Sunday, July 25, 2010

SEGMEN GELEDAH DAPUR RAMADHAN BERSAMA BEN ASHAARI

salam berhari minggu ye wat semua!!..sempena segmen geledah dapur ramadhan bersama ben ni..kita pun nk join sekali..pestaim join segmen camni yg dianjurkan oleh ben nih..pepun akak nk ucapkan terimakasih tak terhingga wat ben yg mmg aktif menganjurkan segmen sebegini yg dapat memberi bnyk manfaat berguna wat geng blogger semua. okay sebagai permulaan..kena ikut syarat2 yg ditetapkan oleh ben..boleh tgk kt sini gak ye!


1)letak banner..akak dh taruh banner seperti kt atas tu ye.

2)resipi spesel sempena ramadhan- bubur lambuk istimewa ...resipi keluarga yg mmg patut dicuba oleh kengkawan semua..menu ni mmg menu wajib time bulan pose kt umah kitorang! rasanya sgt berlainan kalu nk banding ngan resipi bubur lambuk yg terkenal kt kolumpur nih eg b.lambuk kg baru sbb resipi keluarga akak ni tak taruh rempah kayu bagai..sgt sonang nk wat sbb men lebur jek seme lam periuk!! rasanye mmg enak banget kerana adanye seafood yg berbagai ikut sedap tekak serta tambahan sayur ulaman spt daun kesom,daun kunyit serta pucuk paku memberi keharuman bubur lambuk nih yg pasti menambahkan selera..perghh!mmg rugi kalu x cuba uu! hehe...okay..boleh zasss resipi kt sini ye!

okay ben..timokacih lg sekali ye sbb sudi pomot blog akak yg tak seberapa nih..THNX AGAIN!

Friday, July 23, 2010

BANANA APPLE CINNAMON MUFFIN





salam jumaat wat semua pengunjung tersayang..nah amik muffin banana apple cinnamon ni sorang satu ye!hehe..panas2 lagi br kuar oven..adehh! resipi x ingat copy dari blog sape..anyway timokacih wat penyumbang resipi asal nih..muffin nih mmg just nice rasanye..x berapa manis cukup masam masin lemak harumnye gitu..hehe! nanti korang trylaa x rugi tau! ni kita wat sempena majlis besday anak sedaraku ayish malam
nnti.. jom zaass resipinye!

Banana
and Apple Cinnamon Muffins


Ingredients

3 very ripe bananas (kita guna 8 biji pisang emas)
125ml vegetable oil

2 eggs

250g plain flour

100g caster sugar

½ teaspoon bicarbonate of soda

1 teaspoon baking powder

½ teaspoon cinnamon

2 eating apples, cored, peeled and cubed

1/2 tsp salt

Preheat the oven to 200ºC/180ºC fan oven/gas mark 6 and line a 12-bun muffin tin with muffin papers.
Mash the bananas and set aside for a moment. Pour the oil into a jug and beat in the eggs. Put the flour, sugar, bicarbonate of soda and baking powder and cinnamon into a large bowl and mix in the beaten-egg-and-oil mixture, followed by the mashed bananas. Fold in the chopped apples and then place equal quantities in the prepared muffin tin and bake in the oven for 20 minutes. Cool in the tin for 5 minutes before removing to cool completely on a wire rack.

Share/Bookmark


Wednesday, July 21, 2010

MENU ARINI..

ikan masak asam pedas


ayam goreng berempah


sayur campur goreng

KORANG LAYAAANNN......DAA!!!

Tuesday, July 20, 2010

KEK KUKUS VELVET HAW FLAKES



Salam semuaa...mingu ni br stat cuti..leh la tuanrumah membaking..hehe! ni kek kukus velvet wat malam tadi..dulu dh pernah wat! lagipun kek ni mmg fofular..hampir semua kengkawan dh cuba kan! kalu ada yg lom try..sila tgk resipi kt sini..lihat ler lapisan owg maleh wat..senget benget..huhu! maklum ler doc asik nk ngejor masa..melapis pun nk cepat..ishish..ntah ape2 jek puan doc nih! tp yg penting rasanye sodaap!okay laa nk kena choww sbb nk anto anak pi skool....daaa!!

Friday, July 16, 2010

RICH CHOCOLATE ICE CREAM-the best one!!


Salam bersiaran kembali setelah hampir seminggu dapurku tak berasap!! almaklumler tuanrumah kena keje sampai malam tiap hari..ni pun baru balik keje..lom mandi lagi!hehe..saje nk gak tunjuk homemade chocolate icecream yg kita wat malam semalam..baru dapat mamam malam nih pas balik keje tadi! tu yg x menyempat nk updet gak citer eskrem nih..mmg bak kata ros jopun..ni lah the best homemade icecream ever! sgt rich,creamy & very chocolatey!! lagi pulak ia lambat cair tak seperti resipi icecream homemade yg lain..mmg mcm kt kedai punyer..hehe!! sgt puas hati..!! timokacih kt ros for sharing this marvelous recipe..resipi asal dari buku masakan chocolate katherine edelston..mmg terbaaekk wok!!
jom kita zaass resipi..minta izin akak cnp dari dapur ros ye! lebiu ros..moga cepat sembuh ye! jaga kesihatan ros & baby tu baik2 ye..miss uu!!


RESIPI RICH CHOCOLATE ICE CREAM

Bahan-bahanya ( Sumber resepi dari buku masakan Chocolate Katherine Edelston)

400ml whipping cream-kita guna whipcream perisa chocolate
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar

Cara-caranya

1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.

2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba.

eskrem nih x berhias sbb xder stok sos coklat & badam cincang..kalu x lagi melotupss rasanye!!
Share/Bookmark


Friday, July 9, 2010

TALAM KACANG HIJAU


salam..taraaa...owg sakit nk enterprem jap..hikhik!! sowi aar..ekcelinye kuih talam kacang hijau ni kita wat 2 hari lepas..alaa guna belen kacang hijau rebus aritu ms wat kuih kasturi tuh! tp x sempat N3 sbb dh x larat demam! timokacih wat teman2 yg sempat bertanya khabar berita doc yg sakit nih..not to worry kay..demam dh kurang..cuma selsema & batuk je yg msh berlarutan..anyway malam nih ,tetap kugagahi jua utk menghupdet kuih ni sebelum basi..huhuu!! kita guna resipi kak hanieliza lagi yg mmg terrer memasak kuih muih tradisional ni..thanx kak liza..!

RESIPI TALAM KACANG HIJAU

Lapisan bawah - [kacang hijau ]
1 cawan kacang hijau[rebus lembut dan mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung ubi

1 cawan gula

3 cawan santan cair + sikit garam

pewarna hijau


Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.

Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat

1 s/k garam


Cara.

1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.

Share/Bookmark


Wednesday, July 7, 2010

TQ LINDA MANISS..


Salam..arini xder menu masak2 sbb tuanrumah tgh demam selsema teruk..adoyaai! doc sendiri sakit, sendiri ubat..hehe!! anyway..kita nk tayang gak kad comel dari linda nan maniss yg jauh di trengganu nun..thank you so much ye linda..really appreciate ur thought! moga persahabatan kita di alam maya nih akan berkekalan hendaknye dan kita akan diketemukan juga di alam realiti suatu hari nanti..insyaallah! lebiuuuuuuu...muaaaaaaahhss!!

Tuesday, July 6, 2010

KUIH KASTURI @ RENGAS

Jom layan kuih kasturi nih..panas2 lagik! resipi dr kak hanieliza..thnx kakliza! mmg rangup kulit nye makan pepanas..huhuu! tapi kita wat x cantik sbb kulitnye ada yg terhangit..tp x kisahla kan asal sodaap! hehe..

RESIPI KUIH RENGAS @ KASTURI

Bahan

1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan

1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung

1 s/k kunyit serbuk

1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam

minyak utk menggoreng


Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.

Share/Bookmark


Monday, July 5, 2010

SUP AYAM HADNYAI


Salam bersiaran kembali setelah seminggu menyepi..hehe! besela kan..kalu keje mmg dapur tu sepi jek! arini stat cuti.leh masak2 balik.huhu! meh layan menu sempoi nih..sup ayam hadnyai!! memang sesuai utk wat buka pose..masak utk kak ayin yg berpose rini..resipi dapat kt dapur jejaka fofular kt sedenak sana nun..cik mat gebu yg begitu dasat ketangkasan nye di dapur ngalahkan mak2 dara seme..hehe!! tp resipi asal dr myResipi..x sure sape punyer! anyway thanx a million to CMG & empunya resipi asal..mmg syiookk woo sup nih!! berpeluh2 hidung masa makan tuh..jom zaass resipi..izinkan akak cnp jek dari umah mat ye! thnx again for sharing..

RESIPI SUP AYAM HADNYAI

BAHAN - BAHANNYA :-)

800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik

7 cm lengkuas, diketuk

2 batang saleri, dikerat2

2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)

5 - 6 cawan air (atau secukupnya)

Garam dan gula secukup rasa

2 kuntum bunga lawang#

5 biji buah pelaga#

3 kuntum bunga cengkih#

1 batang kayu manis#(#rempah tumis)

5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*

4 cm halia*

1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*

2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*

1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)

Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan

Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja......

Share/Bookmark