Thursday, April 29, 2010

OPOR AYAM MERAH



salam.arini masak opor ayam merah..dh lama nmpak kt umah nor ganu.mmg sedap! lebih2 lagi makan ngan nasi panas..perghh! bertambah2 uu..hehe!! resipi asal dr noreen UK!nor..minta izin cnp resipi dr umah nor ye (nor lak cnp kt umah ummi kuantan)! tenkiuuuu ye seme...jom layan resipinye..

OPOR AYAM MERAH by Noreen UK
  • 1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemaknya, dipotong 8
  • 1 sudu makan kerisek
  • 1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
  • 1/2 tin tomato puree
  • 2 biji tomato - potong dadu
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1/2 biji kelapa - ambil 1 - 2 cawan santan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa

Bahan Dikisar Halus:-

  • 10 tangkai cili kering ~ k.nor letak 2 sb cili mesin (kita pung sama)
  • 3 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
  • 3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
  • 5 biji bawang merah
  1. Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
  3. Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
  4. Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
  5. Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
  6. Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
  7. Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
  8. Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti

Wednesday, April 28, 2010

ROTI SAJ & AYAM MADRAS


Salam..yessss arini berjaya gak wat roti saj yg sedap nih..memula nmpak kt umah madihaA..pastu umah ummi..pastu roti dh sampai ke umah hana jopun! mmg sgt mengenyangkan..makan lak ngan kari ayam ala madras lak..mmg terangkat uu!! tp kan owg lain wat elok jek bulatnye..kita punyer cam senget benget..hehe! hemtam sajalaa labu..asal sodap! mungkin sbb kita wat ternipis sikit x cam umah owg lain..tu yg jd x cantik bulatnye..hehe!
resipi ayam madras ni lak akak nmpak kt umah dayangjack..resipi asal dari chef popular ie chef sabri..
so to all penyumbang resipi..toceh2!!! lebiuuuu..
ni resipi roti akak cnp kt umah
hana
resipi asal dr kak rusnahFP.
jom layaaannn!

RESEPI ROTI SAJ


Bahan-bahan
  • 1 sb yis mauripan
  • 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)- hana pong ikut jugak!
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak

Cara membuatnya

  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.

  2. Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
  3. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
  4. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....

Nota MaDiHaA : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.

ni resipi ayam madras..akak cnp kt umah dayangjack ye..tenkiuu!! mmg sedap banget..pasnih leh wat lg!!

RESIPI AYAM MADRAS

bahan-bahan :
  • 8 ketul ayam
  • 100 g ubi kentang (dipotong wedges)
  • 10 g bawang putih (dihiris halus)
  • 20 g bawang merah (dihiris halus)
  • 15 g halia (dihiris)
  • 4 sb minyak sapi
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 5 sb rempah kari daging
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 biji jus limau nipis
  • 4 biji buah keras (rendam dan kisar)
  • 1 cawan yogurt ( DJ guna 3/4 cawan buttermilk)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan susu cair (DJ guna 1/2 cawan shj)
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 1 tangkai daun kari (DJ added)
  • garam dan gula secukup rasa
  • bahan tumis : 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & 2 cm kulit kayu manis
Cara-cara :
  1. Bancuh serbuk kari daging, jintan manis dan jintan putih dgn secawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau.
  3. Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, daun pandan, ubi kentang, pati ayam lalu dikacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, buah keras dan susu cair. Masak hingga ubi kentang empuk.
  5. Masukkan yogurt, air limau nipis dan perasakan dgn garam dan gula.

Tuesday, April 27, 2010

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH




Alhamdulillah..kenyang pewut! arini masak sempoi jek daging hitam manis berempah & sup sayur campur & tofu telur..resipi daging hitam manis berempah kt sini. Okay ler..arini x sempat nk menceceh pepanjang sbb sibuk banget! daa...miss uolss!!

Sunday, April 25, 2010

BUNGA DARI AZATIESAYANG..


Salam kembali..malam ni sgt happy dapat sejambak bunga dari atie...cantik banget!! nasib baik munger dier lom layu sbb akak tgk umah owg lain dh lama tayang jambangan bunga ros atie nih..akak jek yg terlambat pi angkut bunga nih..masih segar bugar & menyala garang merahnye..hehe..i liiiiikkeee!!! tenkiu atie sbb sudi & ingat nk bg munger nih..lebiuuuu!!! moga persahabatan kita akan berkekalan hendaknye..muaaaaaaahhhss!!

Wednesday, April 21, 2010

SHEWOLF VS THE TWO OF US


Salam bersiaran kembali..huhuu!! sowi ni xder n3 masak2 ek! tuanrumah minggu ni berkeje siang smpai malam tiap hari..so dapur cuti lagi! hehe..pepun nk gak updet blog nih supaya xler sepi lansungkan..ekceli kita nk citerla la nih tgh demam tgk telenovela tagalog..2 lak tu tgh main kt tv..shewolf sedang bersiaran kt tv3 dan the two of us (tayong dalawa) lak kt astro prima..sebaik keduanye tayang x serentak..hehe! so leh layan keduanye tiap hari..aritu br jek abih the mermaids (dyesebel)..la nih dh melekat kt dua2 drama ni lak! pelakon mmg hencem2..aduiih!! mak x tahan tgk uu!!!


okay..kt atas nih adalah foto para pelakon tayong dalawa..mmg mengancam abih jalan citernye. para pelakon terdiri dari pelakon muda yg plg hangat dan ngetop kt filipina laa nih ie gerald anderson & kim chu (pasangan remaja plg popular skrg nih) serta jake cuenca..cerita berkisar 2 beradik kembar yg terpisah sejak kecil tp bertemu kembali sebagai bestfriends bila remaja dan jatuh cinta lak kt gadis yg sama..huhuu!! so kalu korang minat leh layan astro prima jam 2.00 pm setiap hari isnin hingga rabu.


yg ni lak telenovela shewolf baru jek tayang kt tv3 setiap hari isnin hingga khamis jam 3.00 pm. citer ni pulak sgt menarik mengenai kisah cinta yg menyayat hati antara watak lyka yg dibawa oleh angela locsin (aktress plg sexy kt filipina) yg merupakan keturunan serigala jadian yg akan menjadi pengawal serta penyelamat kpd keturunan serigala jadian (sentri terakhir) manakala watak hero lak ie noah yg dilakonkan oleh aktor popular piolo pascual yg macho abih..sedang ditugaskan misi utk menghapuskan keturunan serigala jadian..apakah yg berlaku bila mereka ditakdirkan jatuh cinta?? okay..kalu nk tau..jom layan tv3 ek!! amboi mak..promot baekk punyerr!! korang yg x minat tu minta maap jela yer!! akak mmg tgh DEMAMM nih(pinoy fever..hehe)....huhuuuu!! okayler..nk titun sok keje..daaa!!!

Friday, April 16, 2010

AYAM ALA KASSIM

huhuu..ni lah dia ayam ala kassim..tp bukan kassim selamat punyer aar..hehe! dengar nama pun cam dah best kan? mmg pung..masakan yg sempoi tp sedap! ni menu semalam tp hanya smpat upload mlm ni (hehe..baru balik keje nih terus capai tenet dulu..mandi pun x sempat lg ni..fuh..blogging punyer pasal!! teruk betui la mak dara sorang nih..citt!) okay resipi amik dari dapur ummi kuantan yg fofular tu lah!! resipi asal dari azura suhaimi@myR..tenkiu to both!!..kita cnp resipi ye ummi!! thnx again...

AYAM ALA KASSIM

Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
  • 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 3-4 tangkai daun kari
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa (*ummi letak gula kabung)

Bahan2 kisar:

  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara:

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
  4. Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
  5. Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
  6. Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
  7. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2 .
    note: masakan lama, senang dan sedap

Thursday, April 15, 2010

MUFFIN PANDAN

Jom makan muffin pandan..sedap banget!! panas2 br kuor oven nih..hehe!


Resipi amik dari dapur mamafami..resipi asal oleh rinnchan..mmg makan sebiji x cukup..asik bertambah pas satu..satu..hehe! nak wat camner mmg sedap pun..soft,moist & lemak wangi gitu!!..thnx to mama & rinn! maa..izinkan kita cnp resipi kt umah mama ye!

MUFFIN PANDAN

Ingredients :


200g flour
1 1/2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon bicarbonate soda

1/2 teaspoon fine salt

120g castor sugar

200ml coconut milk

100ml corn oil

2 eggs

1 teaspoon pandan paste

1/2 teaspoon pandan essence

a few drops green coloring
Sliced almonds or almond nibs or any toppings to your liking


Method :

1. Heat oven at 190 C. Prepare the muffin cups with paperliners.
2. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda and salt. Add in sugar and mix using a whisk.
3. In another bowl, mix coconut milk, corn oil, eggs, pandan paste, pandan essence and green coloring. Mix well.
4. Pour the liquid into the dry ingredients. Mix lightly using a whisk. Mixture might be lumpy.
5. Spoon the mixture into the prepared papercups. Sprinkl with almond nibs.
6. Bake for 25 to 30 minutes.

Tuesday, April 13, 2010

BAMIA AYAM


Yuhuu..dh lama berangan nk wat masak bamia nih..aritu nmpak resipi kt teratak dayangjack! pergh terliur kita nengok..cepat2 masuk list! so arini hilangler kempunan tu nk merasa masak damia..tp dayangjack guna daging..akak tuko ngan ayam sbb daging xde lam peties tu! xkisahla kan..sbb mmg marbeles pun!! tenkiu dayang for this great recipe!!..minta izin akak cnp resipi dari dapur dayang ye!

Resepi Daging Masak Bamia

Bahan-bahan :
  • 400 g daging (dihiris nipis2 dan dibersihkan) - kita guna ayam..goreng garam kunyit terlebih dulu
  • 100 ml susu cair (kalau tak ada, boleh guna santan) - boleh adjust sendiri sukatannya
  • air secukupnya
  • 1 sudu makan rata serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan rata serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu makan rata serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 2 sudu makan serbuk kari daging
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 labu bawang besar (dipotong 4)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • bendi secukupnya
  • 4 sudu besar sos tomato
  • garam dan sedikit gula
Bahan-bahan kisar:
  • 1 labu bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia

Cara-cara :
  1. Gaulkan daging dgn bahan2 kisar dan perapkan selama 30 minit (akak x perap pun ayam sbb terus goreng ngan garamkunyit dulu). Kesemua serbuk rempah dan cili kisar disatukan di dlm satu bekas dan dibancuh dgn sedikit air utk dijadikan pes.
  2. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. Kemudian tumiskan bawang besar hingga sedikit layu(pastu akak tumis bahan2 kisar diatas td tu). Barulah dimasukkan pes rempah tadi dan juga sos tomato. Kacau dan biarkan ia pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan, susu cair, garam dan sedikit gula. Masak lagi hingga kuah kelihatan pekat. Akhir sekali, barulah dimasukkan bendi(ni akak x letak) dan tomato. Setelah bendi masak, tutupkan api dan renihkan sebentar sebelum dihidangkan.

Monday, April 12, 2010

MENU ARINI

Menu arini...layaannz!!asam pedas ikan kembung


ayam goreng berempah


ikan pekasam goreng...pergghhh!!!

Sunday, April 11, 2010

IKAN TALAPIA MASAK TAUCHO

Salam..ni menu tengahari..ikan masak taucu. masak men campak2 jek! resipi pun sempoi jek!
Bahan2:

seekor ikan talapia saiz agak besar(goreng garam kunyit dulu)
1 biji bawang besar*)

3 ulas bawang putih*) dihiris nipis

1/2 inci halia*)

cili hidup/cili padi

2 sudu besar taucho

1 sudu besar sos tiram

sedikit kicap manis

air asam jawa secukupnye

garam(xyah taruh kalu sos taucho dh cukup masin)

gula
minyak utk menumis


Cara:
panaskan minyak dan tumis bawang & halia sampai naik bau.kemudian masukkan bahan lain dan tumis lagi hingga agak pekat kuahnye. bila sudah masak tuang keatas ikan yg sudah siap digoreng tadi....siap!!

Saturday, April 10, 2010

MORE AWARDS!!


Ni award dari nenek glem & ucu ana aka kaksu72(mak sedara kita nih w/pun umurnye jauh muda dr kita hehe..hubbynye adalah pak usu kita..adik bongsu my dad!)..lihat la betapa cantiknye tiara ni kan..hrp2 x senget kepala kita bila pakai nnti..hehe! tenkiu utk keduanye ye!

kat bawah ni lak terima dari
yatie nun jauh di usa sana(tabik spring kt yatie nih yg cukup rajin memasak kuih2 traditional cam kuih talam tuh..mcm2 variasi ade! mmg rajin tul owgnye)..thnx ye yatie..& really love uolss!! kepada seme pengunjung jugak..sudiler kiranye korang amik award2 ni & gantung kt umah memasing ye..ikhlas from me!! jgn malu jgn segan ye..mesti amik tau!



BEAUTIFUL BLOGGER AWARD



Ni lak award dari vee,merahbaldu,suri sarawak & mars-noni yg dh lama akak peram..hehe!..thanx utk seme ye! really appreciate ur thoughts! love uolss!!

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award
2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic

rasanye dh ramai blogger yg dapat this award so xyahla kita sebut nama ye..this award kita nk hadiahkan kpd seme pengunjung blog ini yg disayangi..sudilah amik ye!moga persahabatan dialam maya ini berkekalan hendaknye..insyaallah!

3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award..

4. State 7 things about yourself.

1. peramah.easygoing,simple
2. mudah bertolakansur & sgt flexible
3. mudah mengalirkan airmata bila tgk citer sedih..huhu!
4. suka memasak & deco umah
5. suka berangan..bnyk lg impian yg lum tercapai..so berangan jela..hehe!
6. suka surf tenet
7. peminat setia ct & now layan faizal tahir gak!

okay..kpd seme yg berminat..sudi2kanla gantung award ni kt umah memasing yek tp jgn lupa wat tag sekali..daa!

TAG SEPULUH DARI CIKMIN

salam bersiaran kembali..hahaa..arini br sempat nk wat tag2 terkumpul nihaa!! first of all,ni tag dr cikmin..berkurun dh dibagi ..sori cikmin ek! tag mengenai 10 soalan yg semenye mesti dijawab lam bahasa melayu..wokehh!




* Cara-cara: Copy Tajuk entry “sepuluh” dan paste di post anda..

Sudah.

* Anda dikehendaki untuk menjawab sepuluh soalan di bawah dengan menggunakan bahasa melayu sepenuhnya.

Boleh, tiada masalah. ihikhik

* Sila jawab dengan jujur..

Memang jujur dah ni.

[#1] Siapakah diri anda di rumah?

seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. seorang surirumah,driver,tukang leter, tukang masak,tukang cuci dsbnye(eh tak lupa..kaki tenet gak..hehe!)

[#2] Siapakah diri anda disamping rakan?

seorang yg happy go lucky dan sentiasa ceria w/pun hati didlm pedih..huhuu!

[#3] 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai

nak pergi mekah

nak beli keta idaman..BMW X5...xtau bila agaknye tercapai??berangan jek dulu..

nak wat bisnes juta-juta..kahkahkah! boleh ker??

nak melancong berdua jek ngan cikabe..kt mana?? rahsia..hehe! (ni jujurla nih!)

nak sgt jumpa arwah sudir sebelum kematianya dulu tp x sempat..apa boleh buat..moga rohnye sentiasa dicucuri rahmat..

[#4] Siapakah nama pasangan anda?

~> cik li (nama penuh x yah ler)

[#5] Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda

flexible & mudah bertolak ansur

tersangat penyabar

matang (banding ngan kita yg berlagak cam owg muda w/pun usia dh tua bangka..hehe)

pelawak orangnye w/pun wajah nmpak serius..kalu kita tgh bersedih pandai dier hilangkan rasa sedih tu bertukar gembira

seorang familyman..sentiasa ada dirumah kalu time x keje tuh!

[#6] Bila tarikh anda couple?

x ingat dah..hehe! masa tu kita tgh belajar lg kt usm kubangkerian

[#7] Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?

kenangan pahit malas nk dikenang..ingat yg manis2 jek!

[#8] Lagu tema cinta anda?

ada ker lagu nye?? munkin lagu 'it must have been love' kot..ost filem pretty woman (alaa..hero richard gere tuh) hehe!

[#9] Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?

~> kita menerima dier seadanye.. i love him the way he is!

[#10] Tag 10 rakan ada yang lain

~> takyah tag kot sbb dh ramai yg buat!

okay harap cikmin puas hati yer!! ..lepas ni kalu sempat nk wat tag2 seterusnye..alahai!! sebaik patient tgh xder kt klinik nih..leh tenet lama cikit..hehe..daa!

Thursday, April 8, 2010

AYAM HITAM MANIS BEREMPAH


Salam..arini kita dapat cuti 2 hari..lehla memasak..hehe! ni lauk ayam masak hitam manis berempah..resipi asal guna daging tp kita guna ayam jek sbb tu je ada lam peties kita yg hampir kosong tu..huhuu! resipi skodeng kt dapur nor ganu..sedap uu! thnx nor..kita cnp resipi dr dapur nor ye! thnx again..

RESIPI AYAM HITAM MANIS BEREMPAH

300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan (ganti ayam goreng garam kunyit)

bahan A

1 sudu teh serbuk ketumbar

1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih

1 sudu besar kicap cair

1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas

~~~~~~~~~

2 ulas bawang putih ~ ditumbuk

1/2 in halia ~ ditumbuk

1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges

1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8

minyak

~~~~~~~~~

bahan B

1 sudu besar kicap pekat

3 sudu besar kicap manis

1 sudu besar sos tiram

1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis


Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi. Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar. (Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah
dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging) Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu) Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato. Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.

Thursday, April 1, 2010

ROTI CANAI

Yesss..arini telah berjaya membuat roti canai homemade..hehe!! makan ngan kuah kari ayam semalam..mmg best! resipi amik kt umah ummi..resipi asal dr maklang! thnx maklang & ummi..kita cnp kt dapur ummi ye!

Bahan:-
3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin (*ummi guna butter je)
sedikit marjerin untuk sapuan

Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. (*ummi uli jadi lembik sikit, xtau mana silap then tambah sedikit tepung lagi lebihkurang 1/4 cawan lagi, baru ok!). Buat bulat2 kecil (+-100 gm setiap satu) sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin supaya tidak melekat antara satu sama lain (*ummi letak minyak je). Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar, letak telor dan lipat. (*ummi tarik2 je..x reti nak menebar)..Goreng..