat esok kita ngukus lagi.. jom layan resipinye..akak cnp dr dapur hasue ye..thanx hasue for this marvellous recipe!

RESIPI KEK MATA KUCING

Bahan-bahan ( loyang 8 1/2" x 81/2" )
  • 450 gm mentega
  • 150 gm gula halus
  • 10 Biji telur Gred A atau B
  • 380g susu pekat manis ( 1 tin kecil)
  • 200g serikaya
  • 200g horlicks(sepeket kecil)
  • 300 gm tepung hongkong/gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 botol browning sugar atau secukupnya - kita kirim kt kawan beli kt sarawak

Cara-cara

  1. Panaskan pengukus dan gris loyang dengan mentega serta ditabur tepung supaya adunan tidak melekat pada loyang
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih berkrim
  3. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi
  4. Kemudian, masukkan serikaya , susu pekat manis,horlicks dan esen vanilla
  5. Putar lagi sehingga adunan sekata
  6. Masukkan tepung hongkong yg sudah diayak sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
  7. Masukkan browning sugar dan kacau supaya sekata
  8. Kukus selama 3-4 jam.(jika untuk dimakan untuk tempoh sehari dua,kukus 2 jam atau sehingga masak sudah memadai)

Wednesday, September 15, 2010

SEKITAR RAYA 2010

Jom layan foto2 sekitar raya nih...

my 4 darlings..kak ayin,abg bani, sri & adam


ayahanda & bonda tercinta



my family tercinta...ni pun x cukup korum sbb my 3 brothers beraya kt umah mentua memasing


my parents ngan cucu2 tersayang..



antara menu yg sempat disnap!!








kek sekaya kukus & kek lapis hawflakes


Monday, September 13, 2010

KOLEKSI KAD RAYA

dari CATLINA


dari WANA YUSUF POTRET KASIH


dari UMMI KUANTAN


dari KAK MIMIELOMA


dari KAK ANYMZ


dari JC




dari LENDANUAR



dari NURINDAH




dari LOVE2COOK



dari CIKGU DZANA



dari NUR JB


dari AS NZ

dari MIMI


dari HANA KANAZAWA


dari AYU singapore


dari JIYA



dari LEENN


dari FARADEAN


dari AZATIE



dari NOR GANU



dari DEETHA diseberang sana



dari ALONGROZ

dari MAZ ILHAM DAPUR

dari DELIAH



Wednesday, September 8, 2010

SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA!!


Salam pagi semua...dikesempatan ini ingin kita menyusun jari sepuluh memohon ampun & maaf kepada semua andai sepanjang persahabatan kita ada yg terkasar bahasa, tersilap bicara, tersinggung rasa..kita hanya la manusia biasa tak terlepas dari salah & silap..moga dihari mulia yg bakal menjelma akan memberi lebih kerahmatan buat semua..aminn! diharap semua kengkawan & pengunjung setia blog ini dapat mengambil kad raya diatas ikhlas dari kita ye!! akhir kata diucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN BUAT SEMUA!!!

Tuesday, September 7, 2010

IRISH COOKIES


Salam kembali...irish cookies ni wat ari ahad baru nih..resipi amik dr dapur Cik Mat Gebu yg femes ames tuh..resipi asal dr fotopage Maklang..tenkiu to both for sharing! sedap uu!! jom layan resipinyer..

RESIPI IRISH COOKIES

Bahan A:-
180 g mentega
20 g shortening (lemak sayur)

130 g gula halus

1 kuning telur

1 camca teh nescafe

1 camca teh esen kopi


Bahan B:-
200 g tepung gandum
100 g tepung sagu ubi

1/2 camca teh serbuk penaik

40 g nestum, dikisar halus


Bahan Hiasan:-
Kuning telur untuk sapuan
Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan


Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
  3. Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..